Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara controlata cu uC (PWM), cu LM317 si/sau AO

suirammarius

Postări Recomandate

• Răspunsuri 170
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suirammarius

74

• Marian

38

• Dr.L

27

• Mircea

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Sigur ca se poatePropune un titlu :da

"Sursa liniara controlata cu PWM (cu LM317 si/sau AO)" - zic eu, sau orice alt titlu sugestiv.Multumesc!L.E. Acum am vazut ca Marian a postat in timp ce eu am scris mesajul. Nu am nimic impotriva... oricum, numa' sa reflecte informatiile de aici. Daca omu' incepe si citeste topicul si vede ca e doar despre 317 (la inceput) sa stie ca mai incolo se trateaza si varianta cu AO si tranzistor...
Link spre comentariu

Am o intrebare: cum se aproximeaza valoarea puntii astfel incat sa nu sufere daca pun o capacitate totala de x uF? La partea de filtru ma refer.Adica... la 10mF cat trebuie sa fie puntea? Cum se face aproximatia?

Link spre comentariu

Orice incarcare de la 0V a unui electrolitic de orice capacitate este vazuta de puntea redresoare drept scurtcircuit, ce-i drept pentru perioade foarte scurte, si la fel de drept este si ca socul variaza in intensitate direct proportional cu capacitatea electroliticilor, dar sincer sa fiu eu nu stiu cum ai putea dimensiona o punte redresoare sa fie complet imuna la un asemenea soc... pentru siguranta poti apela la un soft-start, din ala simplu in primar cu releu si rezistente de putere, ori un NTC din ala de pe la sursele ATX.

Link spre comentariu

Nu vreau sa mai complic treaba... ma gandeam ca poate exista vreo aproximatie...Am ajuns la concluzia ca tot ce e posibil sa nu o fac de 10A pt ca radiatorul ala ce-l am eu pt TO-3, chiar daca e foarte mare, are spatiu doar pt 3 tranzistoare. Asa ca... raman pe la 7-8A. Oricum, nu e rau.Sper ca azi sa termin de facut schema si maine sa fac cablajul si sa pun piesele. :)

Link spre comentariu

Pai schema e cam gata, daca nu poti pune 4 tranzistoare atunci ramai la 3, nu e nevoie sa modifici nimic in schema, limitarea ramane cu aceeasi si ofera la 3 tranzistoare putin peste 7A, de fapt ea permite cam 2,4A maxim prin tranzistorul respectiv pe care este pusa limitarea, prin ceilalti tranzistori pusi in paralel va trece automat cam acelasi curent, deci daca inlaturi unul, scazi aproximativ 2,4A din curentul maxim de la iesire, sau invers, daca adaugi unul, adaugi cam 2,4A la curentul maxim... etc.

Link spre comentariu

Aia de la tine nu o modific; o las asa, scad un tranzistor si daca, cine stie, in viitor o sa vreau sa ii cresc curentu', ii mai pun un tranzistor si gata.Am facut schema pt cealalta "etapa" a sursei; o sa contina 2 iesiri, una de multi amperi (pt asta inca nu am traf, sa vad saptamana asta) si cealalta de 1,4A care am facut-o dupa modelul tau dar cu un TIP3055. In felul asta am si practicat ce am invatat de aici. A! Si mai e si iesirea de 0-12V pt ventilatoare ce am facut-o cu un 2n3904 ce comanda un TIP31C.Asa ca am ceva de lucru. :)

Link spre comentariu

De mult ma tin sa intreb, cum izolez tranzistoru' de radiator si apoi cum ma conectez la carcasa? La TO-3 carcasa e colector, si evident ca n-as vrea sa am tensiune pe radiator.

Link spre comentariu

Nu-i nevoie de 2 trz pt ventilatorSi poti pune lejer un BD (139 de ex) in loc de TIP41.Cand desenezi scheme, nu mai intoarce operationaleleLM324 pe sunt s-ar putea sa-ti dea ceva batai de cap (din cauza offsetului).Pune un TL082, sau LM741, ca sa reglezi offsetul la 0.Sunt cumva 2 surse? :nas:

Link spre comentariu

As avea cateva observatii, Intai legat de insasi stilul de a desena schema, asa cum @Dr.L a subliniat, e bine sa nu intorci operationalele ci sa gasesti o dispunere care sa le pastreze in pozitia clasica, schemele sunt mult mai lizibile. Apoi este bine ca schema sa fie cat mai grupata, mai compacta ( dar nu inghesuita ), cauta postarile lui @Smilex si studiaza schemele lui, nu configuratiile sau modul de functionare, sau mai stiu eu ce, ci insasi stilul de desen, eu admir felul cum el le face atat de compact si totusi foarte usor de urmarit, mai am mult de exersat pana sa ajung la un asemenea nivel...

Apoi legat de configuratii si componente, banuiesc ca folosesti LM324 penca are deja 4 amplificatoare intr-o singura capsula, deci speri sa rezolvi totul cu un singur integrat, ideea este ca intr-adevar offset-ul ar putea creea dificultati la precizia masurarii curentului, ce-i drept amplificarea este mica ( 4,8 ) deci la un offset de sa zicem 5mV eroarea ar fi de 24mV la iesire, depinde de cum faci achizitia, la ce nivel va fi precizia ( sau mai bine zis, imprecizia cauzata de offset ), ar putea fi de cateva zeci de mA, poate mai mult sau poate mai putin, mai depinde si de offset-ul real al AO... O alta problema la folosirea unui singur integrat ar putea fi trasarea cablajului, vei folosi toti pinii, toate amplificatoarele pentru functii diferite si ar putea fi dificil de rutat traseele pentru un cablaj cat de cat ok, asta numai tu poti determina cand te vei apuca de el, apoi trebuie sa estimezi macar cat mai bine consumul real pe fiecare AO, sunt 4 intr-o capsula, si disipatia ar putea fi o problema. O veste buna ar fi ca alimentarea simpla de 30V este in regula pentru toate functiile necesare in circuit deci aici nu ai avea probleme.

Acuma sa ne legam putin de ceva valori in schema, la partea de curent vad o bucla de reactie cu 24k/5k, ai aceste valori? retine ca sunt importante devreme ce amplificarea data de ele dicteaza modul/gama de lucru al AO si implicit al curentului afisat, apoi folosirea de bucla fixa impiedeca orice calibrare, deci circuitul ori va afisa corect ori nu, nu vei putea face ajustari, deci aici eu as sugera ca R14 sa fie de 5k6 ( o valoare mult mai comuna ) si R15 sa fie de fapt o rezistenta de 10k inseriata cu semireglabil multitura ( neaparat multitura ) de 20k, in felul asta ajustezi amplificarea cum doresti si deci poti calibra afisajul in voie. Apoi la valorile alese pentru partea de curent constat ca ai dimensionat circuitul pentru 10A prin shunt, de fapt putin peste 10A pentru 5V pe iesire, treaba sta in felul urmaret, la 10A prin shunt de 100m pica automat 1V si deci se disipa 10W, shuntul va trebui sa fie de minim 20W altfel se va coace cu placa cu tot, si asa oricum se va incalzi destul de tare, solutia este un shunt mai mic si o amplificare mai mare, avand in vedere ca se lucreaza in CC, amplificarea o poti controla oricand si oricum destul de bine la aproape orice nivel, in schimb cu cat shuntul e mai mare cu atat pierderile pe el ( si problemele aferente ) sunt mai mari. As sugera shunt compus din 2 rezistente de 100m/5W in paralel, adica 50m/10W, si amplificare ajustata in consecinta, in felul asta pe shunt la 10A pica 0,5V si se disipa 5W, adica deja ai redus la jumatate pierderile, sau poti reduce si mai mult shuntul si mari amplificarea, retine, atata timp cat mergi pe amplificare CC nu ai probleme cu eventuale compensari la AO si nici limitarile inevitabile pentru amplificarea CA la frecvente mari. Eu as merge asa cum am zis, shunt de 50m realizat cu 2 resistente de 100m/5w, si rezistenta de la inversoare la masa 2k2, iar iesirea la inversoare prin semireglabil multitura de 20k si rezistenta de 10k, in felul asta obtii o flexibilitate destul de mare. Alte 2 chestii la partea de curent, una ar fi ca nu vad rostul condului de 100n de pe iesirea AO, consumul fiind acolo oricum foarte mic si mai este limitat si de rezistenta aia, ar rezulta o intarziere destul de importanta a raspunsului uC la variatia curentului de sarcina, deci imprecizie, deci eu as renunta complet la el ( nu-i necesar ). Apoi rezistenta de 10k inseriata pe iesire face zenner-ul de dupa ea inutil, curentul este limitat mult prea mult ca acel zenner sa-si mai faca treaba ok, deci fie cu el fie fara el tot aia e, mai ales daca folosesti senner din ala de 1,3W ( ai aceeasi problema la toate zennerele de 5v6 folosite pentru protejarea intrarilor uC )... eu am mers pe 470 Ohm si zenner BZX55C5V1 la sursa mea, testele au relevat un raspuns foarte bun in configuratia asta.

Trecem mai departe, la LM317 care ar trebui sa asigure cei 30V pentru alimentarea AO, divizorul lui vad ca este 330 Ohm cu 7k5, ceea ce ofera o iesire teoretica de cam 29,5V dar practic depinzi mult de toleranta rezistentelor, tocmai asta este motivul pentru care eu in schema am pus semireglabil acolo, ca sa poti ajusta tensiunea la valori precise, aici chiar este nevoie de o alimentare precisa, prea mult peste 30 risti sa distrugi AO, prea putin sub 30 rezulta intr-o iesire si mai mica a sursei, semireglabilul permite ajustarea la valoarea pe care tu o vrei. Tot la acel 317 nu vad pentru ce sa folosesti 3 electrolitici in paralel la alimentarea sa, consumul va fi foarte mic ( cateva zeci de mA ) deci un singur cond de 100 sau 220u maxim este arhisuficient. Mai departe, vad la sursa de putere shunturi de 220m, asta inseamna un curent de cam 2,95A prin fiecare tranzistor ceea ce depaseste putin limitele stabilite anterior, ai putea avea probleme la tensiuni mici pe iesire cumulate cu un curent mare, ca sa nu mai spun de scurtcircuit, limitarea fiind ceva mai mare... daca temperatura radiatorului va putea fi mentinuta sub 80*C atunci nu cred ca vei avea probleme, daca insa va depasi cifra asta atunci... sa zicem ca nu e o veste buna.

Subscriu la parerea lui @Dr.L, la ventilator este arhisuficient un amarat de BD139 direct pe iesirea AO, consumul va fi mic, deci nu poate reprezenta o problema, eventual un micut radiator pentru el te scapa de griji. Si cam atat pentru moment, te las sa digeri informatiile astea.

Spor.

PS: Atunci cand atasezi o imagine de dimensiuni mari, este mult mai bine sa o pui doar sub forma de link, altfel faci urmarirea paginii respective destul de dificila.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări