Vizitator npbarney Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 1. Am gasit o schema de amplificator iar puterea lui este data exact cum am scris in titlu (100 W RMS) Care e diferenta mai exact ? 100 W vs 100 W RMS ? Eu stiam ca root mean square se foloseste pentru tensiune nu pentru putere. Pe osiciloscop am vazut RMS numai la sinusioide unde tensiunea alterneaza de la + la - 2. Acest amplificator zice ca pe o sarcina de 8 ohmi scoate 100 W iar pe o sarcina de 4 ohmi scoate 140 W; asta inseamna ca daca pun boxe de 4 ohmi o sa se auda mai tare ? Niciodata nu am stiut care e metoda de alegere pentru sarcina, 8 sau 4 ohmi, avantage si dezavantaje. Poate ma lamureste si pe mine cineva, numai bine ! Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Puterea RMS este masurata folosindu-se ca sursa un semnal sinusoidal si ca sarcina a amplifactorului un rezistor de putere mare. Da o indicatie cat de cat corecta asupra potentialului real al amplificatorului. Pe o sarcina de 4 ohmi amplificatorul tau va debita o putere mai mare dar asta nu inseamna ca se va auzi mai tare decat pe boxele de 8 ohmi. Daca boxa de 8 ohmi are un SPL mai mare ca cele de 4 ohmi este posibil ca pe ele sa se auda mai tare chiar daca puterea dezvoltata pe boxele de 4 ohmi este mai mare.De preferat este sa folosesti boxe cu impedanta mai mare(8 ohmi vs 4 ohmi) deoarece curentul prin finali este mai mic, finalii se vor incalzi mai putin iar sansele ca ei sa cedeze sunt mai mici.De preferat este sa folosesti boxe de calitate si care sa aiba un SPL cat mai mare, de preferat macar de 90dB. Astfel cu un amplificator avand putere relativ mica poti obtine o presiune sonora mare adica senzatia de sunet puternic.Pe de alta parte un amplificator puternic dar care are ca sarcina niste boxe cu SPL(sound pressure level) mic ar putea sa dea senzatia ca este lipsit de vlaga. Link spre comentariu
Vizitator npbarney Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Deci toata smecheria consta in SPL-ul boxelor, cat despre puterea RMS, cand face acel test cu rezistorul inseamna ca are o sarcina pur rezistiva, boxele in schimb nu sunt pur rezistive, ma rog ai zis ca "Da o indicatie cat de cat corecta asupra potentialului real al amplificatorului" ceea ce e ok. Multumesc pentru explicatii ! Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat August 13, 2013 Partajează Postat August 13, 2013 Cu placere. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum