Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu led-uri.

adrianf88

Postări Recomandate

OFF: @ Ticu pot sa folosesc aceasta schema pt a alimenta 1 led de 10W bucata? (sau o alta schema care sa tina 1 led pe perioada mai mare dar sa nu mearga la maxim, undeva la 75-80 % din luminozitate)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 262
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrianf88

41

• Alexutz

38

• Dr.L

34

• Ticu

34

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Da, asta ai la 750mA. Sper ca ledul de 10W este la 9-11V si curent maxim admis 900mA (in paralel 3 grupuri de cate 3 cipuri in serie). Zic asta fiindca exista si 10W la 30V !.Ai grija ca BD-ul sa aiba amplificare cat mai mare.Curentul prin led poate fi ajustat prin modificarea usoara a rezistentei R=0,8 ohm. Curentul este aproximativ 0,6/R.

Link spre comentariu

ok. Multumesc mult.

Atentie, am mutat schema aici http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0fiindca avea o inversiune la pinii BD-ului si m-a atentionat colegul @rinaldoparaipan care a si verificat-o practic.
Am descoperit de abia acum schema.Pana acum foloseam la proiectoarele din curte o SCC cu LM317, dar:Proiectoarele au 9 leduri de 1W, cate 3 grupuri de 3 leduri legate in serie3x3,5V/led=10,5V+3V caderea pe LM317=13,5V.Bateriile stau pe la 12,8V, plus caderea de tensiune pe cabluri=nu reuseam sa le duc la 350mA pe serie leduri(aprox 1000mA per proiector)Cu shema asta am reusit, cred ca voi folosi totusi MOS-FET, ma avantajeaza prinderea pe radiator.PS. @briobit: Am testat si eu un led de 10W - 12V@900mA made in China.E praf, fata de cele de la CREE(XP-G, XR-E), la acelasi curent consumat, lumineaza la jumate.
Link spre comentariu

la 4 lei ledul nu ma astept la multe , macar sa imi fac o idee de ele, de surse de cc, racire etc ... nu am avut contact foarte des cu asa ceva dar noroc cu ebay-ul ca nu ma usuca la bani testele astea, am si eu cateva xp-g de la colegul maxim_sedilec dar mai studiez pana ma infig in ele...

Link spre comentariu

M-am jucat azi cu un mosfet si un led China de 10W in schemele astea:

http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0

Prima varianta e mai simpla, dar valoarea potrivita pentru R este mai greu de gasit.

A doua permite reglarea curentului in limitele 0,6...1A.

Nu uitati ca nu exista stabilizare fata de variatiile temperaturii ambiante (deschiderea jonctiunii emitor-baza a tranzistorului bipolar) si curentul reglat variaza cu temperatura asa cum scrie in nota de schema.

Pentru stabilizare trebuie apelat la o schema de tipul celei de la pag 3 a topicului, cu amplificator de eroare si referinta de tensiune stabilizata termic.

Link spre comentariu

Buna ziua. Am reusit sa ajung pe strada Maica Domnului la magazinele de piese electronice si am cumparat piesele pentru schema - alimentare led 10w la 12v a domnului Ticu,adica lm358, buz11 si lm285z 2,5 (fara rezistente si potentiometru acelea le am).Au costat 5 lei. Urmeaza sa realizez montajul. O zi buna tuturor!

Link spre comentariu

Ei, nu e schema mea; e o adaptare dupa o schema destul de raspandita.Grija mare la conexiuni, inclusiv la integrat (vedere de sus in schema).Incepi cu cursorul potentiometrului in pozitia de "jos", unde curentul reglat este minim.

Link spre comentariu

Domnu Ticu, in sfarsit am terminat si eu lampa! Merge prea bestial cu sursa aia! :d Imi fac griji de incalzire totusi... Pentru ca intr-o incercare stupida de a face sa incapa toate in baza, le-am cam ingramadit... In acelasi timp a trebuit sa renunt si varianta cu bateriile, pentru ca am folosit spatiul pentru a baga sursa in el. Acuma se alimenteaza datorita numai unei mufe mini-usb din spate. Dar am si un battery pack de 3 pe care o sa pun o mufa mini-usb asa ca daca o sa am nevoie vreodata de baterii, o sa am si varianta asta. :d O sa revin cu poze.

Link spre comentariu

Nu mai e loc pentru nimic acolo :(. Eu am cumparat si radiator, radiator... nu merge nici batut... De ieri la 16:20 am lasat-o aprinsa non stop pe niste baterii 777 special sa vad, cat de rapid le consuma... Adica na... Daca le consuma in 2 zile, e clar ca niste baterii mai bune, gen energizer, duracell, etc, o sa faca fata mai bine... Ideea e ca aproape dupa 24 de ore de cand am aprins-o... (cand am desfacut-o sa ii fac poze) IRF-ul era rece la atins... Deci nu cred ca va fi prea mare diferenta de temperatura cand o sa o alimentez de la 5,5V fata de acuma cand o alimentez de la 4,5V.P.S. Ramasesem cu impresia ca lumina oferita o sa fie constanta indiferent de tensiunea pe care o sa o aplic montajului. Cand am pus-o la 5.3V era far. La 3 baterii adica 4.5V, lumina e decenta dar acuma dupa aproape 24 de ore, lumina e aproape inexistenta. Vad ledurile aprinse dar nu lumineaza decat foarte putin. E normal sau am gresit eu cu ceva? Adica inainte de montare, am verificat si aparatul imi arata ca trage numai 200mA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări