Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa liniara controlata cu uC (PWM), cu LM317 si/sau AO

suirammarius

Postări Recomandate

Asa e, 7805-ul alimenteaza doar uC si LCD-ul.

(...)M-as fi asteptat mai curand la comentarii privind aranjarea pieselor in cutie. OP adauga cam 30cm cablaj (probabil 1.5mm2) ceea ce sa va traduce in 1-2V cadere de tensiune garantata la nici 4-5A. (...)

La o sectiune de 1,5mm2 si un curent de 10A caderea de tensiune nu ajunge la 1V pentru 30cm. Oricum, eu masor tensiunea foarte aproape de borne.Daca ajung la un consum de peste 4-5A deja nu ma mai intereseaza sa fie foarte precisa sursa; de precizie am nevoie pana in 1A si 24V (maxim).M-am tot uitat de acel INA213 si nu l-am gasit decat la Farnell.Nu mi-ati zis nimic referitor la filtru pe semnalele analogice ce merg catre uC. Se merita? As castiga ceva?
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 170
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suirammarius

74

• Marian

38

• Dr.L

27

• Mircea

18

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu am facut, deocamdata iau notite! :) Trebuie sa refac toata placuta si nu am acel INA213.Daca ventilatoarele nu mergeau, oscila dar nu atat de rau. Zgomotul ce-l avea fara ventilatoare nu era de trecut cu vederea! Tocmai de aia intrebam de filtrele trece jos pentru semnalele ce merg la ADC.

Link spre comentariu

Doar uC si un display pot provoca asa ceva? Treaba e ca eu mai masor si o temperatura (cea a radiatorului, cu un NTC) dar cablul sondei merge direct la placuta cu uC. Temperatura nu fluctueaza nici pe departe asa tare cum face curentul (valoarea masurata). Pe de alta parte, am mai folosit aceasta configuratie de mai multe ori si nu a avut nicio problema; unul din module functioneaza intr-un mediu industrial, foaaarte zgomotos. E adevarat ca de fiecare data am folosit doar sonde NTC.

Link spre comentariu

Si mie mi se pare ciudat ca sa fie atat de instabila citirea curentului. Am folosit mereu Vdd ca referinta si n-am avut astfel de probleme.Vad din poze ca ai un osciloscop: foloseste-l! Pe Vdd, pe ADC-uri. Apoi da-ne de stire ce variaza atat de neasteptat.O alta intrebare: cand curentul masurat variaza, ce sarcina ai? Un motor, o rezistenta?

Link spre comentariu

Tensiunea o masor dintr-un divizor direct de pe iesire; acolo nu am zgomot aproape deloc (slabut de tot si cu un filtru in soft se poate elimina). Deci treaba e de la amplificatorul de pe placuta "de forta".De pus osciloscopul... acum nu mai am cum pt ca am demontat-o. :(Tot cautand pe net despre problema mea, vad ca se practica filtrul activ pe semnalele analogice. Ceea ce nu am gasit eu sunt inconvenientele; ce dezavantaje are aceasta metoda, in afara de costuri mai ridicate si mai mult spatiu pe PCB?

Link spre comentariu

Pai, sunt numai avantaje daca il faci. Acum, se pare ca ultima incercare sa o faci este sa folosesti o refererinta adevarata cum a tot zis Dr.L si nu l-a ascultat nimeni. In aceeasi configuratie, nu schimbi nimic, ca sa vezi ce difera.Deci, pui o referinta de 5V sau alta valoare. Daca nu ai, iei un alt 7805 (alta solutie simpla de compromis) care este conectat numai pe intrarea Vref de la PIC (il faci ca la carte: condensatori intrare si iesire, langa pini, etc). Asta are trebui sa fie mai stabil, tinand cont ca alte perturbatii de la PIC sau LCD nu pot aparea nefiind conectate. Daca si asa merge prost, atunci cineva :85 si-a bagat coada in montajul tau.

Link spre comentariu

Ca TL081 n-ar merge...Acu mi-am dat seama de inca ceva: oscilatiile pot aparea si de la bucle de masa. Pratic consumatorii digitali si cei analogici trebuie sa aiba trasee separate de alimentare si de masa, de la condensatorul de filtrare

Link spre comentariu

Daca zici ca pot sa folosesc TL081, atunci o sa cumpar cativa. E ok sa folosesc aceeasi configuratie?Referitor la partea cu buclele de masa, partea digitala e pe o placuta (lcd si uC) si e alimentata de la un 7805 ce se afla pe acelasi PCB. Restul, se afla pe cea de-a doua placuta, asa cum apare in schema ce-am postat-o.Semnalele se transmit de la o placuta la alta prin cabluri cu o lungime maxima de 200mm.CRED ca zgomotele respective se datorau faptului ca amplificatorul ce se afla pe pcb-ul "de forta" nu avea bine filtrata alimentarea.Oricum, eu in program citesc ADC-ul asa: curent = noa_citire_curent*0.1 + curent_anterior*0.9. Chiar si asa, fluctuatiile erau importante mai ales cand incepeau ventilatoarele sa functioneze.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări