Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Arduino+L298N+ motor 3-6V

Vizitator alexd

Postări Recomandate

Vizitator alexd

Salut,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat.

Am un kit de robot cu 4 motoare Dagu DG02S 48:1. Kit-ul contine un suport de 4 baterii AA. Conform info tehnice sosite cu acest kit motoarele merg la 3-6V si Imax(stall) 170mA. Alimentind cele 4 motoare din 4 baterii AA am constatat ca se invirt detul de anemic (in gol fiind fara nicio sarcina) si bateriile se duc destul de repede.

Incerc sa comand aceste motoare cu 2 X L298N +un arduino uno. Din dataheet-ul lui L298N https://www.sparkfun.com/datasheets/Robotics/L298_H_Bridge.pdf reiese ca tensiune de alimentare Vs trebuie sa fie cu 2.5 V mai mare decit tensiune de pe intrarile de comanda (enable, input1, input 2). Adica Vs>7.5V (2.5+5V Arduino).

Merge sa alimentez motoarele dintr-un acumulator lipo 2s? Prajesc motoare? Banuiesc ca va fi o cadere de tensiune si pe L298N si daca-l alimentez cu 7.5V tensiunea care ajunge la motoare va fi mai mica. Cum o pot calcula?

Ce diode au trr<=200ns?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Mircea

1

• Vlad Mihai

1

Top autori în acest subiect

Salut, legatura de la arduino uno la kitul cu L298N e simpla:ENA si ENB se pot conecta optional la un pin dedicat de pe placa arduino(sau 2 pini) pentru controlul vitezei de rotatie- sau se pot conecta la +5V.In1 si in2 sunt pentru un motor, pentru ca motorul sa se invarta el trebuie sa fie opuse ca potential(unul 0 logic si altul 1 logic), aceasti chestie e si cu in3 si in4. Ca sa modifici viteza de rotatie poti conecta si intrarile la in1,in2,in3,in4 la pwm dar ai dezavantaj ca vei folosi 4 pini pentru pwm la 2 motoare. mai departe te joci cu functia analogwrite().Eu am alimentat motoare de 6V cu pachete de baterii de 7.2v, si am si alimentat la 12V. Chestia e ca daca te joci cu pwm, risti sa le arzi doar la viteza maxima(cand setezi analog write 255). Eu am kit cu L298N care are stabilizator intern de 5V din care alimentezi pinii de enable si arduino.La o cautare rapida pe net, observ ca acest lipo 2S are o tensiune nominala de 11.1V, daca e asa, eu zic ca rezista cu conditia sa nu le aplici pwm cu factor de umplere maxim(adica nu le tii la turatie maxima.)Daca ai dubii poti face un stabilizator de la 11.1 la 6-7V-dar cred ca va merge si asa.Caderea de tensiune o calculezi uitandu-te la puntea H(l298N),vezi 4 bipolare conduc 2 si 2, ce cadere avem? aduci 2 tensiuni de deschidere a tranzistoarelor bipolare, vezi ca mai accepta si sunt catre masa ca sa vezi cand ai motoarele blocate(suprasarcina), daca nu ai nu le iei in calcul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări