Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu led-uri.

adrianf88

Postări Recomandate

• Răspunsuri 262
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrianf88

41

• Alexutz

38

• Dr.L

34

• Ticu

34

Top autori în acest subiect

Imagini postate

• 8 luni mai târziu...

Salutare!

Nu vreau sa fac un nou topic cu iluminat PC asa ca postez aici. http://postimg.org/gallery/ak3f1hp6/463769af/ Carcasa plexiglas de 4, profile usor de taiat si ceva timp-o zi de lucru. M-am gandit la o alimentare din ATX pentru grupuri de leduri R, G, B, inseriate fiecare pe culoare. O varianta ar fi leduri pe profile fixate sub plexicul din capac profitand de racirea buna si silentioasa a fanului de 140.

Link spre comentariu

Kinderu

M-am uitat de 2 ori sa nu gresesc eu - dar si titlul spune: PWM dimmer.

Deci te rog sa nu confunzi:

- dimmer PWM (reglaj intensitate lumina cu PWM) este un montaj care stinge si aprinde ledul cu o frecventa suficient de mare incat sa nu fie sezizabila, iar factorul de umplere (raportul intre timpul ON si OFF) da energia / respectiv intensitatea luminii

- driver sau GCC sau limitator de curent sau cum vrei tu sa-i spui e montajul care stabileste curentul cu care se alimenteaza ledul.

Pentru led cu dimming trebuie sa le ai pe amindoua si sunt evident dispozitive diferite cu functii diferite, asa ca nu le incurca.

1. Ca tipologie se poate sa fie dimmer de putere care comuta tot curentul ca schema de mai sus - insa face risipa de piese. In continuare curentul "conditionat" de dimmer tot trebuie sa treaca printr-un driver.

2. Mai rational este un PWM de mica putere care nu comanda direct curentul mare al ledului ci comanda o intrare de enable/inhibitt a driverului. Bineinteles ca driverul trebuie sa aiba o astfel de intrare, dar economia unei piese comutator (uzual mosfet) vine oarecum gratis functionalitatea nefiind afectata.

Link spre comentariu
  • 9 luni mai târziu...

Salutare. M-am gandit sa poluez putin topicul cu o lampa compusa din accu 12V/14A sealed lead si un proiector auto. Initial acumulatorul se dorea transportabil, motiv pentru care i-am facut o carcasa din aluminiu de 2 cu sigurante pe interior http://postimg.org/gallery/1tmo6eab0/16af8ec5/ In final a iesit asa http://postimg.org/gallery/ekibnk1u/f52ed120/ Proiectoarele au scc http://postimg.org/gallery/j4r0827u/8abf4d72/ destul de simpatice.

Editat de Alexutz
Link spre comentariu

Vad ca muncesti din greu...

Eu sa fac carcasa aia din aluminiu, m-as munci o vesnicie si nu stiu daca ar iesi.

Merita insa sa folosesti LED/COB discret si vei avea castig substantial + driver adevarat care posibil sa imbunatateasca randamentul.

Link spre comentariu

Variantele COB cer si tensiuni mari la scc. Pana acum am pacalit surse de laptop care la un sfert din putere abia daca se incalzesc. Am ales sa pun un accu sealed lead pentru ca pachete Li-Ion am facut de-a lungul timpului si nu s-a justificat munca...isi pierd anual din capacitate destul. Cei mai buni elementi sunt cei pentru infiletantele Bosch, isi pastreaza o capacitate acceptabila destui ani.

Link spre comentariu

1. da, cu un driver boost poti sa rezolvi si problema tensiunii si a curentului constant dintr-o data. Eu am modificat ceva convertoare DC/DC chinezesti si imi duc COBuri de 38V de la orice sursa peste 4V, insa evident ca pentru randament bun tensini peste 12V sunt necesare.

2. daca vrei de la 220V (apropo de surse laptop) atunci poti incerca sursa/driver adica SMPS cu iesire in CC (curent constant) foarte bune ca randament si ca pret

3. incarca celulele Li-ion numai pana la 3,8V maxim 3,9V. Stocheaza-le in figider incarcate la 3,5-3,7V si dupa aia discutam de cat pot ele rezista, asta daca sunt baterii bune. In plus orice chimie alta decat li-ion are autodescarcare semnificativa, in timp ce o celula de litiu are sarcina si dupa jumatate de an de stocare.

4. nu stiu ce elelmentio Bosch sunt... Daca sunt vechii Ni-Cd, aia chiar rezista bine cam la orice abuzuri...

Link spre comentariu

Multumesc. 

Apropo de acumulatorii LiIon, inclusiv unele laptopuri au optiunea de incarcare pana in 50...80% in functie de tipul preponderent de utilizare-portabil sau desktop. Mi-am luat un IMAX B6AC si acum ma distrez cu modurile de incarcare/descarcare, suporta cam orice.

Elementii Bosch sunt tot LiIon de 1.3Ah, incredibil de rezistenti. Cei de latop, camera video recuperati de asemenea se apropie de ce e inscris pe ei. In linii mari-variatiile tinand de producator, importator, distributor samd-avem 2-2.3Ah la 25-30lei, 3Ah la 45-50 si 3.5Ah la 80-90lei. In rest capacitatile sunt fictive, alde 4800mAh la 10-20lei.

Link spre comentariu

Incerc sa-mi fac un powerbank pentru o lampa si m-am apucat de sortat elementii-ce capacitate mai au? Asa cum am banuit, atat acumulatorii no name care se gasesc cu 10...20lei la toneta cat si cei din multe powerbank-uri nu au capacitatea pretinsa. Am facut un soi de dummy load pentru li-ion cu lm317 in configuratie scc http://postimg.org/gallery/32xwigywm/de03262e/ . Cei albastri (din powerbank-uri de 8000, 10000mAh) au pierdut 100mV in cateva secunde. E firesc...la un powerbank cu 4-5x18650 in paralel doar elementii ar trebui sa coste 100-150lei, la care daca adaugam step-up-ul si incarcarea... De exemplu, in 10minute sarcina 1.12A am ajuns de la 4.23 la 4.1 pe un element din laptop (destul de vechi) iar pe cei albastri no name la 3.82V.

Link spre comentariu

Interesant, sper ca o sa continui sa ne "luminezi".

Serios, insa, rezultatele sunt interesante, chiar daca nu difera mult de ce ma asteptam.

Defapt vroiam si eu sa fac aceeasi munca (la un moment dat) si am tot amanat.

Link spre comentariu

Pai sa "luminez"...Unele spoturi led-nu generalizez-ajung la temperaturi nesimtit de mari; chiar daca electronica rezista, ledul se va degrada rapid. O "solutie" a fost sa le maresc radiatoarele: http://postimg.org/gallery/36qby4vie/aad9c82a/ 3 spoturi Well a 280lm bucata au devenit (inca) o lampa de birou. N-am tinut prea mult la estetica, mi-a luat o ora s-o fac.

LE Letconul ala jegos cred ca strica toate pozele...

Editat de Alexutz
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări