Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 4..20ma cu uC

suirammarius

Postări Recomandate

Buna ziua!

Asa cum spune si in titlu, am nevoie de o sursa de 4...20ma, intensitate ce trebuie controlata de un uC. Vreau sa fac un mic aparat care printre altele sa contina si o iesire de 4-20ma. Ma intereseaza atat suprafata pe pcb cat si pretul, acesta din urma fiind cel mai important. Initial vroiam sa folosesc un xtr110, dar e prea scump.

Mentionez ca masa montajului meu o sa fie comuna cu masa "receptorului" si ca receptorul citeste intre intrarea analogica si masa. Spun asta pt ca as fi vrut sa folosesc o solutie chiar ieftina si simpla, asta:

http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_8/7.html

Problema e ca receptorul are masa comuna cu emitatorul, deci nu merge.

Ma poate ajuta cineva sa rezolv aceasta problema?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• suirammarius

3

• Marian

2

Top autori în acest subiect

Schema asta as putea-o face cu LM324? Se pare ca e fix ceea ce-mi trebuie!

Posted Image

Avand in vedere ca V+ la mine o sa fie 12V, care ar fi relatia optima intre R1, R2 si R3?

Multumesc!

Link spre comentariu

Schema aia este de fapt o combinatie din 2 surse de curent constant, prima "Sink" si ce-a de a 2-a "Source". Prima stabileste un curent constant prin sarcina R2 fapt care provoaca o cadere anume de tensiune pe aceasta, tensiune care raportata la R3 stabileste curentul prin al 2-lea SCC. Acuma ai din cate inteleg nevoie de o variatie de 4-20mA pentru o variatie de tensiune Vin de 1-5V, pentru simplitatea calculelor raportul R2/R1 ar putea fi 1, relativ la orice valoare aleasa pentru ele, sa zicem 1k. Curentul prin prima parte (deci prin R1 si R2 ) este Vin/R1, la 1V tensiune la intrare ai 1mA prin R2 si deci 1V, care este si tensiunea de control pentru al 2-lea Ao. Curentul in a 2-a parte este Vcontr/R3, adica acei 1V/0,004mA=250 Ohm. La 5V la intrare ai 5mA curent prin R2 si deci 5V tensiunea de intrare pentru al 2-lea AO, 5/250=20mA. Testeaza asa si vezi daca obtii rezultatul dorit, in simulator ar fi ok dar e necesara si o confirmare practica.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări