Marius84 Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Salutare! Sper sa postez bine aici, am o problema cu un alimentator de tableta, in ideea ca tensiunea este buna fara sarcina, cu sarcina scade la 3-4v. Alimentatorul este de 5v/2A. Este construit in jurul integratului THX203H si atasez schema aproximativa a montajului mai jos. Se observa cum ledul de control pulseaza si fara sarcina, cu sarcina este foarte vizibil. Am schimbat un singur electrolitic, desi toti dau bine pe capacimetru, nu am esr metru. Am masurat toate rezistentele, diodele, inlocuit optocuplor, tl431, diodele de putere pe care se formeaza cei 5v. Nu am schimbat electroliticii din primar(sunt doi de 10uF/400v) dar sunt cam 330v pe ei si nici pe cei doi de 1000uF din secundar, ci doar pe cel de 47uF din jurul integratului. Unde sa fie buba? Sunt extrem de putine piese... Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 La ce curent de sarcina masurat ai acea scadere de tensiune la iesire? Verifica renzistenta de la pinul 6 spre masa, vezi ce valoare este inscriptionata pe ea si daca corespunde cu realitatea penca acolo se face limitarea de curent puls cu puls pentru integratul asta, daca rezistenta aia este devalorizata atunci limitarea intervine mai devreme. Link spre comentariu
Marius84 Postat August 17, 2013 Autor Partajează Postat August 17, 2013 Salut! 0,04A, asta este curentul pe care am reusit sa-l masor cu acest alimentator si mi se pare suspect de putin. Am adaptat firul si mufa la un port usb al laptopului si cu incarcare, bootare s.a.m.d tableta suge si 1,7A, m-am speriat de curentul asta si nu l-am mai lasat pe usb, desi mi se pare normal curentul, pe alimentator scriind 2A. In pinul 6 al integratului sunt doua rezistente smd de 1r8 in paralel, deci teoretic ar trebui sa fie 0r9 si exact atat am. Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 40mA in partea de primar masurati sau cu ampermetrul inseriat cu sarcina?Ca sa fii sigur pune o sarcina rezistiva, daca spui ca el ar fi evaluat la 2A pentru cei 5V, incearca cu o rezistenta de 5,6 Ohm spre exemplu, ar trebui sa poti masura putin sub 1A daca alimentatorul este in regula, sau orice alta rezistenta sub 10 Ohm gasesti, daca nu gasesti curentul care ar trebui atunci spune cat ai gasit si pentru ce rezistenta. Link spre comentariu
maxente Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 In lipsa esr-metrului eu iti recomand sa schimbi toti condensatorii de filtraj de dupa secundar, toata stabillizarea tensiunii de 5v depinde de un filtraj bun in secundar si de impedanta scazuta a condensatorilorEu vorbesc din experienta, am tot reparat alimentatoare in comutatie, surse de calculatoare, alimentatoare de laptop, surse de alimentare monitoare LCD si la multe din ele cand mureau conzii de filtraj sursa nici nu se mai obosea sa mai stabilizeze nimic si isi da ''shut down''Sa nu crezi ca daca acel cond arata bine pe dinafara ar fi bun si in interiorO alta chestier pe care am constatat-o e ca pe un capacimetru ''choir'' aveam o capacitate aproape de normal dar pe esr era catastrofalLa o susra d-asta in comutatie facuta cu componente de calitate de obicei ''obosesc'' conzii de filtraj de dupa secundar si factorul principal este caldura care le omoara incet si sigur, cu cat mai mare cu atat scade si mai mult viata condensatorilor, asta se vede si in tabelul din datasheet-ul condensatoarelor, binenteles ma refer la condensatoare seriase de firma Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Tot ce se poate dar eu nu cred ca electroliticii ar fi vinovatii, tensiunea in gol este ok asa cum s-a spus, cand se conecteaza sarcina aceasta scade, astept raspunsul la intrebarile mele de mai sus, daca nu se rezolva asa atunci eu as banui insasi integratul, devreme ce problemele sunt pe partea de curent. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 o sursa de genul asta, am reparat si eu nu demult, era de la un laser si era tot cu un integrat cu 8 pini, cu mosfet integrat. simptomele ei erau ca in loc de +-15v avea vreo +-11V in gol, iar in sarcina ajungea pe la 2-3V. am schimbat prima data din primar un condensator electrolitic mic, ca era devalorizat tare, si provizoriu am schimbat si optocuplor si tl431 cu altele noi. restul de condensatori i-am testat cu esr metru. nu are multe componente. dar mie imi cam miroase defect de la un condensator ceva. dar poate ma insel.Am citit rapid si am observat ca tot ceea ce am recomandat s-a facut deja, sa se verifice si condensatorul ala care seteaza frecventa de lucru C3. de preferat sa se inlocuieasca totul. integratul nu cred ca e defect daca el trimite comanda.LE: observ ca schema ta e dintr-un catalog. ai facut corespondenta cu sursa ta? e aceeasi schema? ca unii producatori mai aduc imbunatatiri la schema..... Link spre comentariu
Marius84 Postat August 17, 2013 Autor Partajează Postat August 17, 2013 Am inlocuit toti electroliticii din sursa si rezultatul este zero, sursa se comporta identic. Ba mai mult, in secundar am pus si de 2200uF/25v, nimic in bine, tot asa pulseaza. Sunt in dubii cu un condensator ceramic din primar pinul5 al integratului care are valoarea masurata de 22nF. Asta oare este valoarea care trebuie? iar condensatorul ce face lagatura intre primar si secundar are 1,6nF in loc de 2,2nF cu cat este inscriptionat, dar nu cred sa fie asta problema. Cred ca incet, dar sigur ma indrept spre un alt integrat.P.S. M-am uitat pe schema, pare a fi buna valoarea de 22nF...L.E. Schema nu este perfect identica, dar vreo 75% se potriveste. Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Pinul 5 al integratului face stabilizarea, condul ala este probabil pentru compensare, dar nu poate influenta puterea in primar ( deci curentul in secundar ). Revin cu intrebarea de mai sus, unde anume ai masurat acel curent de 40mA? testeaza cum ti-am zis cu sarcina rezistiva, o rezistenta de putere sub 10 OHm si vezi ce tensiune ai pe ea, nu e nevoie sa masori curentul, daca stii valoarea exacta a rezistentei si masori tensiunea pe borne atunci automat stii si curentul, deci fa testul si revino cu rezultate. Link spre comentariu
Depanatoru Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 In primul post se zice ca ledul de control pulseaza si fara sarcina , deci numai aparent da 5V corect in gol . E integratul defect daca celelalte piese s-au masurat / inlocuit , am mai intalnit situatia la integrate de genul asta Link spre comentariu
Marius84 Postat August 17, 2013 Autor Partajează Postat August 17, 2013 Curentul de 40mA l-am masurat in secundar, avand ca sarcina insasi tableta. Am pus asa cum mi-ati spus o rezistenta de 2r7/5w in secundar si am masurat tensiunea pe aceasta, pulseaza in jurul a 0,5 - 0,9v. Am inseriat si ampermetrul si arata intre 0,2 si 0,37A cu acest consumator. Sincer, cred din ce in ce mai mult ca integratul si-a dat sfarsitul, desi astept si alte opinii. Ca idee, integratul acesta avea loc pe pcb pentru un radiator, care evident ca nu a fost montat, probabil din ratiuni de costuri.P.S. In primul post voiam sa spun ca am inlocuit tl431 si optocuplorul, nu ca le-am masurat... Link spre comentariu
Marian Postat August 17, 2013 Partajează Postat August 17, 2013 Eu zic ca nu poate fi altceva decat integratul, sunt prea putine piese pe langa el ca sa ai dubii, nu prea are ce altceva sa cauzeze lipsa atat de acuta a puterii, ca fapt divers incearca sa masori tensiunea din bobina primara a trafului in gol si apoi si in acea sarcina de 2r7, preferabil cu un osciloscop penca frecventa mare ar putea deruta multimetrul, daca nu ai atunci pune si multimetru ( evident setat pe Vca ) si vezi ce obtii, Ori daca nu poti masura direct pe primar atunci masoara pe secundarul auxiliar care alimenteaza integratul... in ambele situatii tensiunea ar trebui sa scada mult. Link spre comentariu
Marius84 Postat August 21, 2013 Autor Partajează Postat August 21, 2013 Am inlocuit in aceasta dimineata integratul si odata cu acesta din nou tl431 si optocuplorul, insa din nefericire nicio schimbare. Dupa amiaza schimb in afara de trafo absolut tot, ca alte idei nu mai am. Link spre comentariu
Vlad Mihai Postat August 21, 2013 Partajează Postat August 21, 2013 cred ca ieseai mai ieftin cu unul nou, nu cred depaseste 20 de lei. Mai ales si nervii care ti i-a facut. daca s-a schimbat si integratul si acelasi comportament. mai ramane sa verificati traseele pe cablaj dar nu cred, ca daca era ceva defect probabil se vedea. Tl431 e pus corect? nu de alta dar mai pateam sa il pun invers si o lua razna sursa, acelasi lucru si la optocuplor.....Eu as mai incerca un pic pe partea de alimentare al ic cat si pe partea de soft start, vad acolo o dioda 1n4007..... la frecvente mari efectul ei se cam sunteaza, probabil trebuie o dioda corespunzatoare(sau poate pe cablaj este o dioda calumea si in schema e pusa aiurea), gen 1n5918 parca... si rezistorul ala de soft start ar trebui masurat. Link spre comentariu
costy Postat August 22, 2013 Partajează Postat August 22, 2013 ai grija cu diodele, am gasit una ce parea ok pe multimetru si totusi montajul nu mergea cu ea Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum