Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu led-uri.

adrianf88

Postări Recomandate

La schema d-lui Ticu cea cu ssc la care se regleaza curentul in limitele admise de led , semireglabilul de 1k se poate inlocui cu un potentiometru de 1k pentru a o transforma in scc dimabila? Sau trebuie un pwm cu clasicul 555 care se pune inaintea scc-ului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 262
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrianf88

41

• Alexutz

38

• Dr.L

34

• Ticu

34

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Buna ziua! Revin cu o intrebare: Am gasit pe net doua scheme (una pe elforum) de generator semnal dreptunghiular cu 555 control pwm pentru leduri.Una are iesirea control pwm la pinul 3 iar cealalta la pinul 7. Schema electronica a celor doua montaje e aproape identica. Care dintre cele doua scheme sint mai stabile si se poate conecta la un ssc. Multumesc !

Link spre comentariu

E o utilizare mai neobisnuita a tranzistorului de descarcare din 555, care e comandat simultan cu iesirea 3. Pinul 7 e colectorul "in aer" al acelui tranzistor.Totusi eu as folosi iesirea standard (pin 3), asa cum recomanda producatorii in notele de aplicatii din cataloage.

Link spre comentariu

Uite si un mod posibil de cuplare a celor doua scheme:

http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0

Tranzistorul de care ziceam ca are colectorul la pin 7 scurtcircuiteaza referinta de 2000 de ori pe secunda si intrerupe in acelasi ritm curentul prin led.

Am mai incercat punerea la masa a portii mos-ului printr-un tranzistor suplimentar si, alta varianta, ridicarea periodica a tensiunii pe intrarea inversoare printr-un optocuplor comandat de 555.

Ambele variante au avut insa un consum rezidual spre 40 mA cand ledul este complet blocat. De aceea m-am oprit la varianta data in link, care se multumeste cu vreo 14 mA.

Link spre comentariu

am facut si eu schema aceata pentru 3 leduri de 1w legate in serie si nu vrea sa functioneze deloc nu este nicio diferenta daca alimentez la o sursa de 9v ledurile sau su prin acest montaj am folosit fet 40n03p N-CH R -2.0 OHMI R1 -5.1KR2-47 OHMIBc546A NPNRS 100 OHMI am verificato de de vro 5 ori tot este ok am ilocuit si fetu cu un irf 1010n nou la fel nicio schimbare bc este ok. unde sa fie problema ?

post-16095-139829687932_thumb.png

Link spre comentariu

Nu ai tensiune suficienta pentru 3 leduri. Lasa doar doua in serie. Sau mareste tensiunea la 12V cum scrie in schema.3 leduri in serie (la 300mA) au nevoie de aprox. 10V, plus o pierdere de aprox. 0,6V pe rezistenta de 2 ohm fac cam 11V. De-abia peste aceasta tensiune apare limitarea curentului prin sarcina.

Link spre comentariu

Buna ziua! Revin cu o intrebare: Am gasit pe net doua scheme (una pe elforum) de generator semnal dreptunghiular cu 555 control pwm pentru leduri.Una are iesirea control pwm la pinul 3 iar cealalta la pinul 7. Schema electronica a celor doua montaje e aproape identica. Care dintre cele doua scheme sint mai stabile si se poate conecta la un ssc. Multumesc !

Pun o intrebare mai de incepator.....la ce foloseste sau ce rol are acest generator de semnal dreptunghiular cu 555 control pwm ?
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări