suirammarius Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Buna ziua! Asa cum spune si in titlu, am nevoie de o sursa de 4...20ma, intensitate ce trebuie controlata de un uC. Vreau sa fac un mic aparat care printre altele sa contina si o iesire de 4-20ma. Ma intereseaza atat suprafata pe pcb cat si pretul, acesta din urma fiind cel mai important. Initial vroiam sa folosesc un xtr110, dar e prea scump. Mentionez ca masa montajului meu o sa fie comuna cu masa "receptorului" si ca receptorul citeste intre intrarea analogica si masa. Spun asta pt ca as fi vrut sa folosesc o solutie chiar ieftina si simpla, asta: http://www.allaboutcircuits.com/vol_3/chpt_8/7.html Problema e ca receptorul are masa comuna cu emitatorul, deci nu merge. Ma poate ajuta cineva sa rezolv aceasta problema? Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Referindu-ma strict la circuitul propus cu AO care este asanumitul Current Sink, tie iti trebuie varianta inversa, adica Current Source, gugle zice asa: http://www.google.ro/?gws_rd=cr#bav=on.2,or.r_qf.&fp=8fa8d6193e87a70d&q=Op+amp+current+source Spor la cautat si ales. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 11, 2013 Autor Partajează Postat August 11, 2013 Schema asta as putea-o face cu LM324? Se pare ca e fix ceea ce-mi trebuie! Avand in vedere ca V+ la mine o sa fie 12V, care ar fi relatia optima intre R1, R2 si R3? Multumesc! Link spre comentariu
Marian Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Schema aia este de fapt o combinatie din 2 surse de curent constant, prima "Sink" si ce-a de a 2-a "Source". Prima stabileste un curent constant prin sarcina R2 fapt care provoaca o cadere anume de tensiune pe aceasta, tensiune care raportata la R3 stabileste curentul prin al 2-lea SCC. Acuma ai din cate inteleg nevoie de o variatie de 4-20mA pentru o variatie de tensiune Vin de 1-5V, pentru simplitatea calculelor raportul R2/R1 ar putea fi 1, relativ la orice valoare aleasa pentru ele, sa zicem 1k. Curentul prin prima parte (deci prin R1 si R2 ) este Vin/R1, la 1V tensiune la intrare ai 1mA prin R2 si deci 1V, care este si tensiunea de control pentru al 2-lea Ao. Curentul in a 2-a parte este Vcontr/R3, adica acei 1V/0,004mA=250 Ohm. La 5V la intrare ai 5mA curent prin R2 si deci 5V tensiunea de intrare pentru al 2-lea AO, 5/250=20mA. Testeaza asa si vezi daca obtii rezultatul dorit, in simulator ar fi ok dar e necesara si o confirmare practica. Link spre comentariu
suirammarius Postat August 12, 2013 Autor Partajează Postat August 12, 2013 Multumesc Marian. Zilele astea o sa fac si testele (nu mai am niciun PNP prin casa si ma duc maine sau poimaine sa cumpar). Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum