Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul SN400

philiprobz

Postări Recomandate

Domni mei adancimea unui filet metric inmulţim pasu cu 1,3 şi vedem adancimea ce nu ştiu eu aceasta adancime o da pe diametru sau pe raza adica la un pas de 1,5 *1,3=1,95 mm acest rezultat intru in diametru sau jumatate ca sami iasa pe amundoua parţi 1,95 ?va rog mult sa ma iertaţi şi sami explicaţi pe inţelesu meu

Link spre comentariu

...aceasta adancime o da pe diametru sau pe raza...

Pe raza evident. Doar atunci masori o adancime. Altminteri masori diametrul interior al filetului.
Pe diametru, sau pe intelesul tuturor la pas de 1,5 , 1,95 pe vernierul saniei transbersale
Link spre comentariu

La adresa viewtopic.php?p=490669#p490669 este data o schema a ansamblului surub - piulita si cu un exemplu pentru filet M8 cu pas normal (1,25 mm) Adandimea filetului se noteaza cu H1 si nu exista nici o regula prin care sa se obtina prin inmultirea pasului cu vre-o constanta. H1 se obtine in urma unui calcul si nu prin inmultirea sau impartirea pasului cu constante. Daca masori cu sublerul pe fundul filetului, atunci obtii diametrul de fund, pe care daca il scazi din diametrul exterior trebuie sa obtii teoretic dublul adancimii. In realitate exista foarte multe erori la o astfel de masuratoare, astfel incat pentru adancimea filetelor, s-au construit niste calibre speciale, care se gasesc sub forma unei lere de calibre. Practic, insa strungarii nu folosesc calibre decat in cazuri foarte rare. In general se verifica surubul cu o piulita existenta, astfel incat piulita sa treaca cu cel putin 10 ganguri de filet de capatul surubului.

Link spre comentariu

La adresa viewtopic.php?p=490669#p490669 este data o schema a ansamblului surub - piulita si cu un exemplu pentru filet M8 cu pas normal (1,25 mm) Adandimea filetului se noteaza cu H1 si nu exista nici o regula prin care sa se obtina prin inmultirea pasului cu vre-o constanta. H1 se obtine in urma unui calcul si nu prin inmultirea sau impartirea pasului cu constante. Daca masori cu sublerul pe fundul filetului, atunci obtii diametrul de fund, pe care daca il scazi din diametrul exterior trebuie sa obtii teoretic dublul adancimii. In realitate exista foarte multe erori la o astfel de masuratoare, astfel incat pentru adancimea filetelor, s-au construit niste calibre speciale, care se gasesc sub forma unei lere de calibre. Practic, insa strungarii nu folosesc calibre decat in cazuri foarte rare. In general se verifica surubul cu o piulita existenta, astfel incat piulita sa treaca cu cel putin 10 ganguri de filet de capatul surubului.

Inseamna ca am facut degeaba 17 ani de matematica la scoala. H1 se obtine prin inmultirea unei constante (aprox. 0,54) cu pasul filetului (H=(√3/2)×p, H1=(5/8)×H, deci H1=k×p, unde H1-adancimea filetului, p-pasul filetului si k=(5/8)×(√3/2) - constanta.In practica nu putem merge cu adancimea de 0,54×p (pe raza) doar daca am avea cutite pentru fiecare pas in parte cu varful tesit si latimea tesiturii de p/4. De aceea se alege o adancime a filetului de 0,6~0,65×p (pe raza).
Link spre comentariu

Pe diametru, sau pe intelesul tuturor la pas de 1,5 , 1,95 pe vernierul saniei transbersale

Corect! Dupa ce intri 1.95, adica 1milimetru 9zecimi si 5 sutimi in cazul asta, faci proba cu o piulita de control, pe care o cumperi dintr-un magazin de suruburi, in functie de ce pas faci. Daca vezi ca strange piulita, mai intri o zecime, faci proba din nou! Si tot asa pana iti iasa filetul OK! Un filet e prost atunci cand piulita joaca tare pe surub, spirele se vad patratoase.Sunt curios sa vad o poza cu un surub facut de tine :) !
Link spre comentariu

...Inseamna ca am facut degeaba 17 ani de matematica la scoala...

Nu cred ca i-ai facut degeaba, mai degraba cred ca nu ai remarcat ca forma reala a filetului nu este un triunghi, ci mai degraba un trapez.
Link spre comentariu

...Inseamna ca am facut degeaba 17 ani de matematica la scoala...

Nu cred ca i-ai facut degeaba, mai degraba cred ca nu ai remarcat ca forma reala a filetului nu este un triunghi, ci mai degraba un trapez.
Oare din ce am postat mai sus asta reiese?
Link spre comentariu

...faci proba cu o piulita de control, pe care o cumperi dintr-un magazin de suruburi...

Mai Dane... cum sa cumpere piulita dintr-un magazin de suruburi? Si daca are nevoie de vreun surub il cumpara dintr-un magazin de piulite? :)
Link spre comentariu

Ca cam asa-i Mihai, dar e bine sa ai piulite ptr. mai toate filetele, pentru a proba suruburile care le faci pe strung! Iti faci piulita pe strung(prima data) daca tot tu faci SI surubul! Daca faci doar surubul, probezi cu piulite de care ai la indemana (de preferat din ''comert''). Asta e o ''regula'' a strungarului! Plus de asta (sau poate chiar din cauza asta), mai ales la metricele cu pas normal, pierzi timp pana iti faci o piulita BUNA/corecta! Nu spun ca alea din magazin sunt perfecte, dar nici nu pot proba cu alta ''scula'' atata timp cat eu le fac surubele si ei cumpara piulitele din magazin!O perioada umblam dupa calibre si asa m-am invatat, sa probez filetele cu calibre, pana intr-o zi cand mi-am auzit - ''intra mai mult ca strange''! Intr-o piulita din magazin bagi tarodul si iti ia span. Cu suruburile la fel patesti.

Link spre comentariu
Vizitator tiberiu_petrica

stie cineva daca au existat cumva si strunguri sn 400 fabricate care sa aiba 2 manete la cutia de filete si avansuri. adica in pozele postate aici am vazut ca au trei manete dupa tabela de filetare, A,B,C iar eu am un strung al carei maneta B cred nu exista. as vrea sa stiu daca asa a fost el sau a fost modificat cumva de posesorii de innainte de mine. eu am doua manete una pe care este scris 1 2 3 4 5 6 si una cu A B C D.

post-80572-139829712607_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări