Dr.L Postat Noiembrie 2, 2015 Partajează Postat Noiembrie 2, 2015 Ce zici este foarte corect, de asemenea apreciez si eu realizarile, evident. Chiar imi pare rau ca nu te pot concura si eu, mereu aduci ceva nou... Dar, nu-mi place asta: Foarte interesanta si ideea de a folosi o sursa boost din comert (ieftina, nu gluma!) urmata de o SCC liniara (simpla si eficienta, ca tensiunea e stabilizata de sursa boost)! Nu am ceva cu ce a spus Dr.L, am problema ca aici ai o piesa in plus: Orice convertor DC/DC are o intrare de feed-back, indiferent ca este buck sau boost. Intrarea respectiva este a unui comparator care are cealalta intrare la o tensiune de referinta, in acest caz 1,25V (este cazul cel mai frecvent). In functionare normala tensiunea de iesire este divizata incat la tensiunea nominala sa fie in divizor exact cei 1,25V si tensiunea este aplicata la intrarea de feed-back. In acest mod se inchide bucla de control a tensiunii (functionare in tensiune constanta - regimul uzual) Acum daca reconfigurezi reactia: pui in sarcina ledul/catena de leduri si spre masa pui o rezistenta de sesizare, pe care sa cada exact 1,25V la curentul pe care il vrei. Si iei tensiunea respectiva si o introduci pe intrarea de feed-back - ai obtinut un driver LED . Adica un convertor DC/DC reconfigurat sa dea la iesire curent constant este defapt un driver led in comutatie. Da, adevarat, am uitat de varianta asta! La curenti mari se poate sa pui o rezistenta de sesizare pe care sa cada tensiune mult mai mica, amplifici tensiunea respectiva si apoi o injectezi in intrarea feed-back - poate este mai complicat dar in felul asta minimalizezi si pierderile pe rezistenta serie. Daca amplifici, e o probabilitate mare sa fie necesara si ceva compensare in frecventa. Asta trebuie calculata. Intr-o aplicatie a lui UC3843 era prezentata si varianta asta, unde arata si cum se poate calcula compensarea. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 3, 2015 Partajează Postat Noiembrie 3, 2015 (editat) Schimbatul, mai bine zis reconfigurarea oricarui convertor DC/DC (si boost si buck) este varianta si cea mai comoda si cea mai ieftina ca sa faci drivere led in comutatie. Cred ca am explicat totul deja acolo. Totusi unele variante care par cele mai tentate - mici si cu randament mare - au tendita de instabilitate cand le reconfigurezi, am destule module pe care nu am reusit sa le reconfigurez, si asta desigur datorita defazajului cu frecventa, de care vorbesti. Este vorba insa de convertoare DC/DC bazate pe cipuri chinezesti, care au din start compensari de frecventa si oricum DS de la ele este ... sa zicem "mai complicat". Tine cont ca in cazul respectiv modificarea nu a mers nici facuta direct, fara amplificare, deci reactia directa de pe shunt - ceea ce nu te-ai astepta. In rest cam toate variantele "consacrate" nu au nici o problema in conexiunea directa si nici adaugand un etaj de amplificare nu se modifica faptul ca merg bine. In ultimul timp, insa prefer driverul boost, cu tensiuni mari si curent relativ mic, unde in mod clar se poate folosi direct tensiunea de pe shunt, fara amplificare - iar repercusiunea pe randament/incalzire este acceptabila. Editat Noiembrie 3, 2015 de Dxxx Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 4, 2015 Partajează Postat Noiembrie 4, 2015 + ca la drivere boost, nu mai circula pe nicaieri un curent mai mare decat cel pt alimentarea driverului. Automat incalzire mai mica a trz de comutatie, a bobinei si in special a diodei! Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 9, 2015 Partajează Postat Noiembrie 9, 2015 http://postimg.org/gallery/2r8onni6g/4f09ae9b/ 10000lm warm white...mai urmeaza sa pun o serie de 6 leduri in corpu mare sa fie 30. Aici leduri colore de 3W http://postimg.org/gallery/iihnum18/eeb67b86/ cu un controller la 35lei cu tot cu telecomanda. Distractiv... Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 11, 2015 Partajează Postat Noiembrie 11, 2015 Wow, nebunie! Si ala RGB e si el Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Pentru ce camera/spatiu folositi lampa cu 10.000lm? Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Problema mare ar fi sa faci corect dimensionarea totala pentru 10.000lm (ma refer in special la racire, dar probail aici s-ar incadra si ... finantarea daca sunt leduri de calitate...). Dupa ce o faci si merge, s-o gasi o aplicatie, in general problema este de prea putina lumina nu invers. Lampa mea de birou cu 1000lm / COB da subiectiv mult mai multa lumina decat solutia veche cu halogen 50W, si mai ales cu o cromatica mai buna. Deocamdata ma multumeste foarte bine. Tineti cont insa ca este iluminare locala, 40-50cm de la suprafata de iluminat - deci pentru iluminatul unei camere intregi la intensitate similara vei avea desigur nevoie de zeci de mii de lumeni. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Treaba cu necesarul de lumina intr-o camera este subiectiva, personal consider ca pentru o camera de 4x5m sunt suficienti undeva la 3000lm, ..... pentru mine. Suficient incat sa vad ce aspir si pe unde... etc. Si eu am un cob de 900lm ca lampa de lucru, instalata la aceeasi inaltime, 40-50cm, insa la max lumina e deranjanta, de multe ori reflecta din cablaj/diverse obiecte direct in ochi, asa ca o folosesc undeva la 50-60%. Spre ex. in garaj unde mai lucrez cate ceva as instala o lumina mai puternica, de multe ori ma chiorasc la 2 becuri de 60W. Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Da, necesarul e subiectiv...cum nu mi se par "destui" am facut o comanda de 1000roni, vreo 200leduri si radiatoare http://postimg.org/gallery/3jg3dummo/61055c60/?code=61055c60 Voi folosi tot profile de data asta 5m de profil asamblat, cu 50leduri...restul pe panouri. Cu racirea Dxxx are dreptate, de obicei supradimensionez fara probleme de costuri. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Da....., cred ca esti singurul care are atatea realizari, cel putin prezentate..... ai investit ceva munca, timp si bani. Ce sa zic, spor la treaba in continuare, ne mai inspiram si noi din lucrarile tale. Link spre comentariu
Alexutz Postat Noiembrie 12, 2015 Partajează Postat Noiembrie 12, 2015 Multumesc, la fel si tie! Intr-adevar, fara bani (destui) nu se poate. Zgarcitul mai mult alearga si scumpul mai mult pagubeste. Unii ar zice ca ne defineste nechibzuinta dar ce stie omul de trendurile in economie? Cu ani in urma era moda spoturilor incastrate in tavan fals din rigips...adica manopera, gauri samd. Au aparut halogenele la retea in soclu GU10 si apoi cele pe 12V cu GU5.3. Odata gaurile date, probabilistic, lumea a cautat inlocuitori, "piticul de pe creier" fiind pastrarea unui soclu nenorocit GU10 sau a fasungurilor E27 din aplicile de tabla ieftina si subtire care daca n-ar avea profil ar flamba precum foaia de hartie in vant. Deci...pentru a pastra o aplica de 30lei perseveram in greseli luand becoleduri mai ieftine sau mai scumpe care oricum au nevoie de o racire pe care aplicile sau lustrele n-o ofera. Totul tine de moda; pe vremuri erau lustre cu ventilator...in zilele noastre ar parea nebunie sa ai o lampa cu leduri si ventilator in tavan. Altfel spus, propria prostie materializata in judecati conservatoare, rigide, ii influenteaza pe ceilalti sa pastreze vechiturile, sa mentina trendul, sa joace in functie de oferta pietei care in continuu evolueaza. Multi au ras si vor rade de radiatoarele supradimensionate ca si cum din banii lor le-as achizitiona...dar cand li se arde proiectorul de 30W, ala de "numai 120lei" urla disperati. Aceeasi aroganta ieftina se vede si cand unii se mandresc cu cele mai ieftine lucruri de pe piata, insultand in acelasi timp produsele de calitate. E greu sa nu luam totul personal...eventual il insultam si pe posesor de ciuda ca n-am avut noi banii sa ne luam. La cat primitivism exista in gandire, mereu DIY va suna a aiureala, prosteala, prea mult timp liber samd. Romanul nu va da 400-600lei pe o lampa led, dar isi va lua si cu 800 o lampa cu picior, cromata, gasibila in alde Dede... Sunt stiluri si logici diferite; cine da 800 pe o lampa numai la economia de curent nu se gandeste si prefera halogenul de 300W. Link spre comentariu
XAN77 Postat Noiembrie 20, 2015 Partajează Postat Noiembrie 20, 2015 (editat) Pentru o lampă cu 4 cob-uri de 9V în care vreau să bag 600mA am realizat de probă o altă sursă în comutație. Vreau să fac referire la această sursă aici pentru că deși domeniul smps nu e pentru oricine, este realizabilă și foarte ieftină. Mi se pare o variantă bună de alimentare a lămpilor cu leduri de putere. Am optat pentru UC3845 pentru că este foarte rezistent și foarte ieftin. În bucla de stabilizare a tensiunii am folosit zener (mi-a trebuit de 36 da am pus 2x18 serie). Pentru limitarea de curent, același tranzistor bipolar cu o rezistență de 1k în bază ce se alimentează de pe un șunt serie cu masa, tranzistorul șuntînd zenerul. Sunt foarte multe piese ce se pot găsi din recuperări, numai FET-ul ar trebui probabil cumpărat și costă 4,5 lei în rest traf de ATX, diode numai de 1A ce se găsesc tot prin ATX etc. Schemă nu am desenat, de principiu am folosit schema lui Marian flyback care a făcut-o el cred că pentru încărcat acumulatori. La snubber am pus RCD cu C=2n2 și R=39k inițial, apoi am pus un 47K. Rezistorul din snubber e singura componentă ce se încălzește notabil, în rest la 22W cît dădeam eu în leduri nu se încingea nimic. Placa mi-a ieșit de 90/37mm da va trebui să mai fac mici modificări, am un ștrap care nu-mi place și am uitat să pun un condensator ce se vede că e lipit direct pe UC . Trafo are 110 spire primar, 7 spire auxiliarul pentru UC, 19 spire secundarul pentru ieșirea spre leduri și un alt secundar prevăzut tot din 7 spire, din care să fac un 5V cu un 78L05 dacă am nevoie, momentan are plantată doar redresarea și filtrarea. sper să nu deranjez pe nimeni cu postarea mea. Atenție!!! Sursele în comutație nu sunt pentru cei care știu doar să se joace cu leduri ! Editat Noiembrie 20, 2015 de XAN77 Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 20, 2015 Partajează Postat Noiembrie 20, 2015 Foarte frumos, si chiar nu trebuie sa se bage la asa ceva ori-si-cine... Pana la urma iesirea este si limitata in tensiune dar si curentul este limitat, totul pe bucla optica secundar-primar? Adica este o sursa SMPS cu iesire CC? Link spre comentariu
XAN77 Postat Noiembrie 20, 2015 Partajează Postat Noiembrie 20, 2015 Limitarea de curent acționează tot pe bucla optică, șuntînd zenerul care este serie cu ledul din optocuplorul PC817. Cu ieșirea sursei în gol, am 37Vcc, în sarcină la 600mA am undeva puțin sub 36V. Link spre comentariu
Dxxx Postat Noiembrie 20, 2015 Partajează Postat Noiembrie 20, 2015 Deci este sursa CC in mintile ei. Ce pot sa-ti sugerez: - in functionare sper ca aripioarele radiatorului vor fi verticale, nu ca n poza. - incearca cu leduri de putere (mult) mai mare adica un indice de incarcare mic, asta daca iti permiti ca bani. Sursa ar merge foarte bine cu COBuri de 35-40V si se gasesc si la peste 50W. Un indice de incarcare mic inseamna bine sub 50%. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum