Ionut Remus Postat August 22, 2013 Partajează Postat August 22, 2013 Deci...pentru a "intelege" electronica in primul rand trebuie sa stii ce-i aia rezitenta(resistor), condensator, dioda si transistor! 1.Cauta ceva cursuri pe net despre elemente passive si elemente active din circuit unde spune ceva mai detaliat despre fiecare, ceva de diode ar fi trebuit sa existe si-n manualele de fizica(jonctiunea PN, NP nu mai tin minte exact). Tranzistorul e foarte important sa-l intelegi si sa pui in practica cunostintele care le acumulezi despre el, dar atentie, fara a intelege ce-i aia dioda, rezistenta si condesator nu poti intelege tranzistorul(cel putin nu prea bine). 2. cauta pe urma despre curenti, tensiuni, etc...tot ce tine de bazele alimentarii(aici ai sa intalnesti si component de la pct.1, daca nu le-ai inteles nu e prea bine) - sa intelegi ce-i aia tensiune alternative si continua, dar nu numai...care este rolul fiecareia si care este transformarea dintre ele, si de ce trebuie transformare, cat si de ce la prize ai alternative, si care este rolul fiecarei componentei (redresare, filtrare, rezistentei, stabilizarii....ce fac ele mai exact si de ce e necesar) 3. Era candva ceva manual despre proprietatiile metalelor, nu e chiar necesar sa stii bine , dar ar fi bine sa citesti cat mai mult despre ele, si normal...sa si intelegi! 4. este sau era ceva manual de liceul pentru clasele 9-12 despre masurari electronice....este foarte util acel manual pentru un incepator, ca iti da tot felul de informatii despre retele de rezistente, osciloscop, ce este codul binary, zecimal...etc. 5. ar trebui sa cauti ceva manual despre bazelele osciloscopului...mai mult decat ce ti se da in manualul de la pct.4 si sa intelegi formele de unda care le afiseaza in diferite situatii ( tensiune, current, semnale de toate tipurile...etc)....poate pe aici ai sa mai intelegi un pic mai bine ce este o sursa in tensiune....si desi cand eram eu in liceu nici nu stiam de SMPS decat de cea de PC dar si ala era Pentium 3 cel mai puternic...iar tu acum ai ocazia sa te documentezi foarte bine si despre sursa SMPS, care e diferenta fata de o sursa liniara (cu traf) si cu ce te ajuta un osciloscop. 6. foarte bine daca te documentezi bine in surse SMPS, cum am zis in pct.5...daca nu, nu e capat de lume...dar eu zic sa nu sari peste acest punct pentru ca tehnica din ziua de azi e in dezvoltare si tot mai mult e nevoie de ele...mai ales in IT(si nu numai) 7. Cauta ceva despre bazele CI (circuitului integrat) si vezi cum este construit un CI (in general spus, nu ceva specific) 8. daca pct. 7 e bine documentat...iti sugerez sa te documentezi despre Amplificatoare Operationale si rolul lor in circuit...dar daca poti sa incerci sa te joci si cu tranzistori...sau sa faci comparative cum ai putea inlocui intr-un anumit circuit un operational cu diferiti tranzistori...ar fi bine! 9. alte CI-uri precum multiplexoare, countere, generatoare de semla...si care sunt rolul lor in circuit....nu strica! 10. Daca te joci cu ceva amplificatoare audio nu ar strica, cat sa si te documentezi despre ele...aproape toata lumea sa jucat la inceput cu ele...si au invatat putin din tainele electronicii (amplificatoare pe tranzistori, amplificatoare pe CI) 11. aplicatii practice pentru fiecare fiecare punct de mai sus, cu un aparat de masura langa tine e cel mai bine....daca ai sa ai si un osciloscop si mai bine(eu indic sa te straduiesti sa gasesti unul chiar si cu imprumut). Inca ceva...poate nu am mentionat mai sus, ca nu mai am chef sa citesc inca o data tot....Tranzistorul este cea mai importanta component in circuit....ar fi bine sa te documentezi cat mai bine despre el... Daca stii binisor fiecare punct...restul vine de la sine....tot cu invata normal, dar oarecum iti faci o viziune c-am ce vrei sa faci, si despre ce aume vrei sa "inveti" in urmatorul "punct", oarecum vei fi cat de cat pe cont propriu! Am uitat sa zic ca informatii nu e neaparat dintr-un anumit manual...ca se gasesc pe internet o groaza, idea este sa fie cat mai complete, compare de pe mai multe site-uri, forumuri...etc Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum