Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

un amp complicat

george1111

Postări Recomandate

Vizitator maximus

despre R9 si R10 gresesti flagrant monsieur...raspunsul meu m sus e pluzibil....reactie negativa acolo? pe priza mediana? hai sa fim seriosi...o reactie negativa duce la partea de alternatza negativa...doar la ea...si nu se face decat ptr preamplifuri cu CI....la finali se foloseste bootstrapul..care nu e aici...si am zis unde se pune....si de unde C6 si C7 joaca rol de stabilizare spre 0V???? te rog frumos, am explicat unde vine bootstrapul, ceea ce am scris ce exista aici fusese gresit, recunosc, nu am analizat mai deloc acea schema,; apai domnu meu....trebe sa te recunosti invins....deja mi-e scarba de atata scris degeaba...nu mai zi de reactie negativa....in locul acela....si autoreglare in locu ala nu are rost...daca scoti cele 4 componente vei avea masa acolo toata viatza, si daca le pui, tot masa o sa ai o eternitate.PA si Pusinu mai raspund provocarilor de pe acest topic....am zis ce aveam de zis !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

11

• DorinD

9

• george1111

6

• Blind

3

Top autori în acest subiect

Iar in privinta acestei scheme in speta (pare luata dupa o revista poloneza de electronica), parerea mea este ca acolo e vorba de doi condensatori electrolitici polarizati care sint pusi in paralel dar inversati pe considerentul ca macar unul din ei va fi polarizat corect pt. fiecare din alternante. La anul in care a fost conceputa schema (anii '80) chiar nu se prea gaseau pe piata (eu unul n-am vazut si nici auzit de asa ceva decat dupa '90) si interpretarea asta mi se pare cea mai plauzibila.

Voi chiar ati incercat chestia asta cu pusul condensatoarelor electrolitice in antiparalel , sau vorbiti numai sa va aflati in treaba ? Cum cel putin unul va fi polarizat corect , cand cel polarizat invers se comporta ca o dioda si il va scurtcircuita pe celalalt ?
Link spre comentariu

despre R9 si R10 gresesti flagrant monsieur...raspunsul meu m sus e pluzibil....reactie negativa acolo? pe priza mediana? hai sa fim seriosi...o reactie negativa duce la partea de alternatza negativa...doar la ea...si nu se face decat ptr preamplifuri cu CI....la finali se foloseste bootstrapul..care nu e aici...si am zis unde se pune....si de unde C6 si C7 joaca rol de stabilizare spre 0V???? te rog frumos, am explicat unde vine bootstrapul, ceea ce am scris ce exista aici fusese gresit, recunosc, nu am analizat mai deloc acea schema,; apai domnu meu....trebe sa te recunosti invins....deja mi-e scarba de atata scris degeaba...nu mai zi de reactie negativa....in locul acela....PA si Pusinu mai raspund provocarilor de pe acest topic....am zis ce aveam de zis !

Habar nu ai de functionarea unui amplificator ! Tine-o cu baraitul tau ca nu mai pierd vremea cu "asazisi" ingineri , care nu inteleg nici o schema de audio.
Link spre comentariu
Vizitator maximus

Iar in privinta acestei scheme in speta (pare luata dupa o revista poloneza de electronica), parerea mea este ca acolo e vorba de doi condensatori electrolitici polarizati care sint pusi in paralel dar inversati pe considerentul ca macar unul din ei va fi polarizat corect pt. fiecare din alternante. La anul in care a fost conceputa schema (anii '80) chiar nu se prea gaseau pe piata (eu unul n-am vazut si nici auzit de asa ceva decat dupa '90) si interpretarea asta mi se pare cea mai plauzibila.

Voi chiar ati incercat chestia asta cu pusul condensatoarelor electrolitice in antiparalel , sau vorbiti numai sa va aflati in treaba ? Cum cel putin unul va fi polarizat corect , cand cel polarizat invers se comporta ca o dioda si il va scurtcircuita pe celalalt ?
ultima data: nu antiparalel, paralel ca nu se gaseau acele valori de 50u, acum as pune 1 bucata de 100u/10V cu minusul la masa..evident...si credem ceea ce trebuie, zic eu....de pe topic eu...OUT
Link spre comentariu

@Depanatoru'De ce sa se comporte ca o dioda cand e polarizat invers? Un condensator electrolitic polarizat pe dos doar pe termen lung are de suferit, pe termen scurt n-are nici o problema.Dar sa sti ca intr-adevar exista si o varianta de "antiparalel" cu diode inseriate pe fiecare ramura pt. reglementarea curentilor dar asta merge doar la semnale relativ mari, in nici un caz pe bucle de reactie.N-am incercat configuratii antiparalel si nici nu recomand. Acum vorbim de o schema creata de altii si ne dam cu presupusul asupra ei. Daca doresti putem discuta si despre idei si creatii propri pe alt topic.@MaximusDepanatoru' are dreptate, condensatorii cu pricina sint pe bucla de reactie (serie la intrare, paralel la iesire). Decupleaza componenta continua de pe ramura de reactie a.i. reactia in c.c. este una (mai mare) iar in c.a. este alta (mai mica, divizor rezistiv R10/R9).

Link spre comentariu

Poate la curenti foarte mici merge si asa , dar de ce sa nu faci un condensator nepolarizat cum scrie la carte , inseriind doi electrolitici cu plusurile sau minusurile impreuna ? Asta e schema consacrata. Si la curenti mari poti fi sigur ca un electrolitic polarizat invers se distruge aproape instantaneu , incearca la un redresor :goodman: In schema de fata rezistentele ce limiteaza curentul sunt mici 68ohmi si 820ohmi , asa ca...In schemele clasice , ca sa zic asa , cu etaj diferential , e folosit un electrolitic , dar rezistenta de reactie negativa ce vine de la finali e de ordinul sutelor de kiloohmi.

Link spre comentariu

...dar de ce sa nu faci un condensator nepolarizat cum scrie la carte , inseriind doi electrolitici cu plusurile sau minusurile impreuna ? Asta e schema consacrata...

Citeste ce-am scris cu 2 posturi in urma legat de aceasta metoda "consacrata" pe care te sfatuiesc sa n-o aplici. Dar daca o aplici atunci aplic-o corect impreuna cu rezistenta de polarizare de valoare mare legata la potentialul corect.Te rog sa nu consideri ca n-as folosi acolo un condensator electrolitic (sau neelectrolitic) nepolarizat, ba chiar asta as face. Insa tot mai devreme am scris ca parerea mea este ca vorbim de o schema veche (e dintr-o revista poloneza sau ungureasca din anii '80) cu rezolvari vechi apartinand unei perioade mult mai putin bogata in componente bune iar inginerii de la acea vreme faceau din rahat bici si in felul asta (cu cond. "antiparaleli" sau "inserierea consacrata").
Link spre comentariu

Hai sa ma bag si eu in ciorba. Nu inteleg prea bine ce vreti sa spuneti prin configuratii antiparalel...INSA, daca va referiti la realizarea unui condensator nepolarizat din 2 electrolitici identici si cu aceeasi tensiune de lucru, prin legarea plusurilor impreuna iar minusul unuia se leaga la o "borna" in circuit, minusul celuilalt la cealalta "borna" in circuit....DA, am facut eu asta. Si a mers de minune, nu pot spune pe termen scurt (vre-o 2-3 ani am folosit asa doi condensatori de 100micro, ce-i drept, cu intreruperi de cateva ore, ca doar nu folosesti continuu o statie). Pot sa spun ca nu are nici o chestie.Astfel de legari se folosesc de obicei pentru cuplajele intre etajele unui amplificator (eu am folosit pentru intrarea in amplificator, deoarece reusisem anterior sa ard cateva placi de sunet pentru ca faceam teste pe statie, diverse modificari, etc..si se mai facea cate un scurt accidental sau nu mai aveam lipita cate o piesa).In colcluzie, merge frate, puteti folosi fara nici o frica aceasta legare. In cazul in care nu ati avut carti mai vechi de audio pe-acasa, la realizarea filtrelor pentru boxe se practica acest mod de legare al condensatorilor (exact cum am spus, plusurile intre ele iar minusurile in circuit si nu invers). Stiu foarte bine ca astfel trebuiau legati deoarece era specificat sa nu se atinga condensatorii intre ei (stiti si voi ce mastodonti de condensatori erau pe vremea aia, mai ales ca nu erau izolati)

Link spre comentariu

...In colcluzie, merge frate, puteti folosi fara nici o frica aceasta legare. In cazul in care nu ati avut carti mai vechi de audio pe-acasa, la realizarea filtrelor pentru boxe se practica acest mod de legare al condensatorilor (exact cum am spus, plusurile intre ele iar minusurile in circuit si nu invers). Stiu foarte bine ca astfel trebuiau legati deoarece era specificat sa nu se atinga condensatorii intre ei (stiti si voi ce mastodonti de condensatori erau pe vremea aia, mai ales ca nu erau izolati)...

In cazul incintelor lipseste acel rezistor de valoare f. mare necesar polarizarii celor 2 armaturi legate impreuna din cauza ca nu exista disponibil un potential f. ridicat sau f. coborat (incinta si filtrul sint pasive) asa cum este cazul la o statie de putere.Dar exista chiar si in aceat cazul implementarilor de filtre pasive pt. incinte de f. buna calitate (vorbim de anumite modele de JBL K2) unde condensatorii, chiar aceia nepolarizati din polipropilena, erau polarizati la un potential asigurat de o baterie interna ( nu se consuma practic curent de mers in gol, bateria se schimba la mari perioade de timp, ani de zile). Asta din cauza ca un dielectric, fie el electrolit sau altceva se comporta dinamic mai bine cand se afla intr-un camp electric care nu schimba de sens (valoarea componentei variabile a campului electric sa nu depaseasca componenta continua si astfel sa "schimbe de sens").
Link spre comentariu

...dar de ce sa nu faci un condensator nepolarizat cum scrie la carte , inseriind doi electrolitici cu plusurile sau minusurile impreuna ? Asta e schema consacrata...

Citeste ce-am scris cu 2 posturi in urma legat de aceasta metoda "consacrata" pe care te sfatuiesc sa n-o aplici. Dar daca o aplici atunci aplic-o corect impreuna cu rezistenta de polarizare de valoare mare legata la potentialul corect.Te rog sa nu consideri ca n-as folosi acolo un condensator electrolitic (sau neelectrolitic) nepolarizat, ba chiar asta as face. Insa tot mai devreme am scris ca parerea mea este ca vorbim de o schema veche (e dintr-o revista poloneza sau ungureasca din anii '80) cu rezolvari vechi apartinand unei perioade mult mai putin bogata in componente bune iar inginerii de la acea vreme faceau din rahat bici si in felul asta (cu cond. "antiparaleli" sau "inserierea consacrata").
Foloseste schema asa cum am descris-o , +cu + sau - cu - si merge excelent . Nu cred ca am mai auzit de configuratia de care zici tu , adica mijlocul legat altundeva , poate faci o trimitere spre un link sau dai mai multe informatii. In orice caz sa stii ca si condensatoarele nepolarizate , astea mici , asemanatoare cu electroliticii , nu sunt decat doi electrolitici legati cu plusurile sau minusurile impreuna intern. Si fiabilitatea e relativ buna .
Link spre comentariu

Uite, daca nu ma crezi pe mine (poate pt. ca nu am site pe net!) atunci crede-l pe nenea asta de care nu garantez decat ca in privinta aceasta nu vorbeste prostii:

http://www.geocities.com/researchtriang ... 05doc.html

...[3bi] The 'golden-ear-way' is to replace C2 by 2*68uF/25V {2*47uF} in

series (= ~34uF {~23uF}) with '-'-taps connected, and to bias their

junction to -15V by a ~270k-resistor from the negative OP-supply. This

will eliminate any electrolytic/tantalum bias-problems (which were

present in the original circuit). Correct biasing makes nearly every

standard electrolytic/tantalum superior to any non-biased 'high-grade

device'. - Don't bother that it takes more than a minute then for the

output-offset to drop from about +100mV to the target area < 2mV after

power-on. This does no harm and is due to the huge time-constant for

adjusting the C2/C2-junction to -15V: ~200s = 270k*130u*2*pi (I

decided in favour of this value just to avoid even the slightest

interaction of the rail-noise with the audio-signal - see additional

C2'= 100n below as well)...

(extras din 405 Modification.txt, vezi de asemenea 405 Circuit Diagram ca sa vezi unde e acel C2)

Link spre comentariu

Ah, am uitat sa subliniez: tehnica merge folosita chiar atunci cand ai un nepolarizat care lucreaza la tensiuni care schimba de sens. Deci, (fluieraturi, huuuooo!) chiar si o polipropilena de 2.2uF din bucla de reactie va "suna mai bine" dac-o inlocuiescti prin doua polipropilene de 4.7uF legate in serie si cu capatul comun pus printr-o rezistenta de valoare mare la +Vcc sau -Vee (nu mai conteaza aici).

Link spre comentariu

Se poate face asa daca tii neaparat , numai nu spune ca metoda clasica nu e buna . Asta e parerea unui "guru" in audio , ca s-ar auzi mai bine asa . Sincer ma indoiesc ca e ceva sesizabil.

Link spre comentariu

Nici nu m-am referit la cum suna, sau nu-mi aduc aminte de asa ceva. Eu sustin doar ca metoda asa-zis clasica de inseriere este trunchiata iar condensatoarele acelea daca sint electrolitice polarizate atunci ele nu functioneaza in parametri corecti iar daca sint chiar nepolarizate atunci nu functioneaza in parametrii maximi posibili. Si am exemplificat fiecare detaliu. Am sa caut sa-ti dau o referinta si in legatura cu polarizari de condensatori in circuite de crossover pasiv in incinte acustice.Fiind pe un Forum de electronica si audio consider ca este locul sa discutam despre finetzuri si nu la modul ca "merge si asa". Bine-nteles ca merge si trunchiat (fara acel rezistor de polarizare) dar eu credeam ca esti interesat sa mearga in parametri optimi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări