Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara controlata cu uC (PWM), cu LM317 si/sau AO

suirammarius

Postări Recomandate

Teorectic offsetul ala e prezent mereu, nu variaza cu tensiuena citita (asa stiu eu, acu poate stiu gresit!).Deci s-ar putea elimina (matematic) din soft

Exact la asta ma gandeam si eu!

Pai te-oi fi gandit tu la amplificare dar ai zis de offset in acea postare... (...)

Ai dreptate, scuze!!Ma "feresc" de noi piese pt ca e vorba de timp. O lungesc prea mult! (poveste lunga, nu e moft!).
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 170
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suirammarius

74

• Marian

38

• Dr.L

27

• Mircea

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

..La amplificare ma gandeam!...

Teorectic offsetul ala e prezent mereu, nu variaza cu tensiuena citita (asa stiu eu, acu poate stiu gresit!).

Deci s-ar putea elimina (matematic) din soft

Exact la asta ma gandeam si eu!

Pai cum e pana la urma, te gandeai ori la amplificare ori la offset? nu de alta dar sunt 2 chestii total diferite, deci hotaraste-te.

Link spre comentariu

Ideea e ca la ambele se poate pune potentiometru :rade: Eu prefer sa am stoc de componente uzuale, sa nu astept o comanda sau un drum pana la magazin pt a testa ceva

Link spre comentariu
:rade: Stii... omul, prin definitie, are mai multe ganduri, nu numai unul!Cand am gresit acolo si am scris la offset ca il reglez cu potentiometru ma gandeam la faza aia cu amplificarea ce mi-ai explicat-o tu anterior.Referitor la offset-ul adevarat, repet, incerc sa-l elimin din soft; si daca ma gandesc bine, si amplificarea o pot aranja din soft. Vedem... oricum, multumesc, e bine de retinut treaba cu semireglabilul ala care modifica factoru' de amplificare!@ Dr.L: e foarte bine asa cum spui, dar... uite ca sunt unii mai cu capu' in nori; am cateva semireglabile, dar de valori maricele si nu sunt multitura. Asa ca... in cazul meu nu ma ajuta cu nimic (il atingi doar si creste sau scade factoru' de amplificare cu 15-20! :rade: ).
Link spre comentariu

Nu sunt sigur in ce masura poti ajusta tu din soft chestiile astea ( personal ma cam indoiesc, dar nu conteaza ), insa chiar si in lipsa de multitura se rezolva cu 2 semireglabile orizontale, unul la o valoare mai mare pentru reglaj brut, si altul mult mai mic inseriat cu el pentru reglaj fin, cam tot aia ar fi, in felul asta nu complici si mai tare un soft si asa destul de complex, in fine faci cum crezi.

Link spre comentariu

Offsetul se poate elimina lejer din soft daca e cazul , si nu se amplifica cu cat amplifica operationalul cum parca zicea cineva undeva inainte.Ca idee , s-ar putea face protectia la supracurent reglabila tot din microcontroler , montajul de protectie ramanand acolo "just in case"

Link spre comentariu

(...)Ca idee , s-ar putea face protectia la supracurent reglabila tot din microcontroler , montajul de protectie ramanand acolo "just in case"

Sa imi coboare tensiunea cand curentul incepe sa creasca peste xA? La asta te referi?
Link spre comentariu

Offsetul (...) nu se amplifica cu cat amplifica operationalul cum parca zicea cineva undeva inainte....

Eu sunt acel cineva, si-mi sustin opinia. Eu stiu asa daca spre exemplu In+ este mai pozitiv decat In- cu 2mV ( sa zicem ca asta ar fi offsetul ) si amplificarea este de 10x atunci la iesire se vor regasi 20mV, eu asa stiu, daca stii altfel rogu-te sa ma luminezi.
Link spre comentariu

Si eu cred asta (de cand faceam teste cu suntul amplificat).Si smilex a confirmat.Pt ca offsetul e o diferenta de potential dintre intrarile operationalului (care apare daca trz de intrare nu sunt perfect identici), cand ele nu sunt conectate la masa.Iar amplificarea operationalului amplifica chiar diferenta de potential dintre intrarile operationalului.

Link spre comentariu

Da , aveti dreptate , se amplifica offsetul , ma gandeam la altceva atat ati incalcit discutia . Oricum se compenseaza usor din soft si nimic nu-l impiedica sa foloseasca un operational mai bun Ce mai observ la schema , lipseste o rezistenta de aprox 1K intre iesirea operationalului si bazele tranzistoarelor de putere . Oricum eu prefer configuratia in care operationalul suge din curentul bazei tranzistoarelor de putere , nu-l debiteaza . Atunci se poate inseria un Zener ca in schema de mai jos si nu mai e nevoie ca iesirea operationalului sa mearga pana la plus

post-3570-139829668553_thumb.gif

Link spre comentariu
Da, dar e constant, nu? Asta face ca eliminarea prin soft sa fie usoara.

Da, in principiu ar trebui sa fie constant deci probabil si posibil de compensat din soft.

...ma gandeam la altceva atat ati incalcit discutia...

Discutia nu-i deloc incalcita, in mare parte a fost vorba despre un soi de conversatie intre mine si el, iar daca tu consideri ca ce am zis eu e incalcit atunci e dreptul tau si nu contest, eu am recitit totul si nimic nu mi se pare incalcit, doar ceva mici indecizii din partea autorului subiectului dar pana la urma devreme ce a cerut ajutor era evident ca sunt anumite chestii pe care inca nu le stapaneste foarte bine, deci inevitabil si ceva confuzii, personal nu gasesc nimic nepotrivit sau incalcit la subiectul asta, ba dimpotriva a fost mult mai cursiv decat ma asteptam si pentru asta meritele sunt chiar pentru autorul subiectului ca a inteles foarte bine tot ce s-a spus aici, deci bravo lui.

... nimic nu-l impiedica sa foloseasca un operational mai bun...

@Dr.L a recomandat deja un AO mai bun insa autorul subiectului doreste sa il incerce macar pe asta deci am incercat atat cat mi-a stat in putinta sa contribui la situatia de fapt. Oricum am convingerea ca eroarea datorata offset-ului nu va fi asa mare, eu am folosit LM358 dar intr-o alta configuratie, precizia a fost satisfacatoare deci n-am insistat cu 741 ( aveam si din ala ), nu trebuie ca ampermetrul la sursa sa fie precis pana la ultimul mA, oricum ADC-ul la 10 biti nu permite asa ceva, si nici nu e nevoie.

...Ce mai observ la schema , lipseste o rezistenta de aprox 1K intre iesirea operationalului si bazele tranzistoarelor de puter...

Am recomandat deja acea rezistenta, cauta inapoi in discutii si se va observa, ce-i drept pentru un alt motiv, deoarece asa cum e acum o gasesc inutila, AO oricum suporta scurt la iesire pe termen nedelimitat, apoi consumul etajului de putere este infim deci... da, vei spune ca sunt niste capacitati, exista deja limitare la AO intern deci nu-i obligatorie rezistenta aia.

...Oricum eu prefer configuratia in care operationalul suge din curentul bazei tranzistoarelor de putere , nu-l debiteaza . Atunci se poate inseria un Zener ca in schema de mai jos si nu mai e nevoie ca iesirea operationalului sa mearga pana la plus

O curiozitate as avea, cum faci sa pleci de la 0V pe iesire? cu zenner in baza si iesirea AO trasa atat cat poate el catre masa ( fara alimentare simetrica este foarte greu sa gasesti AO care sa redea pana la masa/0V la iesire ), tensiunea pe iesire va fi tensiunea zenner-ului mai putin Vbe-ul inerent...

Link spre comentariu

(...) a fost mult mai cursiv decat ma asteptam si pentru asta meritele sunt chiar pentru autorul subiectului ca a inteles foarte bine tot ce s-a spus aici, deci bravo lui. (...)

:multumesc

Acum serios... chiar nu am niciun merit in toata asta! Meritul e al vostru si in special al lui Marian caci a avut rabdare sa imi si explice ce se petrece pe acolo, nu doar o schema care functioneaza si eu doar sa lipesc piese!! Eu nu am facut altceva decat "sa iau notite" si apoi sa incerc sa aplic ceea ce am invatat. Asa ca... MULTUMESC!

PS Discutia a fost cursiva si foarte ok! Seamana cu laboratoarele de la scoala! :rade:

Link spre comentariu

nu trebuie ca ampermetrul la sursa sa fie precis pana la ultimul mA, oricum ADC-ul la 10 biti nu permite asa ceva, si nici nu e nevoie.

Problema cu offsetul necompensat din soft e alta:Reglezi ampermetrul sa indice corect la 1A.La 0,5A iti va arata 0,4A si la 3A iti va arata 3,7A (de ex, valori apropiate de ce am intalnit eu la teste).Eu consider un asemenea ampermetru inutil (ca sa vad curentul real, tot trebuie sa folosesc un alt aparat...).Asta la un offset pe iesire micut, de vre-o 3-5mV, iar iesirea se ducea la 2,5V pt 15A!Discutia nu e (prea) incalcita, ci e lunga si rapida, ca suirammarius se misca si el rapid :da
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări