Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul SN400

philiprobz

Postări Recomandate

Pe canalele universalului nu se poansoneaza nimic. @Florin berdila: Daca bacurile sunt uzate, nu trebuie schimbate, ci strunjite pentru recentrare. Strunjirea se face dupa blocarea bacurilor cu ajutorul unui inel fixat pe partea exterioara a bacurilor si se utilizeaza de regula turatia cea mai mica a strungului si un cutit de interior cu pastila vidia, foarte bine ascutit.

2 universale am si ambele sunt marcate/poansonate - ''1,2,3'' - pe canale! Florin Berdila daca tot te apuci de rectificat bacuri si vrei sa faci o treaba buna - dai TURATIA MAXIMA (macar 1000-1500rot/min) a strungului si avansul cel mai mic. Intri/iei cate ~5 sutimi pe trecere, maxim 1 zecime! La fel de bine poti folosi o borstanga pe care montezi/fixezi o piatra de biax. Montezi borstanga in port cutit, cu varful inclinat spre exterior. O sa frece doar pe-o fata/parte a pietrei, dar rezultatul e bun! Nu intri mai mult de 5 sutimi pe trecere!
Link spre comentariu

Si universalul meu (TOS) are poansonata ordinea bacurilor. E adevarat ca teoretic nu conteaza de unde incepi introducerea bacurilor, dar... daca scrie de ce sa nu respectam. Si daca vrei sa ai un universal cu bacurile cat mai centrate, rectificarea... (aoleu am spus "rectificare" fara sa consult DEX-ul) se face cu bacurile blocate cu un inel montat in interiorul bacurilor.

Link spre comentariu

Mai corect la rectificarea bacurilor se introduce un inel in interiorul bacurilor caci cu inel pe exterior din cauza jocului bacurilor in canalele universalului va prinde piesa doar pe portiunea din spate a bacurilor, iar in momentul taierii cu cutitul a unui profil acesta va vibra.

Link spre comentariu

Nu contrazic pe nimeni. Iar eu nu folosesc DEX-ul, atunci cand este vorba despre chestiuni tehnice, ci dictionare tehnice de specialitate elaborate de profesionisti. In general poansonarea canalelor pentru bacuri ale unui universal, o face chiar meseriasul, atunci cand il incropeste din bucati - corpul de ici, un bac de colo, altul de dincolo, etc. Acest lucru este de inteles, atunci cand bacurile sunt din ani si serii de fabricatie diferite. De multe ori diferenta dimensiunilor pentru canal, necesita chiar si operatii de metalizare prin sudura si rectificare plana ulterioara. La canalele universalului, in general nu se umbla. Eu am un universal de 200, la SN320, un altul de rezerva tot de 200, unul de 160 montat pe un banc si pe care il folosesc la operatiuni manuale de filetare, unul de 125, unul de 100 la strungul de banc si inca unul de rezerva tot de 100. Nici unul nu are canalele poansonate. Probabil ca voi apela si eu la poansonare pentru universalul de 200 al SN320-ului, deoarece l-am cumparat doar cu doua bacuri montate. In ceea ce priveste faptul ca spunem uneori ca "rectificam bacurile" si nu ca "strunjim bacurile", nu este un "capat de univers". Foarte multi strungari profesionisti, utilizeaza sintagma de rectificare a bacurilor in vederea centrarii. Totusi atunci cand intr-adevar centrarea bacurilor se face cu o piatra de interior, cum vom diferentia oare aceste tipuri de lucrari? De aceea eu personal inclin sa folosesc denumirile specifice lucrarilor care utilizeaza cutitele de strung, prin notiunea de strunjire, iar pe cele care utilizeaza pietrele, prin rectificare. Aceasta a fost o discutie purtata cu destul de mult timp in urma si nu este nevoie sa o reluam mereu. Fiecare este liber sa se exprime dupa obisnuinta. Sunt sigur ca ne vom intelege. Totusi, pentru cei care invata notiunile acum, indicat ar fi sa utilizam fiecare expresie numai in cazul si la locul cuvenit.De acord cu Radu asupra modului de stringere a bacurilor. Insa pentru aceasta bacurile trebuie prlucrate in mod corespunzator. Foarte multi strungari realizeaza aproape de fetele frontale ale bacurilor o degajare de 3...4 mm adancime, pe care o utilizeaza pentru centrarea si fixarea inelelor inguste, sau in cazul corijarii bacurilor in vederea centrarii. Eu insumi utilizez aceasta metoda. Atunci cand exista aceasta degajare, se utilizeaza un inel strans la interior. Totusi, datorita uzurilor neuniforme ale flancurilor filetului plan spiral, oricare metoda alegem, vor exista erori. Ideea este ca aceste erori sa fie minimizate periodic prin corijarea uzurilor bacurilor la interior.

Link spre comentariu

Discutia asta mi-a adus aminte ca am tot amanat o gramada sa fac si eu operatia asta.

Partea cea mai din interior a bacurilor avea uzura considerabila de cand l-am cumparat, atat inegala dar si conica (partea din fata era mai uzata decat in spate).

Posted Image

IMG_1817 by bcristian, on Flickr

Posted Image

IMG_1813 by bcristian, on Flickr

Posted Image

IMG_1816 by bcristian, on Flickr

O observatie - polizarea se face cu coltul pietrei, nu cu toata suprafata laterala, altfel copiem orice defect de pe piatra.

Operatia am facut-o cu universalul rotindu-se la 1000 rpm si piatra rotindu-se in sens invers (la turatie mult mai mare, oricum).

Inainte de rectificare bataia era f mare, 0.3 - 0.5 mm, motiv pentru care evitam sa prind ceva in portiunea respectiva.

Dupa rectificare e cel mult 0.02 - 0.05, in functie de diametrul piesei prinse.

In general la universale cu ceva vechime si uzura nu se poate obtine zero decat la diametrul la care erau stranse bacurile cand s-a facut rectificarea, deoarece exista uzura neuniforma la surubul plan care deplaseaza bacurile.

Din acelasi motiv (uzura spiralei si a dintilor de antrenare a bacurilor) rectificarile trebuie facute cu bacurile impingand pe directia normala de folosire a suprafetei rectificate - daca facem invers (in cazul meu, cu bacurile impingand exterior intr-un inel) vom copia si amplifica diferentele de uzura ale dintilor si filetului plan.

Link spre comentariu

Aş vrea sa fac un filet cu pasul 1,5mm pe un diametru de 20mm pe strungul sn 400 intrebarea mea şi rugaminte cu ce turaţie reglez strungul sami iasa pasul pe diametru este o formula anume ?va rog sa ma ajutaţi şi sa ma invaţaţi ca imi doresc mult sa pot lucra pe strung dar pentru mine

Link spre comentariu

La filetare turatie depinde de indemanarea strungarului.Incepe la vreo 100 rpm si vezi de acolo cum te descurci.Cu cat e pasul mai mare cu atat trebuie sa scazi viteza, ca altfel nu mai apuci sa retragi cutitul la capat.

Link spre comentariu

Aş vrea sa fac un filet cu pasul 1,5mm pe un diametru de 20mm pe strungul sn 400 intrebarea mea şi rugaminte cu ce turaţie reglez strungul sami iasa pasul pe diametru este o formula anume ?va rog sa ma ajutaţi şi sa ma invaţaţi ca imi doresc mult sa pot lucra pe strung dar pentru mine

Eu nu inteleg un lucru. Primul filet facut vrei sa fie o piesa pe care nu vrei sa o transformi sub nici o forma intr-un rebut?Cand mi-am cumparat primul strung am inceput sa fac teste (exercitii) de filetare, strunjire exterioara, ininterioara la diverse cote (de rulment), astfel ca dupa vreo doua saptamani de "joaca" m-am trezit cu cativa metri de filet (de diverse marimi), cateva zeci de kg de bare si bucse si bine-nteles muuulte cutite rupte. Nu vreau sa fiu nepoliticos dar intrebarile tale suna astfel: "Vreau sa pictez un tablou, ce pensula sa-mi cumpar?" Si strungaria e o arta in felul ei. Trebuie mana si exercitiu.Toti cei de pe forum incerca sa te ajute, dar fara bunavointa ta de a exersa, nu o sa reuseasca nimeni. Sunt curios cum pozitionezi un cutit in portcutit, cand folosesti sau nu papusa mobila, cum ascuti un cutit si mai ales cum debitezi o bara. Observ ca ignori total sfaturile noastre si anume de a apela la un strungar sa te invete ABC-ul.
Link spre comentariu

Ce ma sfatuiţi?azi am vrut sa strunjesc un ax cu diametru de 30mm şi am avut probleme cu caruciorul,se pare ca avea joc pe sania longitudinala şi-mi ieşea degrosarea neuniforma, daca strang talpile saniei sai iau jocu se blocheaza este un strung sn 400

Link spre comentariu

Ce ma sfatuiţi?azi am vrut sa strunjesc un ax cu diametru de 30mm şi am avut probleme cu caruciorul,se pare ca avea joc pe sania longitudinala şi-mi ieşea degrosarea neuniforma, daca strang talpile saniei sai iau jocu se blocheaza este un strung sn 400

Incearca sa-ti dai seama DE CE se blocheaza?!

Ghidajele sunt uzate. Duci caruciorul spre universal, cat mai aproape de universal. Acolo strangi ''talpile'', dar nu tare(!!!), le strangi cat sa le apropii de ghidaj (talpile sa se apropie de partea de jos a ghidajului). Muti/misti caruciorul in capat, spre pinola mobila. In acest timp observi unde incepe sa-ti stranga. Daca nu strange pana ajungi in capat, la pinola mobila, mai strangi putin talpile si repeti faza asta pana cand, talpile, sunt cat de cat ''tensionate''/apropiate de ghidaj.

Talpile trebuie sa aiba o cota mai mare pe portiunea unde face contact cu ghidajul si o cota mai mica(minus 4-5sutimi pana la 1 zecime) pe portiunea de unde se strang cu suruburile.

Talpile din spatele strungului, de pe partea opusa caruciorului, alea le reglezi prima data, fara ca cele din fata sa atinga ghidajele(alea din fata le slabesti de tot pana le reglezi pe cele din spate)! Reglajul/strangerea o faci in asa fel incat caruciorul sa se miste usor pe ghidaje, dar si daca ridici cu ambele maini de sanie, sa nu existe joc intre talpi si ghidaj!

Probezi cu ceasul comparator, pe care-l pui pe sanie, si ridici de tot de sanie.

Tu ai intrebat, noi iti raspundem, dar nu uita, incearca sa ti cont SI de parerile noastre! Citeste ce ti-am scris! Scoate la imprimanta si tine hartia langa tine in timp ce incerci sa faci reglajul! Cand termini de reglat, baga niste poze... poate-ti mai speli din ''pacate'' :))

Daca nu-ti ''iasa'' treaba, cheama pe cineva competent.

Vezi ca suprafata neuniforma iti iasa si daca cutitul e ciobit, ai joc in sania transversala, n-ai strans cutitul bine in port cutit, n-ai centrat piesa bine in universal, n-ai strans bine pinola in caz ca ai strunjit piesa sprijinita in varful de centrare..... ETC.!

Link spre comentariu

Evident ca nu am de unde sa stiu ce se intampla acolo exact, dar imi vine a crede ca nu jocul saniei principale pe ghidaje e problema. La SN 400 e asa de grea ca poti strunji un ax de 30 si daca ii scoti "talpile" de tot. Mai degraba as suspecta ca varful cutitului nu e la inaltimea corecta (centrul universalului) si piesa ori se fuge de cutit (daca e prea sus) ori se suie pe el (daca e prea jos).Mai e varianta in care nu ai folosit denumirea corecta si ai incercat de fapt sa strunjesti longitudinal folosind de fapt sania port-cutit, caz in care e normal sa nu iasa.

Link spre comentariu

...o bara de 30 diametru o scoti afara din universal 100mm - o poti strunji in pozitia asta si frontal pana la 2-3mm dintr-o trecere, si longitudinal lejer 3mm! Cutitul daca e prea sus NU taie, daca e prea jos se rupe varful.Pana nu ne spune mai multe detalii, problemele pot fi multe. Poate chiar si rulmentul de la universal sa fie dus!

Link spre comentariu

Nu vaş deranja cu intrebari daca aş avea un manual al strungului respectiv ,am citit şi de pe net dar nu gasesc detali amanunţite despre parlitu meu de strung ,dar eu va mulţumesc tuturora şi iertare celor pe care i-am deranjat cu strungu meu ,nam sa ma dau batut pentru cami doresc sa lucrez pe acest strung va mulţumesc şi sa ştiţi ca ma ajutat acest FORUM

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări