Dr.L Postat August 19, 2013 Partajează Postat August 19, 2013 Da, aia e.Nu uita sa schimbi si rezistenta de 1k cu una de 200 de ohmi (ca sa ai aceelasi curent prin led). Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 19, 2013 Autor Partajează Postat August 19, 2013 Multumesc din nou! Dar a mai aparut o intrebare... Acuma vad ca pe imaginea postata de Ticu scrie sursa cc 220mA. Pana la urma cat da? 220 sau 240? ca eu de 240 as avea nevoie... :( Link spre comentariu
Dr.L Postat August 19, 2013 Partajează Postat August 19, 2013 Pai sa calculam.Folosesti 0,1 ohmi ca rez sunt.Pt 240mA o sa ai 24mV cadere pe ea.Deci pe rez care initial era de 1k trebuie sa ai tot 24mV cadere.Deci rez aia devine de 200 ohmi.Divizorul rezistiv care e pus pe referinta de 1,2V, cu rez de 10k + 200 ohmi iti da 24mV (sau f apropiat).Aici ar fi fost utila notarea rezistentelor (R1, R2, R3) Link spre comentariu
Ticu Postat August 19, 2013 Partajează Postat August 19, 2013 ...vad ca pe imaginea postata de Ticu scrie sursa cc 220mA. Pana la urma cat da? 220 sau 240? ca eu de 240 as avea nevoie... :(Atat timp cat rezistentele din comert au 5 sau 10% toleranta (eroare in plus sau in minus) si nu ai aparat de masura ca sa verifici, este prudent sa dimensionezi "spre minus" montajul, ca sa nu te trezesti cu un curent mai mare decat ti-ai propus. Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 19, 2013 Autor Partajează Postat August 19, 2013 Stiam asta. Dar sunt si variante fixe. Sau ma rog... macar cu 1% ceea ce nu ar fi prea grav... Link spre comentariu
Ticu Postat August 19, 2013 Partajează Postat August 19, 2013 Aici ai si curbele curent-tensiune trasate experimental pentru cele doua variante de stabilizator. http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0 Cu rosu e desenata curba ledului. Ca sa vezi diferenta fata de o rezistenta simpla, cu negru e trasata curba pentru led in serie cu o rezistenta de 14 ohm (calculata pentru 6V). Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 19, 2013 Autor Partajează Postat August 19, 2013 Well that was a freebie! Chiar la asa ceva nu ma asteptam dar iti multumesc din suflet pentru grafic! E clar care e varianta care trebuie aleasa. Maine cred ca iau listuta de cumparaturi dupa mine si ma duc la shopping. Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 20, 2013 Autor Partajează Postat August 20, 2013 Salutare tuturor. Revin cu un mic update. Azi am fost la shopping si am cumparat o mare parte din ce aveam nevoie... Pentru ca nici la General Systems si nici la Dioda nu aveau IRF3708 si nici LM285Z-1.2. Din fericire Au spus ca imi aduc pe comanda pe la o miercuri baietii de la General Systems si a ramas sa le aduca. IRF3708 la 8 lei si LM285Z la 3 lei. Din pacate au spus ca trebuie sa iau minim 3 LM285Z pentru ca asta era comanda minima (nu stiu de ce ar fi asta problema mea, ca doar ei pot sa mai vanda ulterior si restul de 2 dar na... asta e) asa ca am scos din buzunar 17 lei numai pe astea. Restul le-am luat plus niste mici adaosuri care am zis ca ar fi necesare, o mufa mama mini-USB, niste shrink-wrap, niste cabluri si o placuta de test (in caz ca am totusi loc in lampa de ea si nu reusesc sa le conectez pe toate "in aer"). Am ramas la varianta cu rezistenta sunt de 0,5 pentru ca nici la dioda si nici la general systems nu aveau resistenta de 200 care ar fi fost necesara pentru varianta cu rezistenta sunt de 0,1. In total pana acuma am dat 30 RON pe led-uri, cam 30 pe toate necesare pentru sursa si cu pretul de achizitie a lampii de 17 RON m-am ales cu un build DIY de 77 RON. Da... Sunt nebun. Stiu. Sper doar ca asta sa nu aibe moarte! Va salut cu stima si cand imi vin componentele mai revin cu un update....Aaaaaaaaaa.... uitasem. Rezistenta de 0,5 e de fapt una de 0,51 ohmi si 0,6W, cea de 1K e de 0,5W si celelalte (adica cea de 10k si cea de 5,1K) sunt de 0,25W. Sper sa fie ok. Link spre comentariu
lorik199 Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 La capitolul fiabilitate nu ai de ce sa-ti faci griji, eu folosesc de mai bine de jujmatate de an o lampa cu led DIY, de putere ceva mai mare ca a ta, led de 20W si merge perfect.Aici am prezentat-o atunci cand am construit-oviewtopic.php?f=33&t=130469&start=225&hilit=concurs Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 20, 2013 Autor Partajează Postat August 20, 2013 Ms de link! Acuma stau si imi curg ochii dupa ce fac altii. Poate daca ma ajuta cel de sus si o termin si eu pe a mea, o sa pun si eu poze acolo sa ma laud. Atat cu build-ul cat si cu cantitatea de lumina generata si daca o sa mai am ceva banuti de ars poate o sa ma incumet sa mai fac o lampa dar de data asta cu un LED de putere mare cat sa ma satur! ) Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 20, 2013 Autor Partajează Postat August 20, 2013 Ma bate gandul sa imi fac un bec cu un led cree de 100W :> Link spre comentariu
Ticu Postat August 20, 2013 Partajează Postat August 20, 2013 Daca erau probleme cu puterile rezistentelor, as fi notat pe schema. Cea mai mare putere e disipata de "sunt", adica 0,12Vx0,22A=0,026W ceea ce este mai putin decat cea mai mica putere comercializata uzual, de 0,12W.Valoarea 200 nu este "standard", o gasesti mai greu. Probabil aveau 180 si 220. De asta e dificil sa faci un anumit divizor de tensiune cu rezistente fixe.285-urile luate in plus pot sa ti le cumpar eu, daca are cineva drum prin Bucuresti, fiindca altfel costa mai mult posta.Succes la constructie. Nu te grabi si verifica schema cu grija. Ca sa nu risti, pentru testare ai putea pune ca sarcina, in loc de leduri, un bec de lanterna sau de scala radio, de 3,8V/0,3A respectiv 6V/0,3A Link spre comentariu
adrianf88 Postat August 20, 2013 Autor Partajează Postat August 20, 2013 @Ticu. In Bucale vin eu cam o data la 2 - 3 luni. Daca o sa mai fii interesat o sa te contactez. Cand am deschis topicul asta eram in Bucuresti si tocmai cumparasem LED-urile. )Ms de urari! Am vb cu un amic si o sa imi aduca un multimetru... sper sa poata masura si amperajul. Link spre comentariu
popescuion Postat August 27, 2013 Partajează Postat August 27, 2013 Buna ziua. Pentru alimentarea la 12v a sursei de curent constant a domnulul Ticu ce modificari trebuiesc aduse schemei. Va multumesc frumos. Imi cer scuze dar nu stapinesc foarte bine electronica. Link spre comentariu
Ticu Postat August 27, 2013 Partajează Postat August 27, 2013 La 12V eu am folosit schema asta, pentru un LED alb de 10W http://s1136.photobucket.com/user/ticu2 ... sort=3&o=0 Din rezistenta semireglabila de 1K hotarasti curentul prin led, in limitele 0,1...1A. De observat ca se foloseste un tranzistor mos-fet mai ieftin (BUZ11 - cam 2,5 lei) fiindca nu mai exista constrangerea de a se deschide la tensiuni de grila mici. Ar fi util sa spui concret ce leduri vrei sa folosesti. De exemplu, daca vrei sa comanzi leduri care cer sub 8V, poti sa scapi mai usor din punct de vedere constructiv, folosind o sursa de tensiune LM317 "transformata" in sursa de curent constant prin adaugarea catorva rezistente. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum