Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul SN400

philiprobz

Postări Recomandate

domnilor caruciorul si sania port cutit nu pot functiona in acelasi timp ?adica caruciorul sa mearga catre universal si sania port cutit sa mearga transversal?

Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...

domnilor am o mare problema ,am cumparat la,strungu meu sn400 un universal nou cu 3 bacuri ,lam montat pe flanşă an prinsin universal ,o tija de la o imprimanta de calculator am scos o bataie de 2 sutimi ,dar cand prind o tija si o strunjesc imi bate 3 ,4 zecimi ,sau daca strunjesc si apoi intorc parte strunjita si o prind in universal am bataie,am miscat de papusă nu are bataie ,de unde poate fi

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Florin berdila a spus:

domnilor am o mare problema ,am cumparat la,strungu meu sn400 un universal nou cu 3 bacuri ,lam montat pe flanşă an prinsin universal ,o tija de la o imprimanta de calculator am scos o bataie de 2 sutimi ,dar cand prind o tija si o strunjesc imi bate 3 ,4 zecimi ,sau daca strunjesc si apoi intorc parte strunjita si o prind in universal am bataie,am miscat de papusă nu are bataie ,de unde poate fi

Precizia depinde de calitate si starea,

Dacă e nou nouț si nu este una recondiționat trebuie sa aiba 0.03mm maxim pe orice diametru,

Eu recomand sa dezmembrezi universalul si sa curați interiorul, poate ca un span sau o bavura este acolo ce nu au observat la fabrică,

Trebuie verificat si stare flansei pe strung cu un ceas comparator sa nu ai bătaie acolo,

Dacă universalul este second sau recondiționat nu ai ce face, universalul cu 3 bacuri nu se uzează uniform.

Editat de Balazs Andras
Link spre comentariu

este nou domnule ,tija pe care am puso era de,la calculator sau ceva asemanator avea un diametru de 8mm nu avea bataie deloc dar dupa ce am pus una de 25mm am bătaie de 3 zecimi  ma dat peste cap aceasta problemă

Link spre comentariu

Testeaza doar cu o bucata scurta de material, care sa nu iasa din universal mai mult de vreo 3 diametre, fara sa folosesti papusa mobila, avans si adancime mici.

Ideea e sa limitezi numarul de lucruri pe care le testezi de-odata, de exemplu poate nu e aliniata pinola.

Link spre comentariu

Faptul ca bataia apare la piesa prelucrata pe strung si nu la tija rectificata de referinta, ar putea insemna ca abaterea e generata in timpul prelucrarii si vine din uzura strungului, jocuri etc si nu din universal.

Cu vechiul universal ce probleme aveai de l-ai schimbat?

Editat de ndc74
Link spre comentariu

Asta e normal sa ai bataie caci tu daca ai dat-o jos din universal e greu s-o mai centrezi pe aceeasi pozitie. Totusi o bataie de zecimi e cam mare.

Ca sa verifici cum se prezinta strungul, iei o bucata mai groasa de fier (ceva gen fi30-40mm lungime 300mm) o strangi bine in universal restul sa fie iesit (in jur de 250mm). Strunjesti din ea (nu conteaza cota finala ci doar sa iei din ea pe toata lungimea) in jur de 2-3mm din mai multe treceri (ultima data span mic avans mic), dupa care fara s-o dai jos din universal pui ceasul comparator in diverse locuri (langa universal, la mijloc, la capat) si rotind vezi bataia in punctele respective. De asemenea iei micrometrul si masori diametrul piesei in punctele respective ca sa vezi cat de conica e piesa rezultata in urma strunjirii.

Neaparat n-o dai jos din universal, n-o slabesti. Odata data jos n-o mai centrezi la fel.

Editat de ndc74
Link spre comentariu

am procedat cum ati spus dvs,pe lungimea de 25 cm am asa ,plec de la 0 de langa universal si la celalalt cap al barei am 3,sau 4 zecimi bataie adica iese conica cu 6 zecimi pe diametru 

Link spre comentariu
Acum 1 oră, Florin berdila a spus:

am procedat cum ati spus dvs,pe lungimea de 25 cm am asa ,plec de la 0 de langa universal si la celalalt cap al barei am 3,sau 4 zecimi bataie adica iese conica cu 6 zecimi pe diametru 

Dacă diametru are diferențe dacă faci piese conice înseamnă că ai uzuri sau batiu este răsucită, se poate corecta. Cel mai bine este să cauți un strungar priceput sau cineva care a lucrat la reparații capitale mașini unelte sa vadă si el de unde vine problemele.

Este o temă complexă  trebuie căutat sistematic.

Editat de Balazs Andras
Link spre comentariu

Pentru prelucrarea conica, sunt 2 cauze:

1) Nealinieri de geometrie ale strungului (de genul axa centrala a papusii fixe, nu se suprapune pe axa papusii mobile).

Poti sa vezi asta plimband comparatorul fixat pe carucior in lungul unei bare rectificate mai groasa (de genul fi20mm lungime 500mm) perfect dreapta si de care esti sigur ca are acelasi diam peste tot (o masori cu micrometrul la exterior). Comparatorul trebuie plimbat atat in plan vertical, dar si in planul paralel cu ghidajele in fata sau spate.

2) Uzuri/jocuri la ghidaje si carucior si se remediaza prin rectificare.

Asta se discuta deja pe un alt topic.

Cum a zis si colegul Andras, e o chestie complexa ce necesita experienta si multa munca.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări