suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 Din ce inteleg, tranzistorul de limitare nu ar avea nevoie de radiator.Deci aceasta configuratie tre' s-o repet de 4-5 ori. Poate gasesc la un pret convenabil ceva tranzistori SO3.Ok, ma duc acum la magazin.Multumesc mult pentru explicatii! Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Nu trebuie sa repeti nimic, generatorul se face pe shuntul de la un singur tranzistor, curentul se va imparti in mod egal pe toti cei folositi in paralel deci este suficient sa faci generator la unul singur. Asadar un singur BD139 ar fi suficient pentru limitare ( desi nu strica sa ai si ceva tranzistori de rezerva, nu de alta dar is ieftini ). Ai nevoie de 4 sau 5 tranzistori de putere, bipolari NPN simpli, si un darlington mediu, pe care daca nu-l gasesti il putem inlocui cu acel triplet... ia-ti tranzistorii si spune-mi ce ai ales apoi vin eu cu o schema mai completa. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 Am cumparat tranzistoare:2N3772 - 20A, 150WTIP29C - 1A, 30WBD679 - 4A, 40WSper ca e ok. Cred ca am cam exagerat cu acel TIP29, pt ca AO imi da maxim 20mA, parca. Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 E bine, imi place alegerea pentru tranzistorii de putere. Acuma presupunand ca pentru alimentare ai la dispozitie 35Vcc la 10A, sa stabilim numarul de tranzistori in paralel, asta se face tinand cont de curentul maxim de interes si puterea maxim disipabila de fiecare tranzistor. 2N3772 poate disipa maxim 150W dar asta la temperatura capsulei de 25*C, evident la un regulator liniar de putere e aproape imposibil sa mentii capsula la temperatura asta, deci admitem o temperatura maxima la care se poate ajunge, eu am luat de obicei in calcul cifra 80*C, mi se pare un compromis intre o racire cat de cat ok si o putere disipabila decenta, la temperatura asta din pdf aflam ca 3772 mai poate disipa maxim cam 100W. La tensiunea minima la iesire, ( sa zicem 0V, situatia unui scurt ) intreaga alimentare se duce pe regulator, deci pentru 80*C, 100W si 35V prin tranzistor mai poate trece un curent de 2,8A ( 100W/35V ). Ai nevoie de 10A la iesire deci numarul de tranzistori folositi este 10A/2,8A=3,5 => 4 tranzistori in paralel. Mai departe BD679 este tocmai bun pentru a-i comanda, si TIP29C pentru limitare la fel de ok, acuma pentru finalizarea schemei ar mai fi nevoie sa alegem AO pe care il vei folosi, vei avea nevoie de unul care se poate alimenta asimetric si care la aceasta alimentare sa poata citi la intrare de la 0V sau cat mai aproape, la iesire nu este nevoie sa redea 0V pentru ca oricum si la 0V pe iesirea regulatorului, iesirea AO va trebui sa fie undeva pe la 1,8V poate si mai sus ( 3 jonctiuni Vbe inseriate ). Un alt considerent pentru alegerea AO ar fi offset-ul, daca alegi un AO mai simplu in genul LM358 ai putea avea ceva probleme cu precizia, datorate offset-ului, dar nu vor fi mari, amplificarea este de 6x deci la 5mV offset ( sa zicem, e cam pe acolo ) eroarea ar putea fi de 30mV, personal nu gasesc asta a fi o problema, tu ce zici? Link spre comentariu
suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 Ao-ul va fi un LM324. Nu vad o problema asa mare partea cu precizia... adica la o eroare de 50mV nu am nimic de obiectat; e foarte bine!Montajul final o sa contina cel putin 2 iesiri reglabile, una de "forta" (cea de 10A) si alta cu maxim 1A. Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Ok atunci precizia nu va fi o problema, dar alta este problema, LM324 intr-adevar se poate alimenta simplu ( asimetric ) si poate citi la intrare de la 0V dar chestia e ca alimentarea simpla maxima este recomandata la 30V, iar la iesire reda maxim de obicei cam cu 3V sub alimentare, deci asta inseamna ca nu poti avea 30V pe iesirea regulatorului deoarece pentru asta ar fi nevoie ca AO sa dea pe iesire ( deci in baza tranzistorilor ) cam cu 1,8-2V peste iesirea maxim de interes, deci cam 32V ar fi necesari la iesirea AO, daca mergi asa atunci asiguri cumva o alimentare stabilizata la 30V pentru AO si admiti ca la iesire el poate reda maxim cam 27V ceea ce inseamna o iesire de putere la maxim vreo 25V... poti merge asa sau poti cauta un AO care sa permita o alimentare asimetrica mai mare si sa redea la iesire cat mai aproape de tensiunea de alimentare, alegerea iti apartine. Daca vrei o sa caut eu ceva optiuni viabile. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 Nu e batuta in cuie iesirea de 30V. Cu 25 e ok. Oricum, punand un traf de 24V, dupa filtrare ai cam 30V si un pic. Deci nu ma asteptam sa scot fix 30. Este adevarat ca eu traiam cu senzatia ca 324-le se alimenteaza pana la 35V. Oricum, raman cu asta ca-l am in casa. (smd si dip).Deci... continuam cu asta! O sa-l alimentez la 30V dintr-un 317. Sper ca e ok. Pt partea de control am sa folosesc un 7805 (smd). Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Am verificat mai multe pdf-uri si la toate e la fel, la absolute maximum ratings se specifica 32V, iar maximul recomandat de alimentare este de 30V, deci poti merge pe valoarea asta cu un LM317 insa numai daca ai la dispozitie minim 35Vcc ( 317 are nevoie de cam 4V minim pentru functionare corecta ), ceea ce nu prea cred ca ai de la cei 24Vca, ai putea alimenta de la un traf micut separat, curentul necesar este infim, daca traful duce 100mA este arhisuficient, deci traful poate fi mic ca si dimensiuni. Ori asa ori ai putea merge pe 2 zennere de 15V inseriate alimentate de la tensiunea principala de forta dar nu e recomandat deoarece la curent mare pe iesire cei 24Vca vor scadea inevitabil, e greu de crezut ca vei avea peste 30V indiferent de conditii deci tot partea cu alimentare separata pare mai indicata si pe asta voi baza schema cu care voi reveni, de data asta ceva mai completa. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 Ok, am sa caut un traf micut cu tensiune mai mare.Am calculat si partea de filtraj: riplu de 1V la 10A => 10.000uF. Banui ca nu e nicio problema daca nu am 1 cond. asa mare si pun mai multi, nu? Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Mai pune un zero la valoarea aia a condensatorului, nu uita ca riplul este (I*T)/C, deci (10A*10mS)/10mF=10V, adica 10A, curentul, inmultiti cu 10mS care este timpul dintre semialternante la redresarea in punte, impartit la 10mF, ( 10000uF ) este deci 10V, pentru 1V dorit ca si riplu, ai nevoie de 100mF, adica 100.000uF, poti folosi oricati condensatori in paralel ( e chiar indicat mai multi in paralel ) pentru o capacitate cumulata cat mai mare poti, eu in schema am pus 22m, daca poti mai mult cu atat mai bine. Cam asta ar fi schema: http://img850.imageshack.us/img850/193/pyne.png Intrebari, nelamuriri? Link spre comentariu
suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 (...)Intrebari, nelamuriri?In primul rand MULTUMESC MULT!Da, as avea vreo 2 intrebari. Prima nelamurire se refera la rezistenta aia care se pune pe iesire ca sa nu ramana cond. incarcati; la o valoare asa mare a cond. de cat ar trebui sa fie rezistenta aia?Cealalta nelamurire e referitoare la "dubla alimentare". Daca eu ii pun un traf de 30V, pau dupa rectificare si filtrare nu o sa fie mult peste cat accepta LM317 la intrare? Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Acea rezistenta de sarcina minima nu este obligatorie si nici critica, pui orice consideri tu ca te aranjeaza, cateva zeci de mA ar trebui sa fie suficient, tii cont si de puterea disipata la maximul de tensiune ( in schema cam 25V ). Apoi alimentarea auxiliara pentru Ao tre sa fie de minim 27Vca, asta inseamna redresat si filtrat cam ~36Vcc, cu 30V la iesirea LM317 inseamna ca pe el pica 6V, pana la 40v maxim admisi e distanta lunga, adicatelea n-are nici o treaba cu cat alimentezi intrarea Lm317 ( nu vei gasi pdf cu restrictie la acest parametru ), ci conteaza cat anume pica pe el, maximul admis este de 40V, adica poti alimenta fara probleme cu 100Vcc spre exemplu atata vreme cat la iesire nu mergi mai jos de 65-70V, asta conteaza, ceea ce pica pe el. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 16, 2013 Autor Partajează Postat August 16, 2013 Aaaa!Ok, acum am inteles. Pai atunci am un traf de 15+15 (din sursa actuala) si as putea sa-l folosesc pe asta, nu? Are si 2A, deci am sa fac cealalta iesire din el.Multumesc mult pentru tot!PS Se poate ca un moderator sa schimbe numele topicului? Topicul nu trateaza doar sursa cu lm317 ci si cu AO. Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Da, poti folosi traful ala, pe iesire de 30Vca. Link spre comentariu
Dr.L Postat August 16, 2013 Partajează Postat August 16, 2013 Sigur ca se poatePropune un titlu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum