mely17 Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 Buna ziua. Am nevoie de o sursa de alimentare de 13V. Vreau sa modific o sursa de alimentare pentru laptop de 19V. Am reusit sa reduc tensiunea la 13V modificand rezistenta intre pinul de referinta al TL431 si 19V. Problema este ca in stand-by si in sarcina sursa imi scoate un sunet ascutit deranjant. Ce pot sa fac sa elimin sunetul aesta?Multumesc. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 Sa ii recalculezi reactia... Link spre comentariu
mely17 Postat August 20, 2013 Autor Partajează Postat August 20, 2013 Sursa este facuta cu UC3842 smd. Ma gandeam eu ca acolo trebe sa fac ceva, problema este ca nu stiu ce. M-am uitat in datasheet la CI dar nu am gasit prea multe detali. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 Sa ii recalculezi reactia...Prin asta se intelege si compensarea Link spre comentariu
Marian Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 Asa cum Boss a zis, baiul este compensarea amplificatorului de eroare folosit, aceasta probabil era configurata si calculata pentru tensiunea aceea originala, modificarea buclei presupune ajustarea compensarii in consecinta. Ca sa faci asta trebuie sa scoti schema sursei, sau macar a buclei de reactie ( completa ) si apoi vazandu-o se poate edifica configuratia folosita si deci ajusta-Nu e simplu, sa fii sigur. Link spre comentariu
mely17 Postat August 20, 2013 Autor Partajează Postat August 20, 2013 Ok. Am sa scot schema sursei. Revin cu detali Link spre comentariu
Marian Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 Ok incearca sa scoti schema cat mai exact, si vino cu ea aici apoi vom vedea ce se poate face. Link spre comentariu
mely17 Postat August 21, 2013 Autor Partajează Postat August 21, 2013 Buna. Pot sa pun cateva diode in serie pentru a mai scadea tensiunea de alimentare. M-am gandit sa reduc tensiunea la 16V si prin diode sa scad la 13V. Link spre comentariu
Marian Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 Da, o poti reduce si asa, dar una la mana, pierzi destul de mult din precizie deoarece Vf la diode variaza in functie de curentul de sarcina, apoi in functie de acest curent de sarcina, disipatia pe diode ar putea fi destul de mare... asa ai putea sa apelezi la un liniar serie dupa alimentator, dar ai aceeasi problema, si anume disipatia, acuma depinde si ce anume doresti sa alimentezi cu el. Link spre comentariu
mely17 Postat August 21, 2013 Autor Partajează Postat August 21, 2013 Curentul prin diode va fi de circa 3-4A. Incerc sa vad varianta aceasta si daca nu functioneaza bine atunci scot schema. Link spre comentariu
Marian Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 La 4A si o diferenta necesara de 3V ( de la 16 cat ai zis ca poti scadea, si pana la 13 cat ai nevoie ) sunt 12W disipatie pe diode, cam au neaparata nevoie de radiator, si unul destul de maricut. Link spre comentariu
mely17 Postat August 21, 2013 Autor Partajează Postat August 21, 2013 Buna. Am incercat cu diode dar se incing prea tare. Am scos schema sursei. Link spre comentariu
giongiu Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 Scazand tensiunea de iesire,de la 19 la 13V,a scazut proportional si tensiunea de alimentare a 3843,in pinul 7.Refa tensiunea de iesire 19V,masoara tensiunea intre pinii 5 si 7,care trebuie sa fie peste 12V.Apoi refa masuratoarea pentru 13V iesire.Daca ai doar cca 8V,as zice ca da aici tiuitul.Solutia,daca am presupus corect,ar o spira-doua inseriata cu infasurarea de alimentare,eventual un zenner de cca 18V,intre pinul 7 si 5.In schema apare 3843,anterior spuneai de 3842.Ce integrat e de fapt? Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 .Solutia,daca am presupus corect,ar o spira-doua inseriata cu infasurarea de alimentare,eventual un zenner de cca 18V,intre pinul 7 si 5.Sau fara modificare infasurare auxiliara, ar mai o solutie, aceea ce dublare a tensiunii auxiliare. Link spre comentariu
mely17 Postat August 21, 2013 Autor Partajează Postat August 21, 2013 Integratul est GM3843. Am sa verific tensiunea pe pinul 7.LE: La 19V pe pinu 7 am 12V iar la 13V pe pinul 7 am 8V Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum