Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lampa cu led-uri.


adrianf88

Postări Recomandate

Buna ziua la toata lumea. Acum ceva timp am cumparat o lampa de birou cu 12 led-uri. In timp led-urile au pierdut din putere ca intr-un final sa se arda de tot. Asa ca am dezlipit led-urile de pe placa pe care erau fixate si am cumparat niste led-uri Nichia ultraluminoase (cica ar fi cele mai bune...) pentru a le inlocui. Lampa de care vorbesc era alimentata cu 3 baterii AA normale (R6) dar pentru ca manca bateriile pe banda rulanta am adaptat-o sa mearga la priza. Am despicat firele care alimentau lampa de la holderul de baterii si am adaugat un mic jack mama de genul celor de nokia vechi. Astfel puteam sa folosesc lampa ori pe baterii, ori pe un incarcator de nokia vechi de 3.7V. Placa pe care erau lipite led-urile conecta cele 12 led-uri in paralel. Dar sa revenim la motivul pentru care am deschis acest topic. Led-urile noi merg la 3.4V si 30mA sau 3.2V si 20mA pentru o durata de viata prelungita. Astfel pentru a repara lampa am urmatoarele variante.1) Inlocuiesc ledurile pur si simplu si le las in paralel la care adaug o rezistenta de 7.5 ohmi 2) Cumpar si un mic breadboard si conectez cate o rezistenta de 100 de ohmi la fiecare led.Sau ma rog... Asta mi s-a sugerat peste tot inclusiv de niste calculatoare de rezistenta de pe net.Problema care ma roade pe mine e ca vreau sa fac in asa fel incat sa pot alimenta lampa asta de la mai multe surse de curent.1. 3 Baterii R6 cu un voltaj total de 4.5V2. Incarcator de Nokia cu un voltaj de 5V3. 3 Acumulatori cu un voltaj total de 3.6V4. Cablu USB de la calculator cu un voltaj de 5V +/- 5% adica un voltaj variabil de 4.75 - 5.25VSolutia simpla ar fi sa pun rezistentele pentru cel mai mare voltaj posibil adica 5,25V dar apoi daca as pune acumulatori in ea (sau orice alta sursa de alimentare din cele afisate mai sus) ar da lumina proasta.Solutia 2 ar fi sa pun cum am spus mai sus rezistente pentru 5V si anume ori una singura de 7.5 ohmi ori care una de 100 de ohmi pe fiecare led si apoi sa ma rog la Dumnezeu sa nu vina voltaj mai mare de 5V pe USB cand o folosesc conectata la USB.Vreau sa stiu daca pot face intr-un fel sau altul incat led-urile sa primeasca exact 3.2V si 20mA (eventual 3.4V si 30mA in caz ca vad ca la 3.2V lumina e prea slaba) pentru orice curent as vrea sa folosesc cuprins intre 3.6V si 5.25V.Multumesc anticipat tuturor si imi cer scuze daca nu am fost prea clar in exprimare dar e prima oara cand lucrez cu asa ceva.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 262
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • adrianf88

    41

  • Alexutz

    38

  • Dr.L

    34

  • Ticu

    34

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cred ca acele leduri arse sunt de o calitate proasta iar alimentarea lor din acel alimentator le-a pecetluit soarta. Cred ca ar fi bine sa le legi cate 2 in paralel (in speranta ca asa le nimeresti cat mai apropiate ca parametrii) iar la aceste 6 grupuri sa tatonezi rezistenta potrivita in asa fel sa ai acei 3,2V ce cad pe cele 2 diode (verifica si cei 20mA).Daca vezi ca la un grup sau altul difera luminozitatea mult iar una dintre diode, din acel grup, este in parametrii atunci scoate dioda care te deranjeaza si pune-o intr-un grup potrivit; cu alte cuvinte incerci o imperechere si faci reglajul final al grupurilor din acel semireglabil de pe fiecare ramura. Daca diodele sunt de o calitate buna se pot pune si 3 sau 4 in fiecare grup.Dac ai rabdare poti verifica fiecare dioda in parte (cred ca ai inteles cum) si atunci imperecherea va fi mult usurata.Vei pune un comutator cu 3 pozitii astfel, pentru: 3,7V semireglabil de 47 ohmi 4,5V 68 5V 100Toate aceste semireglabile vor fi la cel putin la 0,5W. Reglajele incep cu semireglabilele puse cu cursorul pe mijloc. Succes.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns dar sincer nu am prea inteles mai nimic... Singura chestie care o inteleg e partea cu comutatorul de 3 pozitii. Lampa asta nu o sa o folosesc numai eu ci si un copil. E mai mult o lampa de noapte. Asa ca daca nu e atent pe ce pozitie e comutatorul si mai mult ca sigur asa o sa se intample... daca e bagata in priza la 5V si comutatorul e pe 3.7V led-urile mai mult ca sigur o sa se arda iar. Am stat acum putin pe net si am gasit ceva numit regulator de tensiune ajustabil? Nu stiu cum functioneaza dar scrie ca tensiunea de intrare e de maxim 40 V si tensiunea de iesire e 1,2 – 37 V Daca il reglez pe 3.2V nu o sa obtin rezultatul dorit? Adica sa bag ce voltaj vreau eu si sa scoata exact 3.2V? Piesa are numarul LM317T.

Link spre comentariu

Este f. posibil ca exprimarea mea sa duca la acest rezultat. Sigur, acel montaj iti poate fi de folos dar acele reglaje tot trebuie facute, asta in cazul in care acele diode nu au caracteristici apropiate.Nu inteleg de ce te complici cand poti pune lampa direct la retea; sunt site-uri multe cu astfel de scheme (inclusiv cu folosirea alimentatoarelor de tip telefon mobil).

Link spre comentariu

Pfff... E putin mai complicat. Unde stau eu, cade macar odata la 2-3 zile curentul pentru o ora si ceva in timpul noptii... Si cand se intampla asta e bine sa am posibilitatea de a o conecta la baterii. Si am si niste acumulatori acasa asa ca e posibil sa ii folosesc pe aia... De asta nu ma multumeste doar varianta de a o conecta la retea. Vreau sa poata sa fie si portabila. Asa ca sunt in cautare de o solutie care sa pastreze lumina constanta, sa nu imi arda ledurile si sa imi permita sa alimentez lampa de la tensiuni cuprinse intre 3.6 si 5.25 V

Link spre comentariu

Atunci rezolvarea este:

"Piesa are numarul LM317T."

Am facut o greseala; acele valori de rezistente semireglabile au fost calculate pentru o singura dioda; deci acele valori se vor micsora de 2 ori pt. 2 diode, de 3 ori pt. 3 diode s.a.m.d.

Link spre comentariu

As aprecia daca mi-ai putea spune si cum sa fac conexiunea. Nu ma pricep deloc la citit schemele care le-am gasit pe net... :( ca sa nu mai spun ca tocmai am citit ca imi trebuie curent cu macar 2V mai mare pe alimentare decat cel de iesire... deci daca vreau sa scot 3.2 imi trebuie 5.2. Habar n-am ce se poate intampla daca il conectez la 3.6.

Link spre comentariu

Aaaaaaa, e clar! 100% sigur nu vb aceeasi limba. :)) Cum am spus. E primul meu proiect de genul asta si pana imi dau seama cu ce se mananca toate mai dureaza muuuult timp. Eu am nevoie de o explicatie ca la prosti pe romaneste. De genul:Se ia piesa x. La terminalul pozitiv se conecteaza piesa y.La terminalul negativ al piesei x se conecteaza piesa z.De la terminalul ramas de la y se conecteaza +ul de la LED-uri De la terminalul ramas de la z se conecteaza -ul de la LED-uriVOILA! Merge lampa la orice ai vrea sa o conectezi! :))

Link spre comentariu

Pai, Adriane, imi trebuie un propriu "proiect" pentru proiectul tau! :cry: Te sfatuiesc sa incepi cu lucruri simple si cu acele tutoriale. Sorry dar trebuie si ceva teorie ca sa putem discuta; vad ca nici schema n-ai pus-o; pe ce sa discutam?.

Link spre comentariu

Nu stiu in ce sa desenez schema ca v-as face-o cu cea mai mare placere. Dar sa vedem daca va pot explica. Pe o placa stau 12 led-uri si o rezistenta. Led-urile sunt conectate in paralel si rezistenta e conectata la terminalul negativ al circuitului de pe placa care uneste led-urile. De pe placa pleaca 2 fire. Ele se conecteaza la un holder de 3 baterii AA. Eu am taiat firele astea si le-am impartit in 2. Astfel acum de la un punct cele 2 fire devin 4. 2 pozitive si 2 negative. 1 negativ si un pozitiv raman pe holderul de baterii si cealalta pereche merge la o mufa mama in care se conecteaza un incarcator de nokia. Astfel lampa merge pe baterii si daca vreau sa o conectez la priza, scot bateriile, bag mufa si merge. Ce vreau eu e sa conectez ceva (orice) intre placa cu led-uri si locul in care firele se dezbina in 4 astfel incat orice curent (fie 3.6 de la acumulatori, 4.5 de la baterii, 5 de la incarcator sau 5 +/-5% de la USB) ar intra pe cele 2 fire la placa cu led-uri, curentul de iesire (adica cel care v-a ajunge la LED-uri) sa fie de 3.2V cat este specificat in fisa led-urilor. Sper ca m-am exprimat cat de corect si multumesc inca o data de rabdare!

Link spre comentariu

Cauta sa construiesti un stabilizator de tensiune cu LM317 pentru 3.2V....sau cauta un stabilizator LDO care sa furnizeze 3.3V (sunt o gramada...cauta la TME pe site).Daca bateriile le ai inauntrul lampii, poti pune pentru alimentarea exterioara un jack de alimentare cu comutator (asa cum gasesti prin toate dispozitivele care au baterii; acel jack are un comutator care este actionat mecanic de mufa alimentatorului extern si practic intrerupe alimentarea de la baterii si comuta alimentarea externa).

Link spre comentariu

"Ce vreau eu e sa conectez ceva (orice) intre placa cu led-uri si locul in care firele se dezbina in 4 astfel incat orice curent (fie 3.6 de la acumulatori, 4.5 de la baterii, 5 de la incarcator sau 5 +/-5% de la USB) ar intra pe cele 2 fire la placa cu led-uri, curentul de iesire (adica cel care v-a ajunge la LED-uri) sa fie de 3.2V cat este specificat in fisa led-urilor. Sper ca m-am exprimat cat de corect si multumesc inca o data de rabdare!"

NU te-ai exprimat corect;atata timp cat faci confuzie intre curent si tensiune, imi pare rau, nu ne intelegem. Asta-i!

Link spre comentariu

Sorry. Tensiune vroiam sa spun. Cer scuze de confuzie. Stiu ca sunt pe langa. :( @yo9hnf ms de sfat. Cred ca o sa abandonez varianta cu LM317 pentru ca din cate am inteles necesita inca 2 rezistente si 2 condensatori. O sa ma orientez spre un LDO. Sa vad daca gasesc unul care sa accepte tensiunea de intrare de 3.6 - 5.25V. Ce am gasit pana acuma necesita minim 4.5V.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări