Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum functioneaza quadrofonia la un sistem Home Cinema ?

Postări Recomandate

Vizitator dim62

Salut tuturor,Poate sa ma lamureasca cineva cum e posibil sa se auda 4,5 sau 6 semnale audio diferite in cele 4-6 difuzoare ale unui sistem de sunet Home Cinema, in conditiile in care intrarea audio este una standard de doar doua semnale (L si R). Astfel spus daca se urmareste de exemplu un film in care un elicopter zboara din directia sa zicem nord-est spre sud-vest, in conditiile in care sunt doar doua canale la intrare, de unde stie sistemul directia elicopterului in cauza, generand minim 4 semnale diferite in fiecare colt al camerei ???. In mod logic cred ca ar trebui sa existe cel putin inca un un al treilea semnal la intrare, care sa contina aceasta informatie, cu care apoi sa se poata decodifica, repartizand semnalele corespunzatoare ptr fiecare boxa. In plus acest semnal ar trebui sa se gaseasca pe sursa de baza: DVD, cablu TV, etc. Exista si alte intrari/iesiri ptr audio ca de exemplu cablu optic. Oare sa fie valabila quadrofonia doar cand se utilizeaza intrarea optica? Va rog lamuriti-ma !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blind

4

• FIXVID

3

Zile populare

Top autori în acest subiect

Simplu, este folosit un decoder. Cauta pe google DTS decoder si vei gasi informatiile de care ai nevoie. Si eu am cautat ca eram disperat sa-mi fac asa ceva, insa nu mai gasesc fisierele respective pe hdd, ca le atasam.

Link spre comentariu

o intrare stereo este o intrare tip analog. Nu se poate decodifica pt ca este decodificata. In cazul amplificatoarelor cu intrare stereo si mai mult de 2 iesiri, exista algoritmi de spatializare a sunetului (efecte de delay, etc) care vor da senzatia ca sunetul vine din mai multe directii, dar acestea nu reproduc precis unde este sursa sunetului in spatiuAmplificatoarele care au intrare digitala pot decodifica semnalul primit prin intermediul acestei intrari si descompune in mai multe canale de iesire independente 4, 5.1, 6.1, 7.1 in functie de decodorul folosit (dolby digital ex, dts-es,etc). Cel mai avansat codec este dolby true hd folosit pe mediile de stocare blue-ray si hd dvd. Prin intermediul acestor decodoare pozitionarea sunetului este mult mai precisa

Link spre comentariu

Am vazut la cineva care avea un sistem 5.1 conectat la iesirea stereo a placii de baza (o placa de sunet care avea DOAR iesire stereo). Sistemul lua semnalul stereo de la placa de sunet si il distribuia celor 5 sateliti si sub-ului, efectul fiind spatial. Cand am zis decoder tot la DTS m-am referit si eu

Link spre comentariu

acel semnal stereo a fost extins prin folosirea unor efecte la 5.1 sau encodere de calitate mediocra. Adika stanga/dreapta fata cu stanga/dreapta spate au "aproape" acelasi semnal. Centrul primeste semnalul stereo insumat iar subwooferul primeste frecventele joase din semnalul stereo. Semnalele canalelor pot avea amplitudini si latente diferite ca sa dea impresia de spatialitate. Un astfel de sistem nu va sti niciodata ca elicopterul zboara in fata sau in spatele auditorului va incerca doar sa intuiasca, dar calitatea auditiei va lasa de dorit :rolleyes: . El va sti doar ca elicopterul este in stanga sau in dreapta auditorului pt ca semnalul primit este doar stereo. Dejeaba va trece acest semnal prin nu shtiu ce encodere ca nu va putea descompune semnalul in asa fel incat sa aiba o pozitionare corecta a surselor sonore dintrun film comparativ (de exemplu) cu semnalul ac3 digital care vine doar printrun cablu la un amplificator cu decoder dolby digital

Link spre comentariu

Recunosc faptul ca nu am ascultat o coloana sonora codata 5.1 cu un codec mai nou, pentru ca acasa nu am cu ce.Legat de sistemul de care am spus mai devreme, habar nu am ce decoder avea, sistemul l-am auzit "la treaba" la un coleg de liceu acum vre-o 4-5 ani....mama ce trece timpul

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări