Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator A 350 facut de electronica.

Postări Recomandate

Am folosit şi eu toţi trz BD fabricaţi la noi şi 237/238 mi s-au părut a fi cei mai buni, nu observam diferenţe în favoarea 441/442, chiar se puteau amesteca în montaj. Poate unii străini ar arăta diferenţe. Cît despre trz finali, cu puţină dexteritate poate face modificarea ptr complementari, scăzînd mai mult distorsiunile la volum mare.

Acest amplif era catalogat ca fiind hi-fi în acei ani.

Link spre comentariu

Este sters scrisul de pe schema,  toti cei enumerati sunt de ordinul pF. Din cate am inteles conzii de stiroflex cu valori de ordinul pF sunt buni si nu e musai sa-i inlocuiesti. In caz ca totusi nu mai sunt buni cei vechi poti pune de 330pF (eu am gasit C411 de 390pF pe unul dintre cablaje) banuiesc ca un +- 10% fata de valorile initiale merge la acest amplif...

Editat de marius75
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...
Vizitator windows

Mi s-a facut si mie dor de anii tineretii si cum ma leaga multe amintiri de acest amplificator, m-am uitat prin el sa mai vad cum arata. M-am hotarat sa schimb electroliticii doar la partea de putere in vederea folosirii fara reglajul de ton si preamplificator. Am observat insa ca este rezistenta R455 de 8.2 ohmi intre noua masa, ca sa zic asa si masa originala. Ar fi bine sa scurtcircuitez aceasta rezistenta sau s-o las cum este ?

Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator windows

Masa ansamblului (masa de semnal) coincide cu punctul median de la infasurarea 2x35Vef. Intrarea la etajul final se conecteaza la masa si condensatorul respectiv, insa iesirea la difuzor nu este la masa, ci la punctul median (masa de putere) al infasurarii de putere respectiv 2x22.5Vef. Presupunand ca scot din cutie transformatorul, redresorul si etajele finale, noua masa ar trebui sa fie identica la intrare cu cea de iesire respectiv difuzor, insa acestea sunt conectate prin rezistenta cu pricina respectiv R455 (8.2 ohmi) care probabil va trebui suntata. Potentiometrele de ton si volum sunt terminate (noi nu se gasesc iar de reparat nu merita) si de asta ma ocup intai de partea finala. Probabil voi folosi apoi un montaj cu reglaj de volum si ton de la Adelaida respectiv AD-012N sau AD-012M alimentat dintr-o infasurare de 35V si sabilizat la 12V. Interesant de mentionat posibilitatea inlocuirii etajului final cu montajul AD-022 (amplificator 100W cu TDA7294) si scapat de reglaj curent de repaus, reglaj protectie. In ciuda simplitatii montajului AD-022 cu integrat, folosirea circuitului original cu tranzistori e mai tentanta pentru mine.

Link spre comentariu

Masa ansamblului (masa de semnal) coincide cu punctul median de la infasurarea 2x35Vef. Intrarea la etajul final se conecteaza la masa si condensatorul respectiv, insa iesirea la difuzor nu este la masa, ci la punctul median (masa de putere) al infasurarii de putere respectiv 2x22.5Vef. Presupunand ca scot din cutie transformatorul, redresorul si etajele finale, noua masa ar trebui sa fie identica la intrare cu cea de iesire respectiv difuzor, insa acestea sunt conectate prin rezistenta cu pricina respectiv R455 (8.2 ohmi) care probabil va trebui suntata. Potentiometrele de ton si volum sunt terminate (noi nu se gasesc iar de reparat nu merita) si de asta ma ocup intai de partea finala. Probabil voi folosi apoi un montaj cu reglaj de volum si ton de la Adelaida respectiv AD-012N sau AD-012M alimentat dintr-o infasurare de 35V si sabilizat la 12V. Interesant de mentionat posibilitatea inlocuirii etajului final cu montajul AD-022 (amplificator 100W cu TDA7294) si scapat de reglaj curent de repaus, reglaj protectie. In ciuda simplitatii montajului AD-022 cu integrat, folosirea circuitului original cu tranzistori e mai tentanta pentru mine.

Pai din ce ai vrea tu sa faci cu acest  amplificator nu se mai numeste reconditionare ci mai degraba modificare .

Adaptarea unor potentiometrii dublii de generatie mai noua si mult mai buni decat cei originali nu cred ca reprezinta o problema atat de mare incat sa apelezi la kit-uri de-a gata de la adelaida .

In sfarsit e amplif-ul tau si faci ce vrei cu el pana la urma .............si totusi e pacat sa-l modifici apeland la kit-uri un astfel de amplificator

Eu caut de foarte mult timp un astfel de amplificator in stare cat mai buna ( original ) si nu gasesc nici unde si altii le macelaresc......

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
Vizitator windows

N-as "macelari" vreodata un aparat electronic - prea sunt pasionat de ele. Doar am cerut pareri despre ce ma gandeam sa fac. O privire spre corectorul de ton e de ajuns ca sa vad cati electrolitici are si ar trtebui schimbati toti ... bine macar ca nu mai folosesc preamplificatorul - cel putin era bine facut si ecranat in cutie de tabla cu perete de 1mm cum scrie la manual ! Asta vara am umblat in primul meu amplificator AS2020 (pe care am dobandit experienta) dupa ce mi-am facut ucenicia pe kiturile Baneasa de 10W si 15W. La  A350 doar un prefinal am schimbat, alte probleme n-am avut - ma enerva ca radiatorul e lipit de cablaj. Vreau o cutie mai aratoasa si mai mica, traful il scot si il pun pe podea, renunt la preamplificator, selectorul de pozitii, selectorul de la treptele de putere, sa vad ce va iesi.

Link spre comentariu

Cu toata parerea de rau ti-o spun ......ce vrei tu sa faci tot MACELAREALA se numeste .

Decat sa decapitezi amplif-ul ala mai bine il vinzi si te apuci sa-ti faci un amplificator ( doar cu etajele finale ) si bineinteles nu din kit-uri cu TDA 7294 ...........sau poti sa faci si TDA-ul lu peste macar asa inveti ca nu tot ce zboara se mananca .

Link spre comentariu

O privire spre corectorul de ton e de ajuns ca sa vad cati electrolitici are si ar trtebui schimbati toti ... , renunt la preamplificator, selectorul de pozitii, selectorul de la treptele de putere...

N-are chiar asa multi condensatori electrolitici in corectorul de ton, eu i-am schimbat la ambele amplifuri cu costuri sub 10 lei. Potentiometrele si comutatoarele se pot curata...

Eu caut de foarte mult timp un astfel de amplificator in stare cat mai buna ( original ) si nu gasesc nici unde si altii le macelaresc......

Se gasesc cu preturi undeva la 200 de lei in stare buna. Eu pe al doilea am dat 180 cu tot cu trasport si arata mult mai bine decat pe cel care il aveam...cablajele fara exfolieri, aspect general foarte bun...Am inlocuit condensatorii electrolitici, semireglabilii din etajele finale cu semireglabili orizontali, cei din superdioada cu semireglabili multitura, curatat toate comutatoarele, potentiometrii, reglat curentul de mers in gol si gata. Pot sa spun ca am facut-o din placere. Mai am o parte electronica completa (in stare foarte buna) si urmeaza sa o transplantez pe ampliful care il aveam inainte, ca are ceva exfolieri destul de urate pe cablaje si in acelasi timp revin la potentiometrele originale. Intre timp am cumparat un set de butoane originale (din cele pentru potentiometre cu ax lung, cum sunt cele din A350). Pregatesc o restaurare ca la carte... :rade:

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări