Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu led-uri.

adrianf88

Postări Recomandate

Referitor la material pentru radiatoare fie ca e tabla sau cele de pc va recomand sa cautati la centrele de colectare fier vechi unde daca cumperi e 6lei kgla al si 30 la cupru, plus ca gasesti bucati de la diverse profile de al sau radiatoare de pc sau de la aplice in genul celor folosite la iluminatul in mall-uri ca cele din fotografia mea de la topicul cu reparare bec cu leduri.

Editat de gabyh
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 262
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrianf88

41

• Alexutz

38

• Dr.L

34

• Ticu

34

Top autori în acest subiect

Imagini postate

De gasit gasim si ieftin, problema romanului dar as pune accent cat de cat pe estetica si design; cand tot ce faci e pe tabla din aluminiu e deja un "trend" pe care unii il refuza din varii motive, altii il accepta. Importanta e armonia...mi se pare ridicol sa ai Philips-uri de 20W in camara, Osram-uri de 10W prin baie, becoleduri de 3W cu gramezile in hol. Apartamentul sau casa e o marca a personalitatii, familiei, printre altele. E de preferat o consonanta. Daca am vorbi de sinergie atunci toate lampile ar fi inseriate, la un randament maxim. N-are importanta eficienta, eficacitatea si randamentul; in societati falimentare ca ale noastre contributia publica e cel putin constanta daca nu in crestere progresiva-vom face economie dar niciodata nu vom plati mai putin.

Link spre comentariu

@gabyh

Interesanta treaba cu recuperarea de la centrele de colectare. Te referi la cele de cartier, sau la remat, unde si cele de cartier isi duc marfa?

@Alexutz

Bine zici de diversitatea stilurilor in aceelasi loc. Acum, se mai asteapta si sa se strice vechile produse...

Link spre comentariu

Centrele de cartier. Cel putin eu nu am acces la un remat. Puteam sa iau peste 100 de bucati de aplice cu radiator circular fie de 10cm sau de 15 care cred ca duc lejer cel putin un 30w real. Ele aveau 7leduri de 3w pe acel mcpcb de 6cm diametru si se poate tine mana pe radiatorul stea. Nu am un termometru ir dar am sa las una in functie cateva ore sa vedem cum evolueaza temperatura masurand cu o sonda de temperatura in zona centrala a acelui mcpcb care are deasupra 21w ..alimentarea e facuta cu acele drivere ce "scot" fie 680 sau 700ma.Daca era sa iau radiatoare separat de tme ma costau ceva...uneori pentru a realiza ceva de calitate trebuie sa fim si inventivi mai ale daca nu ne dau banii pe afara.

Editat de gabyh
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Cu limitarea de tensiune activă scoate sursa cam 95V, iar ledurile țin tensiunea la 90, deci tensiunea zener este peste cea a ledurilor.

@MifTy da am construit sursa și o modific.

Posted Image

L1 are un rol care nu influențează această aplicație și prin urmare nu face parte din chema mea actuală, iar traful este un EE19 din atx, bobinat în vreo 3 variante, prima a fost cea generată de softul de la power integrations, părinții integratului tny, respectiv 105 spire primar și 79 secundar.

Foarte posibil ca incalzirea integratului, sa se datoreze varfurilor de tensiune din drena mosfetului intern, care poate depasesc 700V. Daca inductanta de scapari e mare, pot aparea astfel de varfuri. In cazul asta ar trebui micsorata rezistenta si/sau marit condul din snuber. 

Oricum e buna ideea de a folosi acest integrat.

Daca nu se doreste izolare galvanica, cred ca se poate folosi ultima schema de aici, reconfigurata ca SCC. Inductanta, facuta pe E19, cca 100 spire si reglat intrefierul pentru a obtine 1mH.

E interesanta si penultima schema, cu care se poate obtine un curent mai mare, functie de mosfetul si inductanta folosita.

http://www.joretronik.de/Web_NT_Buch/Kap6/Kapitel6.html

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Eu am folosit ca snuber un UF4007+intersil de 200. Deocamdată am abandonat indeea de smps la acea lampă și am folosit schema cu capacitor serie și etajul cu fet de protecție la un nivel de curent superior celui ”setat” din C serie.

Mi-am luat un TNY280 ca să mai încerc. Deci urmează și ”tny resurrection”  :rade:

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Daca mai faci teste, incearca si schema asta, de care aminteam anterior. http://www.joretronik.de/Web_NT_Buch/bilder/b6_1_o.gif

Azi am testat-o,functioneaza surprinzator de bine.Am folosit  ca inductanta, primarul de cca 2mH, a unui traf dedicat integratului. La 17V pe iesire, am tras cca 200mA. Se poate obtine cred, orice tensiune pe iesire, doar modificand cele doua zenere. La 100V pe iesire si 0,2A, s-ar obtine 20W. Bonus, nu e nevoie de filtraj pe 300V, functioneaza fara, sursa se comporta ca PFC activ. Se observa in oscilograma cum sursa extrage curent din retea, chiar sub 30-40V, adica chiar de la inceputul sinusoidei. Integratul merge folosit astfel si alimentat in DC, de la minim 30V.

Posted Image

PS

Am incercat sa trag cca 300mA din sursa, dar se incalzeste integratul si incepe sa scada tensiunea pe iesire, probabil actioneaza protectia termica. Pana-n 200mA, merge de rupe, integratul se incalzeste foarte putin. 

Editat de giongiu
Link spre comentariu

trebuie si limitare de curent. Cum vezi conectarea unui sunt plus un tranzistor daca e nevoie pentru o limitare de 100mA de exemplu?

Ma gandesc ca suntul ar trebui pus dupa inductanta, dar ar fi bine daca ar merge inainte, ar actiona acelasi tranzistor.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Mi-e teama ca o limitare corecta de curent, nu se poate fara optocuplor. Ledul acestuia in paralel cu o rezistenta inseriata pe iesire, rezistenta calculata avand in vedere ca pica pe led, cca 1V.

Link spre comentariu

am cumparat si eu una asemanatoare cu spot de sticle cu 12 led-uri de 5mm , dadea o lumina ""chiora"" era cu prindere cu surub la masa

ar trebui sa vizitezi toate hotelurile__sa fii iubit

Link spre comentariu

Habar n-am despre ce vorbiti voi - lampa respectiva este o lampa cu 1 led emitter cumparata de la Ikea, vreo 4W, am si eu una de cativa ani.

Calitatea este destul de buna in comparatie cu multe becoleduri penibile. Mai ales este de apreciat SMPSul cu iesire CC si tija cu plasticitate. Mai putin bune sunt oarecum optica secundara si racirea.

Pretul este foarte bun.

Desigur ca ceva construit cu propria mana va fi mult mai bun ca lumina/randament/racire, insa partea de design-aspect este foarte buna la produsul Ikea, greu sa rivalizezi...

Ce poate fi discutabil este ca nu este facuta sa fie reparata, este asamblata fara posibilitate de demontare nedistructiva... dar ideea asta trebuie inghitita ca atare, altfel avem probleme cu orice telefon nou care nu permite schimbarea bateriei fara dezasamblare majora etc, etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări