Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Motor Trifazat


Vizitator sandumib

Postări Recomandate

Vizitator sandumib

Salut,Am o problema cu un motor trifazat ce apartine unui generator.Intrebarea mea este daca se poate regla tensiunea si curentul acestuia, si daca da cum se poate face acest lucru.Marca generatorului nu o stiu.Vreau sa pot regla acel curent de iesire care este undeva la 100 A si as vrea sa-l pot micsora.Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 33
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • gica70

    11

  • aureliu67

    8

  • cristian1961

    4

  • marius_3004

    2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Motorul trifazat invarte generatorul sau de fapt vorbiti de generator?Asta ar fi una,a doua intrebare: de ce sa micsorati curentul generatorului?Marea majoritate a consumatorilor absorb atat curent cat le e necesar(cu mici exceptii) deci daca sunteti bun sa ma lamuriti...

Link spre comentariu

Un generator trifazat la 100A ar avea cam 65kw, la o astfel de putere aproape sigur are un avr din care se poate regla tensiunea intr-o anumita plaja, daca totusi nu are avr tensiunea se mai regleaza din turatia motorului.La curent nu prea ai ce-i face, el este stabilit de grosimea conductorului de bobinaj, asta se stabileste prin sigurante, cum a spus si colegul de mai sus fiecare consumator isi ia ce intensitate are nevoie.

Link spre comentariu
Vizitator sandumib

Salut din nou si multumesc pentru raspunsurile date.Problema aceasta o are un prieten.Acesta din urma a probat generatorul pentru o sudura si se pare ca din cauza curentului prea mare a strapuns aliajul si nu a putut fi sudat.Si de asta vroiam sa stiu cum se poate face reglarea.

Link spre comentariu

Va salut,daca e o triodina industriala mai bine o vinde cui ii trebuie si de banii pe ea isi ia un invertor la care se poate regla amperajul de la 5A la cat poate el.

Link spre comentariu

Reglarea curentului de excitatie se face din reostatul de pe panou(reglaj fin)si reglajul brut din comutator.Daca pui o poza cu el,eventual cu capacul luat pot fi mai exact cred.

Link spre comentariu

Asa este, daca mi-amintesc bine se ia o tensiune alternativa (cca 100Vca, parca, de pe-o priza de pe o faza a infasurarii motorului, se redreseaza si, printr-un comutator in trepte si un reostat, se face reglajul excitatiei. Acea tensiune alternativa se poate lua dintr-un transformator cu mai multe prize daca vrei o excitatie mai mica la generator, respectiv, un curent mai mic.

Link spre comentariu

Pai generatorul ala de-i ziceti triodina nu e de curent continuu? Ca pentru sudat in alternativ transformatorul e muuult mai ieftin!Pentru sudura aparatele au o caracteristica destul de puternic cazatoare (tensiunea de amorsare a arcului in alternativ e undeva peste 50 de volti (poate gresesc?) iar cea de mentinere in jur de 15-20 de volti; asa se si limiteaza curentul prin electrod intr-o anumita masura. Ar trebui sa existe un element de reglaj al curentului maxim (eu imi amintesc ca pe agregatul vazut cu ani in urma era un comutator pentru motor (oprit-stea-triunghi) si unul pentru generator, cu limita de curent). Sau ai un utilaj foarte specializat, de uz industrial, destinat unui singur fel de electrod/cordon de sudura.

Link spre comentariu

...Vreau sa pot regla acel curent de iesire care este undeva la 100 A si as vrea sa-l pot micsora...

Daca nu se poate coborî sub 100 amperi, convertizorul rotativ de sudare fiind din cele mai uzuale (de 300-350A), e vorba de o defectiune, ori un reglaj prost. O valoare care nu coboara sub 50 Amperi poate fi considerata normala pentru convertizoarele din aceeasi clasa de putere. Adica un domeniu de reglaj normal poate fi, de exemplu, 50A/22V...370A/34V, depinde de ce tip de aparat vorbim.
Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Cautam un motor mic asincron de turatii mici pe care sa il transform in generator prin cuplarea condensatorilor in tre fazele acestuia pentru excitarea rotorului.Am gasit 4 motoare de diferite puteri dar cel mai putine turatii il are unul de 300 wati, 1650 rpm :(.Dar problema nu e nici turatiile relativ mari necesare pt a itra in regim de generator ci constructia motorului. Am deschis capacul de la contacte si am gasit acolo 12!! fire!Ce fel de motor ar fi acesta? Cati poli ar putea sa aiva ca dupa turatii nu poate fi multipolar. Multipolarele au turatii sub 1000 rpm si sunt maricele in comparatie cu aceiasi putere ale celor de viteza mare.am cautat pe net dar nu am gasit nimic despre conexiuni. Doar preturile lor..ma interesa de ce are atatea fire sub "capota" si daca se poate transforma in motor cu mai multi poli fara a rebobina motorul.

Link spre comentariu

Am desfacut capacul motorului si am gasit schema acolo. Atata ca se poate conecta in triunghi simplu si striunghi dublu..Stie cineva care e treaba cu aceste motoare? conteaza la conectarea in stea care este inceputul si care este sfarsitul boinei?Ale pe fire scris X1,X2,Y1 Z etc.Corespondentul la X2 este U2, X1-U1.. Y2-V2.Daca conteaza inceputul si sfarsitul bobinei cum se undeste in stea? sfarsitul celor 3 bobine se cupleaza impreuna sau invers?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări