Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune prea mica de la panoul solar

Vizitator electrolover

Postări Recomandate

Vizitator electrolover

Buna ziua,Am cumparat un panou solar de 30W pe care scrie ca tensiunea in gol este de 22V, curentul de scurt-circuit este 1.9A si tensiunea la puterea maxima este de 18V. Problema este ca tensiunea in gol nu depaseste 7.2V atunci cand este pus la Soare (in scurt livreaza aproape 2A) si 6V cand este la umbra. Ceva este in neregula cu el si nu stiu ce ar putea fi, vreun scurt-circuit intre celulele solare?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

3

• Dr.L

2

• verde

1

• popa ionut

1

Top autori în acest subiect

Buna ziua,Am cumparat un panou solar de 30W pe care scrie ca tensiunea in gol este de 22V, curentul de scurt-circuit este 1.9A si tensiunea la puterea maxima este de 18V. Problema este ca tensiunea in gol nu depaseste 7.2V atunci cand este pus la Soare (in scurt livreaza aproape 2A) si 6V cand este la umbra. Ceva este in neregula cu el si nu stiu ce ar putea fi, vreun scurt-circuit intre celulele solare?

Scurt cred ca nu este ,mai degraba intrerupte celulele...
Link spre comentariu

Din descrierea ta deduc ca este vorba de 36 celule asezate pe trei siruri de cite 12 celule ,se pare ca ai tensiunea doar de pe un singur sir de celule 22v : 3= 7,33v .vezi daca are diode intre siruri in cutia cu conexiuni ,diodele au rolul de a scurtcircuita un sir de celule daca o celula din acesta este umbrita ,deci nu se intrerupe tot panoul doar sirururile umbrite sau intrerupte se pun in scurt de aceste diode .

Link spre comentariu
Vizitator electrolover

Sunt doar 12 celule legate in serie (cred) in 3 coloane de cate 4.

Din descrierea ta deduc ca este vorba de 36 celule asezate pe trei siruri de cite 12 celule ,se pare ca ai tensiunea doar de pe un singur sir de celule 22v : 3= 7,33v .vezi daca are diode intre siruri in cutia cu conexiuni ,diodele au rolul de a scurtcircuita un sir de celule daca o celula din acesta este umbrita ,deci nu se intrerupe tot panoul doar sirururile umbrite sau intrerupte se pun in scurt de aceste diode .

Link spre comentariu

sal, nu fac alt topic ca am si eu cam aceasi problema. am 2 panouri de 230w si scoat in gol 31,7v pe le zice ca ar trebui in gol 37V. ce sa fie oare? o sa caut sa inveztighez...... ms ms . pe ale mele sunt 60celule parca, policristaline.

Link spre comentariu

Iti "lipsesc" 10 celule. Fa masuratorile pe lumina max. si vezi si ce curent de scurtcircuit ai.Pe de alta parte eu stiu ca, in general, aranjamentul celulelor se face pentru un multiplu de 13-14V, adica pentru 28V (baterii legate in serie) tensiunea de 32 V este ok.(pentru 14V se iau 17-18V de la celule).

Link spre comentariu

sal, nu fac alt topic ca am si eu cam aceasi problema. am 2 panouri de 230w si scoat in gol 31,7v pe le zice ca ar trebui in gol 37V. ce sa fie oare? o sa caut sa inveztighez...... ms ms . pe ale mele sunt 60celule parca, policristaline.

Tensiunea in gol,scade cu cresterea tempraturii;daca panourile au sub 25 grade C,sigur vei masura cca 37V,in gol.
Link spre comentariu

Refa masuratorile pe soare normal (azi in Bucuresti e innourat :jytuiyu ),la ora 12, cu panoul pus spre sud si inclinat la cca 35 grade fata de orizontala.Sigura posibilitate ca un panou cu 12 celule sa dea 18V este ca sa aiba inclusa in cutia de borne vreo sursa step-up(ca la piticii de gradina, o singura celula incarca un acumulator de 1,5V).Daca nici asa nu merge, telefon la TME si banii inapoi.PS Cand ai facut masuratorile, cumva una sau mai multe celule erau umbrite de ceva?

Link spre comentariu
Vizitator electrolover

Toate celulele erau luminate, iar in cutie de borne nu e nicio sursa, sunt doar legaturile la plus si minus. Cred ca a fost vreo teapa (sper ca neintentionata) treaba cu panourile astea, bine ca n-am luat mai multe. Le trimit mail sa le zic de problema, poate s-o rezolva ceva.

Refa masuratorile pe soare normal (azi in Bucuresti e innourat :jytuiyu ),la ora 12, cu panoul pus spre sud si inclinat la cca 35 grade fata de orizontala.Sigura posibilitate ca un panou cu 12 celule sa dea 18V este ca sa aiba inclusa in cutia de borne vreo sursa step-up(ca la piticii de gradina, o singura celula incarca un acumulator de 1,5V).Daca nici asa nu merge, telefon la TME si banii inapoi.PS Cand ai facut masuratorile, cumva una sau mai multe celule erau umbrite de ceva?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări