Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ajutor depanare backlight led

LostCell

Postări Recomandate

Bună ziua,va rog să ma ajutați să repar iluminarea ecranului la un laptop msi a7005.Problema este că nu se iluminează ecranul,dacă pun o lanternă pe el imaginea se vede limpede,am desfacut ecranul și am facut următoarele măsurători pe placa din spatele lcd-ului:

Led_pwm(colt stanga jos la imagine) 0.2V:3.2V variaza la apasarea tastelor de luminozitate[Fn+F3(sau F4)]

Led_en 3.2V(colt stanga jos)

Tensiune masurata pe F2 este 18.8V(tensiunea de alimentare laptop) iar pe F1 este de 3.09V(stanga jos)

Led_Vref este de 5V(partea dreaptă a imaginii_

Led_VOUT 37V(dreapta imaginii)

LED_VCC este 18.8v

Pe D28 am pe anod 18.8V iar pe catod 37V

PE bobină am pe ambele capete 18.8V.

Daca pun urechea langa bobina se aude un ticait(cam 2 ticuri pe secundă).Cand măsor Led_VOUT incepe sa baraie aproximativ cam pe la 50hz(urechiometric).

Sfaturi,sugestii recomandări sunt binevenite.

http://postimg.org/image/v5fc3983p/

post-1637-139829671137_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• LostCell

5

• gabiz_ro

4

• George(sb)

1

• riderinblack

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Identifici cum sunt led-urile conectate si le alimentezi din alta sursa de proba.Cauti datasheet la acel led driver si vezi cum ar trebui sa fie acolo.Din amintiri parca e un step-up ce ridica tensiunea, apoi sunt 4 ramuri de led-uri inseriate in display.Tot acel led driver conecteaza acele grupari serie la masa.Pe conectorul ce pleaca spre led-uri ce tensiuni ai?Daca ai 37V si restul 0 sau mici,posibil sa ai traseul de + spre leduri intrerupt sau ars cate un led pe fiecare ramura.Poti incerca de pe ceilalti pini,nu cel cu 37V,sa pui o rezistenta la masa,ceva 10 20 ohmi si verifica daca se aprind led-urile.

Link spre comentariu

Nu reușesc să găsesc nimic despre driver,este marcat cy=be si sub be scrie M15.Cu laptopul deconectat de priza am măsurat cu aparatul pus pe "diode" si cu borna +(firu rosu al aparatului) la gnd si borna COM pe fiecare pin al conectorului , deci gnd-pin 1 660ohm gnd-pin2 660ohm, 8serii de 660ohm.Ca sa alimentez din alta sursa,ce parametrii ar trebui sa aiba sursa?curent constant dar cati mA?L.E deci sa inseriez un rezistor de 20ohm la masa si apoi sa il pun pe fiecare pin si sa verific daca se aprind ledurile?Deci ledurile se alimenteaza la 37V si eu inchid circuitul prin rezistor la masa si are trebui sa se aprinda?Display-ul este de 17" iar laptopul este msi a7005

Link spre comentariu

Din foto nu se vede prea bine ce e marcat pe acel integrat.

Pare a fi unul cu 8 canale,conteaza cred diagonala displayului,ce am intalnit la laptopuri pana acum erau doar cu 4 la 15,6 inchi

Ca sa-ti faci o dee mai buna la ce am spus mai devreme poti vedea datasheetul altui driver, de ex. ISl97635.

Difera ca are comanda prin SMBUS nu prin PWM,e si alt integrat cu alt pinout si diferente in schema,insa partea de iesire ar trebui sa fie cat de cat asemanatoare.

Edit,mesaj nou in timp ce scriam eu.

Nici eu nu am gasit nimic despre el,probabil e facut de Cypress Semiconductor,insa nici la ei nu am gasit ce ar fi.

Ciudat valoarea aia de 660 peste tot.

1,2,3 sunt VLED OUT,4 pare neconectat,restul sunt de la LEd-uri,

Intre 1 si 5-12 ce rezistenta ai?

Pe 5-12 ce tensiune ai in functionare?

Probabil sunt cate 9 led-uri inseriate pe fiecare ramura,20-30 ohmi in pin 5-12 ar trebui sa aprinda cate o ramura de led-uri.

Link spre comentariu

Daca masor fata de LED_Vout si nu fata de gnd am pe toti pinii 37V,pe pinul 4 am ceva 2,5V,(cu banda scoasa din conector,aceleasi tensiuni sunt si cu ea conectata)pinii i-am numerotat de sus in jos cum se vede pe imagine,as putea conecta un alt LED EXTERN in loc de barele de leduri ca sa vad daca se aprinde?L.E am identificat defectul, este undeva la barele de leduri,am pus un led de 10w printr-un rezistor de 900ohm si se aprinde,variaza inclusiv luminozitatea la apasarea tastetelor Fn+F3..4.Au ceva siguranta barele de leduri pentru ca la verificarea cu ohmmetrul pe banda ce merge la ele nu indica nimic? e primul ecran cu led care imi trece prin mana..la reparat

Link spre comentariu

Posibil sa ai traseul cu 37V intrerupt.Urmareste-l si verifica-l cat ai acces la el sa nu fie ciupit,intrerupt pe undeva.Altfel trebuie sa desfaci tot displayul si sa verifici in continuare.Ar mai putea fi si "toate" celelalte 8 intrerupte sau chiar toate 12 (sau 11,cate or fi)

Link spre comentariu

Am dat jos banda cu leduri dar e lipita in "carcasa" aia de metal si n-am idee cu o scot de acolo.L.E am masurat toate ledurile si acestea sunt ok,mai ramane doar varianta cu traseu intrerup undeva..

Link spre comentariu

Cate led-uri sunt?Dupa cum se vede in foto cred ca ai 72 si arata cam asa- 8 trasee separate cele din catod la LED9 ,18 ,27 ,36 ,45 ,54 ,63 ,72- 1 comun la anod LED1 ,10 ,19 ,28 ,37 ,46 ,55 ,64Identifici cele 8 in ce led-uri vin,imparti numarul de led-uri la 8 si afli care led-uri ar trebui sa aiba anodul comun,verifici daca e asa,daca da acolo ar trebui sa ajungi cumva cu acel 37VNu sunt 100% sigur dar parca led-urile pe acea banda sunt in ordinea numerotarii.1,2,3,4,.....9,10,11,.....72Nu e obligatoriu sa fie asa,poate sunt folosite mai putine led-uri,insa ideea de baza e acceasi.

Link spre comentariu

s-a dezlipit banda de alimentare la leduri ca era lipita pe bagheta,am inlocuit-o cu doua fire si am pus in paralele toate ledurile,de semenea si iesirile de la driver,am 64leduri.

Link spre comentariu

ma uit ca de mai bine de o saptamana pierzi vremea cu acel ecran, vin cu o propunere care multora nu le place, eu in tot acest timp am reparat mai mult de 10 laptopuri, deci au plecat de la mine cel putin 10 oameni pe care am avut bucuria sa ii pot ajuta, + de asta se vede si in buzunarul meu.Parerea mea du-te pe la firmele de calculatoare si cauta un display identic spart, ai sa dai peste oameni batuti in cap, dar ai sa fii surprins ca sunt oameni care te ajuta cu ce-a mai mare placere si fara nici un interes. In astfel de cazuri eu nu stau sa caut defectul, puri si simplu ma apuc sa schimb tot ce inseamna semiconductori de la diode pana la procesoare si bobinele, rezultatul vine in maximum 2 ore si e la sigur. Pe om nu il intereseaza cat de profi esti tu in sursele in comutatie, pe om il arde acum poate omu ala e programator, si prefera sa dea 3-400 de lei si sa inlocuiasca display-ul cu totul.Tot ce am spus mai sus sunt niste lucruri pe care eu le-am aplicat si la mine functioneaza de minune, nu la toti clientii, dar la majoritatea, nu zic sa iei ad-literam parerea mea, dar incearca sa reflecti asupra acestui punctde vedere

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări