Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Strungul SN400

philiprobz

Postări Recomandate

Daca semifabricatul se strange doar la capat intre bacuri (si nu intra si pe degajarea interioara a arborelui principal) atunci nu se intampla nimic. Strangerea este posibila, tocmai datorita existentei celor trei puncte care determina un cerc. Trebuie verificat suplimentar ca bacul care a fost introdus defazat sa fie in contact ferm cu filetul spiral. Daca el lucreaza aproape de intrarea acestui filet, atunci exista un risc mare, deoarece toata forta se aplica pe o singura spira de filet. Ideal trebuie ca toate gangurile bacului sa interactioneze cu spirala filetului plan. Totusi metoda nu este prea utila, datorita unei excentricitati destul de mari. In mod uzual se introduc bailagare din segmente de tabla, astfel incat sa dea excentricitatea calculata cu relatiile existente in diferitele manuale pentru strungari.

Link spre comentariu
Vizitator yo7rrrrrrr

Daca semifabricatul se strange doar la capat intre bacuri (si nu intra si pe degajarea interioara a arborelui principal) atunci nu se intampla nimic. Strangerea este posibila, tocmai datorita existentei celor trei puncte care determina un cerc. Trebuie verificat suplimentar ca bacul care a fost introdus defazat sa fie in contact ferm cu filetul spiral. Daca el lucreaza aproape de intrarea acestui filet, atunci exista un risc mare, deoarece toata forta se aplica pe o singura spira de filet. Ideal trebuie ca toate gangurile bacului sa interactioneze cu spirala filetului plan. Totusi metoda nu este prea utila, datorita unei excentricitati destul de mari. In mod uzual se introduc bailagare din segmente de tabla, astfel incat sa dea excentricitatea calculata cu relatiile existente in diferitele manuale pentru strungari.

Prinderea unei piese filetate în bacuri, în aşa fel ca bacurile să se strângă pe partea filetată dar fără a strica filetul,  ( dacă am înţeles bine, dacă nu ... scuze ...), nu se poate face prin intermediul unei ... să zicem ... piuliţe ? 

Link spre comentariu

Nu despre prinderea unui surub era discutia, ci a unor piese care nu au simetrie triunghiulara.

Dar ca ai adus vorba, prinderea de filet, desi nu e recomandata in primul rand, e uneori inevitabila.

In principiu e mai buna metoda cu 3 bucati de table moale de grosimi identice fata de a folosi una sau 2 piulite, intrucat piulitele au din proiectare un joc radial destul de mare, necesar ca sa se poata infileta usor.

Link spre comentariu
Vizitator yo7rrrrrrr

Nu despre prinderea unui surub era discutia, ci a unor piese care nu au simetrie triunghiulara.

Dar ca ai adus vorba, prinderea de filet, desi nu e recomandata in primul rand, e uneori inevitabila.

In principiu e mai buna metoda cu 3 bucati de table moale de grosimi identice fata de a folosi una sau 2 piulite, intrucat piulitele au din proiectare un joc radial destul de mare, necesar ca sa se poata infileta usor.

Faţă de geometria de gimnaziu, cu simetria faţă de un punct sau faţă de o dreaptă, acea "simetrie triunghiulara" e un concept interesant ...

Prin 3 puncte trece intotdeauna un cerc, si el este unic, prin 4 puncte( prinderea unui profil patrat sau dreptunghiular) - nu  -  de unde necesitatea unui universal cu 4 bacuri.

Ideea o văd  aceeaşi, axa de rotaţie a piesei sa coincidă cu axa de rotaţie a universalului. Cam ca la masina de rectificat arbori cotiţi. 

Link spre comentariu

Simetria predata la geometria de gimnaziu nu e tocmai completa.

Intr-adevar insa, termenul corect era trilaterala nu triunghiulara.

http://en.wikipedia.org/wiki/Symmetry_(geometry)

http://en.wikipedia.org/wiki/Rotational_symmetry

Dar fara a fi nevoie sa intram in formalism matematic avansat, conceptul e banal si intuitiv.

In universalul cu trei bacuri se pot prinde direct si centrat nu doar piese cilindrice, ci si cele cu sectiune in forma de hexagon sau triunghi regulat, pentru a mentiona doar doua profile uzuale si standardizate.

Intrucat nu toti avem universal cu 4 bacuri, sau pentru ca uneori nu e practic sa dai jos fieratania de 30 kg ca sa o inlocuiesti cu alta la fel de grea doar ca sa faci o cama de strangere care trebuie sa fie putin excentrica, se mai folosesc si artficii de genul introducerii de table intre bad si piesa.

Aceasta metoda in particular era chiar si documentata in carti de strungarie, care dadeau si tabele cu grosimea tablei si excentricitatea rezultata in functie de diametrul piesei.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

stimati colegi la sectiunea masini unelte si scule veti gasi CARTEA TEHNICA A MASINII  a strungului sn 400 este publicata de producator (anul 1973)sper sa va fie de ajutor  

am cautat cartea dar nu am gasito... ma puteti ajuta ? 

As dorii sa cumpar o carte de SN400 daca are cineva de vanzare..

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Buna . As avea nevoie de ajutor de la cineva care a mai descfacut un SN400 , nu reusesc sa scot axul cel incercuit in poza... Defapt trebuie sa scot axul care transmite rotatia la cutia de avansuri si rulemtul de pe acest ax loveste in axul cu maneta... Problema este ca nu prea reusesc sa vad unde se termian axul ca sunt multe roti dintate ... Eventual o Carte tehnica de service a masinii daca are cineva as fi interesat sa o cumpar. Am cartea masinii dar nu are desen cu aceasta parte. Multumesc

post-246610-0-61012000-1433348293_thumb.jpg

post-246610-0-11885900-1433348300_thumb.jpg

post-246610-0-67183800-1433348303_thumb.jpg

post-246610-0-87596900-1433348306_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut,

Ca sa scoti acel ax,tre sa scoti o buna parte din axele si rotile cutiei............

Vad ca axul principal l-ai scos deja,restul e floare la ureche.

Daca crezi ca te ajuta,te poti uita la pozele postate de mine in "Atelierul lui Alex".In primavara am desfacut si eu strungul.

post-239912-0-47602700-1433373055_thumb.jpg

Link spre comentariu

Salut,

Ca sa scoti acel ax,tre sa scoti o buna parte din axele si rotile cutiei............

Vad ca axul principal l-ai scos deja,restul e floare la ureche.

Daca crezi ca te ajuta,te poti uita la pozele postate de mine in "Atelierul lui Alex".In primavara am desfacut si eu strungul.

Mersi , probabil o sa il desfac complet daca nu gasesc o varianta mai usoara :)

Link spre comentariu

Am o rugaminte la domnul Emil am si eu nevoie de cartea strungului sn 400 poate să fie si in format pdf dar de unde să o descarc poate ma ajutatiAm o rugaminte la domnul Emil am si eu nevoie de cartea strungului sn 400 poate să fie si in format pdf dar de unde să o descarc poate ma ajutatiAm o rugaminte la domnul Emil am si eu nevoie de cartea strungului sn 400 poate să fie si in format pdf dar de unde să o descarc poate ma ajutati

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Am o rugaminte la domnul Emil am si eu nevoie de cartea strungului sn 400 poate să fie si in format pdf dar de unde să o descarc poate ma ajutatiAm o rugaminte la domnul Emil am si eu nevoie de cartea strungului sn 400 poate să fie si in format pdf dar de unde să o descarc poate ma ajutatiAm o rugaminte la domnul Emil am si eu nevoie de cartea strungului sn 400 poate să fie si in format pdf dar de unde să o descarc poate ma ajutati

Eu am ceva carte, Cartea masinii, care vine impreuna cu strungul, in carte nu apare partea de care am eu nevoie . cateva desene pot sa o trag la xerox si sa o trimit .

Am incercat sa va dau mesaj privat dar nu am putut

Link spre comentariu

Am si eu o rugaminte la toti participantii la discutii. Vasile, v-a dat timp nelimitat pentru a va modifica mesajele. Asadar, astept sa nu mai vad astfel de mesaje multiple. La cei care citeaza, ma astept sa reia in citatul lor, doar cateva cuvinte care definesc ideea la care raspund si nu tot mesajul.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

domnilor sania portcutit de la strungu sn 400 se misca automat si tranversal adica si inainte si inapoi deci nu longitudinal ci tranversal miscarea se face din maneta caruciorului si cu cat se misca daca eu fac un filet xu pasu de 2mm

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări