Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

TDA 7294 si TRANZISTORI mosfet ca etaj final

Vizitator sami_curpas

Postări Recomandate

Vizitator sami_curpas

Deschid o discutie pe tema Tda 7294 si tranzistori ca etaj final.Am gasit pe internet scheme cu asa ceva (de la rusi si chinezi). In aceste scheme tranzistorii sunt alimentati la +- 40v maxim, la acelasi curent cu tda-ul. Am inteles ca ideea de baza e ca sa se mute sarcina de la tda pe tranzistori, dar, am o intuitie ca puterea debiatata va fi identica. In majoritatea schemelor tranzistorii sunt pusi la lucru in clasa B, rezultand crossover distortion, dar, sa zicem ca se poate rezolva cu diode 1n4148 intre baze (clasa AB), incepand problema cu controlul caldurii, astfel.Problema pe care o intampin eu, si voi, cred, e ca la noi in magazine se vand tranzistori contrafacuti. Totusi, am achizitionat cu 2-3 ani in urma niste mosfeti irf240 si irf9240 care au pastila mare, de exact 4x5,5 mm si presupun ca sunt originali. Sunt produsi de Vishay. As vrea sa-i folosesc ca si etaj final pentru TDA7294. Nu am gasit niciunde pe net tranzist. mosfet in combinatie cu tda7294.Vreau ca TDA-ul sa fie alimentat la o sursa separata de +-35v iar tranzistorii la +-60v.Ma poate ajuta cineva cu o propunere de schema? Daca va e lene, voi posta eu o schema desenata de mine, mai incolo.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 49
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator sami_curpas

vezi catalogul de la 7294. Ai o aplicatie asemanatoare.Totusi, nu vad rostul. MAi bine un amplif facut dupa o schema proiectata pt putere mare, in fond aia vrei.

Da, am realizat inclusiv av400, dar nu am fost multumit de performante. Posibil ca tranzistorii de care spuneam sunt fake, totusi.
Link spre comentariu
Vizitator sami_curpas

Nu-ti foloseste la nimic sa alimentezi TDA separat de etajul final, cursa maxima la iesire va fi inevitabil limitata de alimentarea TDA, deci se iroseste energie nejustificat.PS: AV400 nu este totusi un amplificator hi-end, ci mai degraba unul comercial.

Deci, sa inteleg ca nu am sanse sa obtin o putere mai mare daca alimentez separat irf240 si 9240, la 60v? Dar daca inaintea tranz finali voi pune niste prefinali cum ar fi mje540 si perechea?
Link spre comentariu

Nu obtii putere mai mare alimentand separat, am explicat deja de ce, etajul final nu face decat sa reproduca semnalul primit dar la un curent mai mare, el nu amplifica si in tensiune, astfel incat semnalul ce-l va primi va fi limitat de alimentarea TDA si deci cursa de la iesire va fi la fel de limitata, ignorand pierderile daca TDA ofera sa zicem un semnal maxim de 20V rms atunci si pe iesire tot cam asta va fi, deci inevitabil si puterea tot aceeasi va fi. Se pierde astfel energie de la sursa de alimentare pe care o supradimensionezi fara rost.

Link spre comentariu
Vizitator sami_curpas

Bine, acuma am inteles, si multumesc pentru interesul acordat in a-mi explica, dar nici daca folosesc un etaj de preamplificare a curentului de la iesirea tda-ului inaintea tranz. de putere? Ceva de genul combinatiei de tip darlington? Se poate face asta cu mosfetii?

Link spre comentariu

Nu-ti foloseste la nimic sa alimentezi TDA separat de etajul final, cursa maxima la iesire va fi inevitabil limitata de alimentarea TDA, deci se iroseste energie nejustificat.

Rog si pe ceilalti sa imi confirmati daca afirmatia de mai sus e fondata, ca eu nu prea cred.
Atunci fa montajul si vei vedea cine are dreptate. Ti-e lene sa gandesti.
Link spre comentariu
Vizitator sami_curpas

Atunci fa montajul si vei vedea cine are dreptate. Ti-e lene sa gandesti.

:speriat Ok! am inteles, e logic, da. Dar, mai sus am spus ceva de darlington. Va rog, sa ma ajutati, ganditi si voi o solutie ca puterea produsa de tda7294 sa poata fi preluata si marita cat de cat.multumesc
Link spre comentariu
Vizitator sami_curpas

Mie mi se pare ca subiectul acesta e interesant si merita dezbatut. Nu se poate sa nu fie aici oameni pasionati de electronica si cu experienta care sa nu poata da un indiciu inspre cum poate fi realizat, nu cum nu e realizabil.Oricum, tot voi realiza eu pana la urma un montaj asa, cu 2 alimentari separate: 1 pt Tda si 1 pt mosfeti si preamplificarea lor.

Link spre comentariu

Daca te-ai fi obosit sa cauti in ditamai subiectul TDA7294 ai fi observat ca s-a tot discutat treaba asta care nu e altceva decat cai verzi pe pereti pentru naivi.Trebuie sa inveti sa faci deosebirea intre Curent si Tensiune, ceea ce sugerezi tu se ocupa cu amplificarea in curent, ori in situatia de fata de asta se ocupa chiar etajul final foarte bine deci nu are nevoie de ajutor in acest sens, insa ceea ce tu ai nevoie este amplificare in tensiune si asta se face cu un etaj separat si atunci e complet inutil sa mai folosesti un TDA7294 in fata sa, ba dimpotriva chiar contraindicat, cum deasemeni este contraindicat sa faci ce spui tu, TDA ca si driver pentru etaj final alimentat separat la tensiune mult mai mare, pe finali se disipa mult mai mult decat ar fi normal pentru puterea livrata la sarcina, adica vei avea per ansamblu un randament ridicol de mic si ar fi necesare radiatoare imense... dar nu asculta de altii, fa tu si convinge-te singur, nu esti nici primul si cu siguranta nici ultimul.

Link spre comentariu
Vizitator sami_curpas

Multumesc, Marian, pentru raspuns, incep sa mi se clarifice lucurile. Dar, totusi, tu spuneai de randamentul redus al etajului final care se supraincalzeste. Din cate cunosc eu, randamentul de care spui ma trimite cu gandul inspre clasa: A, AB, B, C, D.... Stiu ca in clasa A randamentul e scazut (parca 20-30%), clasa AB: 65, clasa B: 65-80 sau cam asa ceva. Asa ca, problema incalzirii excesive nu poate fi rezolvata schimband curentul de mers in repaus, adica clasa, in cele din urma?Tin sa spun ca sunt un amator in electronica, nu am studii de nici un fel in acest domeniu si ca o fac din pasiune, ca si pe celelalte hobyuri.Am inteles faptul ca nu pot mari tensiunea, ci doar curentul, dar nu pricep mai departe, cum se intampla asta, de fapt. (adica cum de nu se mareste si tensiunea odata cu marirea curentului prin tranzistorii finali).Inca o data, multumesc si apreciez efortul tuturor in a-mi da explicatii.

Link spre comentariu
Vizitator sami_curpas

Eu doresc sa amplific un pian electronic (de fapt, un midi controller care scoate sunete printr-un computer). Doresc un amplificator stereo care sa faca fata dinamicii si frecventelor sunetelor instrumentelor muzicale. M-am gandit ca poate 4xtda7294 vor fi de ajuns. O pereche pentru un woofer de 16 cm cu 2 bobine de 4 ohmi, o alta pereche pentru 4 difuzoare (fullrange) care vor scoate medii + inalte. Calculand faptul ca difuzoarele mai au si ele pierderi, ce ma sfatuiti? Vor fi suficiente 4 tda-uri 7294?

Link spre comentariu

Ti-am mai zis, tu trebuie sa incerci sa diferentiezi tensiunea de curent, sunt 2 lucruri diferite, pentru putere utila pe boxa este nevoie de amandoua la un anumit nivel precis cerut. Semnalul audio este o sinusoida ( un fel de sinusoida de fapt ) cu o amplitudine anume, adica o tensiune Vca pana la urma, etajul final reproduce acea tensiune la aceeasi valoare, nu o poate amplifica pentruca nu pentru asta este el conceput, el amplifica doar curentul pentru a putea comanda sarcina dorita, cu alte cuvinte ofera o impedanta de iesire mult mai mica. Randamentul este procentajul din energia sursei de alimentare, livrata ca si putere utila pe boxe, cum deja am stabilit ca si anume cursa la iesire nu poate fi decat maxim aceeasi ca la iesirea TDA ( deci limitata strict de alimentarea lui ) rezulta ca diferenta ( foarte mare ) dintre tensiunea de la sursa si ceea ce dupa pe sarcina, pica pe etajul final, calculeaza si tu ce putere disipa un etaj final la un curent prin el sa zicem de 2A si 5V tensiune picata pe el, apoi fa acelasi calcul pentru aceiasi 2A dar la o tensiune care pica pe el de 10V sau 20V, in primul caz puterea disipata de catre final este de 10W, in cel de-al 2-lea este vorba de 20 si 40W, deci dublu sau cvadruplu, si eu cred ca ar fi si mai rau de atat. Deci diferenta dintre tensiunea in plus livrata de sursa de alimentare si ceea ce se converteste in putere utila audio, se duce pe etajul final, asta face ca randamentul sa scada dramatic si nu prea vad cum scapi de problema asta, poate doar in clasa D dar nu am lucrat deloc in asa ceva deci las pe altii sa-si dea cu pararea, spun doar ca ma indoiesc de compatibilitatea si fezabilitatea unui asemenea proiect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări