Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa c.c si c.v.

Vizitator r3l3u

Postări Recomandate

Vizitator r3l3u

Salut,

Am achizitionat de curand o sursa reglabila te tensiune si curent. Reglajul pe tensiune continua se face foarte usor, ramane intrebarea cum pot sa o controlez si in curent continuu. Adica afisorul pentru curent indica doar cand am un consumator (ceea ce e normal), dar daca vreau sa reglez curentul din potentiometru nu reusesc,adica nu raspunde la comenzi. Unde gresesc? Imi trebuie un setup special sa fac reglajul in c.c. ?

Sursa este cea din linkul de mai jos:

http://www.mivarom.ro/catalog/product_i ... 05d-p-3407

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cristian_draghiescu

2

• gica70

2

• adicontakt

1

• GEO 53 BN

1

Top autori în acest subiect

Dacă doriţi să puteţi regla valoarea la care sursa dvs.trebuie să limiteze curentul absorbit de un consumatoroarecare, atunci pur şi simplu scurtcircuitaţi în prealabilbornele de ieşire şi efectuaţi reglajul acestuia, stabilindîn acest mod curentul maxim (egal cu cel de scurtcircuit)furnizat !

Link spre comentariu
Vizitator r3l3u

Multumesc pentru promptitudinea raspunsului, dar...scurtcircuitarea bornelor o fac cu consumatorul cuplat banuiesc, sau ma insel ? Suna putin "distructiv" raspunsul dv, trebuie sa-mi fac curaj sa incerc !Adica din ce inteleg eu, prin metoda asta scad curentul maxim debitat de sursa si il plimb in plasa de 1-5A, bun pana aici, dar daca vreau sa reglez curentul in timp real cu un consumator conectat, procedez la fel?

Link spre comentariu

Scurtciruitarea se face cu consumatorul neconectat.Stiind ce curent ia consumatorul, curentul se va regla la o valoare putin mai mare decit curentul maxim consumat,pentru ca in caz de scurt,la consumator, sursa sa intre in limita (protectie).Mergind da la 0A la 5A,la un moment dat o sa ajungi la curentul nominal, unde curentul va ramine acelasi,indiferent cit vei roti potentiometrul in sens orar. Atentie!Marind curentul ,sursa va intra in protectie la un curent mai mare decit poate sa suporte consumatorul,ceea ce va duce inevitabil la pagube.De aceea e bine sa reglezi curentul la o valoare putin mai mare dacit curentul nominal pentru ca sursa sa intre in limita(protectie) fara a provoca pagube.

Link spre comentariu

Suna putin "distructiv" raspunsul dv, trebuie sa-mi fac curaj sa incerc !

Absolut deloc ! Sursa este autoprotejată.Făceţi-vă "curaj" cu următorul experiment:Reglaţi prin metoda descrisă (şi de altfel, unica !)un curent de 5... 15 mA. Îndepărtaţi scurtcircuitulşi cuplaţi la bornele sursei un LED obişnuit. Rotiţi lamaximum potenţiometrul de reglaj al tensiunii. LED-ulnu se va distruge, iar curentul va rămâne cel prereglat(puteţi verifica cu un miliampermetru înseriat în circuit).Apoi decuplaţi LED-ul (lăsând nemodificate reglajele)şi măsuraţi tensiunea de la bornele sursei.Acum cred că puteţi să trageţi singur concluzia.Experienţa o puteţi face şi direct, fără LED, numaicu ampermetrul înseriat. Aveţi doar grijă să nu depăşiţidomeniul de curent al acestuia !La un consumator deja alimentat puteţi scădea treptat(şi fin) pragul limitării în curent. La un moment dat vascădea tensiunea de alimentare. În acel punct măriţipuţin curentul, până la restabilirea tensiunii nominale.Metoda se poate aplica numai consumatorilor liniari,deci doar în situaţia în care consumul este constant.
Link spre comentariu
Vizitator r3l3u

Multumesc cristian_draghiescu , mi-am facut curaj intr-un final si am incercat metoda, totul a decurs conform planului :) Eram speriat la inceput deoarece sursele care le folosisem pana in acel moment aveau in dotare un comutator de V/A prin care puteam controla si limitarea in curent. :aplauze

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări