turcu_dan Postat August 25, 2013 Partajează Postat August 25, 2013 Salutare..... acum cateva zile am facut o modificare la instalatia electrica din debara. Am tras un bec pe exterior unde era nevoie de iluminare(in curte). In momentul in care m-am legat la doza principala (de unde pleaca si prizele+iluminatul din incapere ) am ramas surprins sa constat ca pamantarea prizelor din incapere in doza era legata la nul. Adica spre prize pleaca 3 fire nul+faza+pamantare, dar in doza nulul+pamantarea sunt legate impreuna. Instalatia electrica a casei a fost facuta integral acu' 2 ani. Au gresit cei care au facut-o? Inca nu am mai intalnit asa ceva. Dupa ca am tras becul pe ext casei am lasat firul de pamantare neconectat .... in asteptare de idei. Ce parere aveti? Link spre comentariu
geomx Postat August 25, 2013 Partajează Postat August 25, 2013 Cam asa se procedeaza in cazul in care nu ai impamantare. Adica se leaga firul de impamantare la nul , ca in cazul in care faza ar atinge carcasa unui aparat care ar trebui legata la impamantare sa-ti sara sigurantele..... E mai bine sa sara sigurantele decat sa sari tu in sus .... ... si astfel esti atentionat sa remediezi defectul. Din cate inteleg stai la casa asa ca iti recomand sa-ti faci o impamantare separata.....Pentru bec ai procedat corect...ca oricum nu ai nevoie de impamantare la el.....impamantarea e necesara la aparatele care au stecher schuko si carcase din tinichele gen frigidere, fiare de calcat, cuptoare microunde......etc. Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 25, 2013 Autor Partajează Postat August 25, 2013 ok geomx.... asta e la debara... Cum pot afla daca in casa am pamantare sau nu, fara sa mai desfac doze? Pentru ca inauntru este zugrazit si gletuit si nu as vrea sa stric peretii? Eu stiam metoda clasica cu becul conectat la faza+pamantare dar daca incercam aceasta metoda la debara imi rezulta ca am panantare, deci nu e chiar concludent.... Sa inteleg ca intr-un fel electricienii si-au batut joc de lucrare. Link spre comentariu
leoncris Postat August 25, 2013 Partajează Postat August 25, 2013 In cofretul principal pe langa faza si nul de lucru , ar trebui sa soseasca o platbanda zincata (nul de protectie) legata la carcasa cofretului. Ai asa ceva ?Sau masori rezistenta intre nul de lucru si impamantare (nul de protectie).Daca este >4 ohmi , ai impamantare , daca'i 0 .................. pauza. Link spre comentariu
geomx Postat August 25, 2013 Partajează Postat August 25, 2013 Daca ai contor nou electronic cu sigurante diferentiale atunci iti faci dintr-un bec si un fasung o lampa de control si controlezi fiecare priza astfel: incerci sa aprinzi becul intre faza si impamantare....daca sar sigurantele diferentiale atunci inseamna ca ai impamantare....daca se aprinde normal atunci nu ai.... Asa poti afla si care din prize au sau nu impamantare. Totusi e posibil sa n-ai deloc impamantare..... parerea mea e ca 80% din casele vechi nu au asa ceva.... Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 25, 2013 Autor Partajează Postat August 25, 2013 In cofretul principal nu exista acea platbanda zincata (nul de protectie). Ramane sa verific cum zici cu o lampa de control. Casa nu e chiar asa vechie dar ideea e ca toata instalatia electrica a fost refacuta ... tablou sig, prize, inst iluminat ..... conductor de 2 la prize, de 1.5 la iluminat+copex, sig separata la masina de spalat + sig separata la cupt electric. Sigurantele sunt automate, insa nu stiu daca sunt si diferentiale trebuie sa vad. Merci. Oricum legarea pamantarii la nul este o improvizatie... nu? Nu s-au mai ainchisit sa infiga un fier in pamant. Link spre comentariu
leoncris Postat August 26, 2013 Partajează Postat August 26, 2013 Ei , o priza de impamantare nu'i chiar un fier infipt in ... pamant.Nu dezvolt ca s'a mai discutat.Daca la interior , instalatia este cu nul de protectie , cheama pe cineva sa'ti execute o priza de impamantare. Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 26, 2013 Autor Partajează Postat August 26, 2013 Astazi am masurat rezistenta intre nulul de lucru si impamantarea la prizele din casa. Valoarea masurata varia intre 80-105 ohm. Inseamna ca totusi exista impamantare ... nu? Si lipseste doar in debara. Link spre comentariu
iuli09 Postat August 26, 2013 Partajează Postat August 26, 2013 valoarea prizei de pamant nu poate fi masurata cu un multimetru , sunt aparate specializate pentru asa ceva : http://www.arc.ro/aparate-de-masura-priza-de-pamant http://www.electricalc.ro/index.php/ins ... e-masurare Cum spunea cineva mai sus impamantare nu inseamna un tarus infipt in pamant ; cel mai probabil nu aveti impamantare sau in cel mai bun caz, aveti una necorespunzatoare ; daca locuiti la casa este mai usor de facut o impamantare decat daca ati fi locuit la bloc , asadar cautati un electrician si faceti-va o priza de pamant buna . costurile materialelor necesare cred ca ar fi undeva in jur de 200 lei ... despre manopera nu pot estima . Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 29, 2013 Autor Partajează Postat August 29, 2013 Ok atunci in magazie(debara) pana sa chem pe cineva sa faca o pamantare trebuie sa leg inapoi pamantarea prizei cu nulul de lucru. Totusi nu-mi pot explica un fenomen. Inainte de a modifica ceva am montat un ventilator cu "ceata" pe terasa care era alimentat din priza magaziei (care avea nulul conectat la pamantare) fiind vara eram in slapi, poate si putin transpirat iar la atingerea carcasei (din tabla) am simtit ca m-a scuturat. Asta nu inteleg .... nu trebuia sa sara siguranta ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum