vasy_gsm Postat Noiembrie 1, 2004 Autor Partajează Postat Noiembrie 1, 2004 Bine Baieti,oricum mi-ati fost de ajutor ,o idee in plus face mult deci va multzumesc la toti... Multa sanatate si numai bine... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 3, 2004 Partajează Postat Noiembrie 3, 2004 inainte de orice vreau sa lamurim niste lucruri : intamplator m-am preocupat mai demult de problematica receptiei tv, antene si amplificatoare, si zic eu c-am ramas cu cate ceva : 1. "Masura" calitatii receptiei este asa numitul raport semnal zgomot care arata de cate ori semnalul util este mai mare decat zgomotul ( puricii ). Un raport de 40 dB ( 100x ) inseamna o imagina foarte buna. Pe masura ce semnalul scade, devine comparabil cu zgomotul shi apar puricii pe ecran, in final acestia "inecand" culorile, sunetul shi terminand prin a desincroniza tv-ul - imaginea se da peste cap. 2. Zgomotul este generat in cea mai mare masura de primul tranzistor din lant, la un sistem TV+antena, de primul tranzistor din selector, sau de primul tranzistor din amplificatorul de antena. Dupa aceea, deja zarurile sunt aruncate, pentru ca deja semnalul e amplificat, deci zgomotul celorlalte etaje conteaza intr-o masura mult mai mica. 3. Pentru a se mari raportul semnal zgomot se iau urmatoarele masuri - se monteaza un amplificator langa antena pentru a impiedica diminuarea semnalului pana la selectorul TV. - se construieste o antena cat mai performanta - in general limitele sunt date de anvergura constructiei mecanice. - se folosesc tranzistoare performante de zgomot mic pentru amplificator. 4. Televizoarele moderne au in selector, ca prim tranzistor un MOS dubla poarta de zgomot mic. 5. Rezultate mult mai bune in ceea ce priveste factorul de zgomot se obtin, pentru aceleasi tipuri de tranzistoare in montaje de banda ingusta. ( tensiunea de zgomot e proportionala cu banda ) CONCLUZII - trase nu de mine ci de mult - Daca veti pune un amplificator , oricat de "puternic" in imediata apropiere a unu televizor si nu sus in imediata apropiere a antenei, rezultatele vor fi in general mai proaste dect fara el !!!! - Amplificatoarele se dimensioneaza cu zgomot cat mai mic shi amplificare cu circa 10 -15 dB mai mare decat atenuarea intodusa de cablu. Atenuarile introduse de un cablu de calitate normala - nu piraterii sunt cam 25 dB/100m in FIF si 40db/100m in UIF. Deci pentru un cablu de < 50 m ( A = -20 dB ), o amplificare de 35-40dB ( 100x ) in UIF este arhisuficienta. Orice amplificare in plus va determina circuitul de RAS/RAA/AGC din tuner sa "taie" din semnal, chiar daca e plin de "purici"... - Amplificatoarele cu amplificari mari, de regula peste 35 dB au risc sporit de autooscilatii. Acestea se dovedesc fatale oricarei performante a lui, in special a factolui de zgomot. - In cazul in cablul este foarte lung sute de m, se pot folosi mai multe amplificatoare din loc in loc, ca la CATV. Formula de calcul e cea de la antene : se lasa o marja de 10-15 dB. SFATURI : - intai de toate determina ce poti prinde, pe ce frecvente, directii etc. - realizeaza-ti antene cat mai bune ( eu recomand YAGI cu 7-8 elemente in FIF, 15-20 in UIF ). - foloseste un amplificator cu zgomot mic ( BFR91A, BF966S ), preferabil de canal. In cazul in care ai mai multe posturi de receptionat pe o banda mai mare, si cu nivel satisfacator poti folosi o schema de banda larga, dar veia avea rezultate mai slabe. - in UIF, asa zisele antene/ amplificatoare de canal acopera foarte bine de fapt mai multe canale ( 7-8 ). Acordeaza amplificatorul pe o frecventa centrala - daca vizezi mai multe canale, iar antena pe cea mai mare frecventa. - in cazul in care rezultatele raman slabe, mai exista de studiat tranzistoare cu GaAs, sisteme de antene etajate, etc. vezi si : http://forum.izatech.ro/viewtopic.php?t=2694 Link spre comentariu
vasy_gsm Postat Noiembrie 4, 2004 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2004 Prietene,i-ti raman dator pentru sfatul acordatsi osteneala pe care ai depuso pentru scris. Numai bine tie, si tuturor care m-au ajutat... Link spre comentariu
Purple Postat Ianuarie 11, 2005 Partajează Postat Ianuarie 11, 2005 E clar,fa 2 antene de banda:una de FIF,alta de UIF fiecare cu amplificatorul ei-musai tranz. MOS-FET- poti avea peste 30 db si un sumator cu diode PIN pt. a nu avea atenuare .Eu am doar in carte astea si nu pot da pe Forum.Antene iti da Gheorghe,nu? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Ianuarie 11, 2005 Partajează Postat Ianuarie 11, 2005 ...un sumator cu diode PIN pt. a nu avea atenuare :lol: ....asta de unde pana unde?!... :lol: ...si sa revenim la realitate... pentru sumarea FIF-UIF se folosesc sumatoare LC calculate la frecventele necesare... Link spre comentariu
Purple Postat Ianuarie 12, 2005 Partajează Postat Ianuarie 12, 2005 Intr-o carte aparuta la Editura Militara inainte de 89 este o schema de sumator pt. 4 antene cu BA 243, 244 .Comanda se face de jos cu un comutator cu SAS 560 .Atenuare 0,5 dB. Cui vrea ii trimit gratuit schema fara nici un leut.Eu am facut-o si a mers F.B.Dimensiune aprox. 5*7 cm. Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Ianuarie 12, 2005 Partajează Postat Ianuarie 12, 2005 In primul rand BA243 si BA244 sunt diode normale, utilizate in selectoare pentru comutarea diferitelor benzi, deci nu sunt diode PIN... A PIN diode is a semiconductor device that operates as a variable resistor at RF and microwave frequencies. The resistance value of the PIN diode is determined only by the forward biased dc current. In switch and attenuator applications, the PIN diode should ideally control the RF signal level without introducing distortion which might change the shape of the RF signal. An important additional feature of the PIN diode is its ability to control large RF signals while using much smaller levels of dc excitation. Situatia in care au fost folosite aceste diode pentru "comutarea" a patru antene este diferita de situatia sumarii FIF/UIF...Deoarece acolo cele patru antene sunt in acceasi gama de frecventa dar sunt orientate diferit si deci in acesta situatie numai o singura antena produce semnal util, celelate trei vor consuma din semnalul util. Solutia este cuplarea acestora pe rand in circuit. Pentru acest lucru se folosesc aceste diode "de comutatie", BA243 sau BA244, in serie cu semnalul iar polarizarea acestora dechide calea pentru semnalul util. Practic atenuarea este mai mare de 0.5dB... 8)Deci nu este cazul aici... :roll: Link spre comentariu
Purple Postat Ianuarie 12, 2005 Partajează Postat Ianuarie 12, 2005 Draga misterule , si tu si ceilalti aveti dreptate, dar daca practica bate teoria ce sa faci? Am facut si alte feluri de sumatoare L,C,R ,dar cu asta am fost cel mai multumit. Eh, nu-s PIN ci de comutatie , mai greseste omul.Am revazut raspunsurile la topic .De ce sustin DOUA antene cu DOUA ampli si cu sumator-comutator ? Pt. ca merge...Bine.Si tu esti de acord ca e nevoie de 2 antene si 2 ampli de banda FIF si respectiv UIF sa nu inteleg ce vrei sa zici ? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Ianuarie 12, 2005 Partajează Postat Ianuarie 12, 2005 :lol: Practica poate ca bate teoria... dar nu in acest caz...:lol: O sa-mi spui ca este mai simplu sa comutam manual cele doua benzi FIF si UIF :roll: , in loc sa punem fitre de banda si cu pierderi minime sa se faca sumarea automat... :lol: Link spre comentariu
Purple Postat Ianuarie 12, 2005 Partajează Postat Ianuarie 12, 2005 Balada pentru MISTERIo ti-s frate ,tu mi-esti frate,in noi doi ORGOLIUL bate! Stai mai bine mai fartate ,doara ochii nu ne-om scoate Dac-un pic ti-i asezaRuga mea ii asculta.Fiecare a-ncercatSi in viata a aflat.Si ce scule a-cropitPana a fost multumit.Eu acuma te-oi ruga :evil: O schema de antena a-mi da.Pe CCIR FM badieCu 6 elem.sa fie.Eu te las si-ti multumescSper antena sa primesc. :wink: Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2005 Partajează Postat Februarie 2, 2005 De fapt sunt 2 cazuri mari :a) sumare semnale neamplificate ( direct de la antena ) unde este important ca atenuarea in banda utila sa fie cat mai mica. b) sumare semnale amplificate unde importanta este separatia puternica a celor 2 semnale pentru a elimina ca zgomotul amplificatorului din banda celeilalte antene. Atenuarea este mai putin importanta.Ar mai fi si cazul sumarii unui semnal amplificat cu unu neamplificat unde sunt importante a) si b).In cazul in care filtrele nu pot indeplini conditiile poate intra in calul comutarea cu diode. Aceasta se poate intampla la semnale f apropiate ce frecventa ( la 1-2 canale diferenta ).Pe semnale relativ indepartate ca frecventa ( de ex sumarea unei antene FIF cu una UIF ), niste filtre LC ( T ) simple ( unul trece jos si unu trece sus pe antena de FIF respectiv UIF apoi iesirile filtrelor pe cablul spre TV, ) se comporta foarte - caz testat de mine atat pe semnale amplificate cat si pe cele neamplificate cu rezultate excelente ). Link spre comentariu
ghettoman Postat Iulie 31, 2005 Partajează Postat Iulie 31, 2005 sfatul meu....inainte de a te apuca sa contruiesti cine stie ce monstru de antena(30 de elementzi, parabeam...etc)fa o antena yagi cu 12 elementi pe grupul de canale ce vrei sa-l receptionezi(ma refer la uif) si vezi ce semnal ai cu ia.daca semnalul e bunicel (macar imagine sincronizata) te poti apuca sa facisa faci o antena de cistig mare (parabeam , quagi).daca nu....nu ai sanse...potzi sa pui ampliful lu` mama omida sau 4 antene sinfazate si tot degeaba Link spre comentariu
Craciun Postat Iulie 31, 2005 Partajează Postat Iulie 31, 2005 Se poate face dar nu la 100dB ci doar la 90dB sa zicem rotund :| Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum