Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator A 350 facut de electronica.

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Daca tot a venit vorba de tranzistori, ce echivalent ar merge in locul lui BC256 din intrarea etajului final ptr a face o buna imperechere dupa beta? BC256 nu prea se mai gaseste.

Am construit si eu unul in 1989,aveam cablajele si carcasa scoase din fabrica,eu am folosit BC413,BC109C,BC179C,pentru superdioda am folosit BD139,se prindea mai usor pe radiator.Finali am pus KD603 Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator viobio

KD503, Vio, aia in capsula cu capac din aluminiu. KD 607 se foloseau in stabilizatoarele Tv AN, si erau mai slabi. Bine, mergeau si in audio fara probleme.

Am folosit mai multi finaliPrima oara am pus KD607 Ic 10A,a urmat KD503 Ic15A,la ultima varianta am pus tranzisori rusesti,cei cu care este echipat etajul final de la Rostov ,cu aia ampul avea coaie maxime,lucrau la frecventa mai mare,nu mai stiu ce model ,au trecut 25 de ani de atunci.Ampul este si acum in functiune,este la un prieten din copilarie.Singurul upgrade a fost facut acum citiva ani,am schimbat electroliticii romanesti ,din filtraj,cu ELNA. Editat de viobio
Link spre comentariu

Vio, KD503 tesla aveau Ic=20A, Vce 80V si 150W PdTot/25 grade.

Strasnici finali.

Daca am sa spun ca am avut etaj final alimentat cu +/- 66Vcc cu o pereche de KD503 pentru 200W/8 ohm, or sa-mi sara teoreticienii in cap ca nu se poate ca trz suporta maxim 80Vce, si 150W maxim la 25 grade...

Basca functioneaza si in ziua de astazi la un lautar din zona chiajnei.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Vio, KD503 tesla aveau Ic=20A, Vce 80V si 150W PdTot/25 grade. Strasnici finali. Daca am sa spun ca am avut etaj final alimentat cu +/- 66Vcc cu o pereche de KD503 pentru 200W/8 ohm, or sa-mi sara teoreticienii in cap ca nu se poate ca trz suporta maxim 80Vce, si 150W maxim la 25 grade... Basca functioneaza si in ziua de astazi la un lautar din zona chiajnei.

Eu am vazut pe net ca KT503 Ic15A,Vce 80V,acum 25 ani au fost pusi mai mult la plezneala,dupa ce am facut probe cu ei am gasit datele de catalog,tin minte ca am scris la revista Tehnium,ca sa aflu datele tranzistorilor. Editat de viobio
Link spre comentariu

Un teoretician o sa va spuna ca cei 80V sunt valoarea minim garantata pentru parametrul UCE0. Masuratori facute pe mostre din diferite perioade de productie (cu caracterograf Tektronix) confirma faptul ca aceste tranzistoare au UCE0 peste 100V si UCER  respectiv UCEV peste 120V.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Man, eu am spus ce primisem ca date tehnice de la un sef din Electrotehnica de unde procuram finalii.

Acesta deschidea "orice cutie sau depozit cu piese", a oricarui "sef" de acolo:  :limb:

Posted Image

Veneau de afara in cutii sigilate, puse pe forma din polistiren, pe loturi si aveau caracteristicile trecute pe foaie.

Mie mi-au rezistat cu cite 2 perechi in final si la +/- 71Vcc pe 8 ohmi, si nu se incalzeau semnificativ.

Asta s-a intimplat o data cind cineva a bobinat pe un TMA315 mai multe spire in secundar; avea cam 2x48-50V in gol, redresat in gol, fiind peste 2x70Vcc.

Am gasit si pe net niste date ale KD-urilor Tesla:

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Man, eu am spus ce primisem ca date tehnice de la un sef din Electrotehnica de unde procuram finalii. Acesta deschidea "orice cutie sau depozit cu piese", a oricarui "sef" de acolo:  :limb: Posted Image Veneau de afara in cutii sigilate, puse pe forma din polistiren, pe loturi si aveau caracteristicile trecute pe foaie. Mie mi-au rezistat cu cite 2 perechi in final si la +/- 71Vcc pe 8 ohmi, si nu se incalzeau semnificativ. Asta s-a intimplat o data cind cineva a bobinat pe un TMA315 mai multe spire in secundar; avea cam 2x48-50V in gol, redresat in gol, fiind peste 2x70Vcc. Am gasit si pe net niste date ale KD-urilor Tesla: Posted Image

Corect!!!

Am orbul gainilor

Link spre comentariu

Nu-i bai, cu totii mai gresim sau confundam! :limb:

Ce vremuri, ce tranzistori, ce simplu si frumos, ce mult te bucurai cind faceai cite ceva...

Ce am scris in quotele pus de tine se adresa colegului franzm.

Link spre comentariu

Daca am sa spun ca am avut etaj final alimentat cu +/- 66Vcc cu o pereche de KD503 pentru 200W/8 ohm, or sa-mi sara teoreticienii in cap ca nu se poate ca trz suporta maxim 80Vce, si 150W maxim la 25 grade...

Basca functioneaza si in ziua de astazi la un lautar din zona chiajnei.

O sa iti spuna ca depasesti puterea/tensiunea maxima garantata de producator. Fiecare sa o faca pe banii si timpul sau, nici o problema.

E o mare diferenta intre aceste afirmati si e urat sa pui vorbe in gura altora.

Dar hai sa iti pun tie o problema, spune-mi tu la ce tensiune crapa acel final. Dar fara sa il arzi, ca aia poate oricine.

Evident ca nu ai de unde sa stii unde o sa crape si cat de repede, dar macar ai si tu un minim de respect pt cineva care iti poate calcula cam cat disipa un final, nu lansa vorbe gratuite.

Chiar nu mai am rabdare sa sterg zeci de posturi de discutii inutile.

Link spre comentariu

Sharky, nu inteleg de ce te aprinzi aiurea, nu am cautat sa blamez pe cineva cu postarea mea.

Eu am spus la inceput datele de catalog OFICIALE ale tranzistorului KD503, adica 80Vce, 20A Ic si 150W disipati la 25 grade.

Vio gresise cu 15A Ic.

Si ca i-am folosit si la +/- 71Vcc si nu au cedat.

Asta pentru ca unii au spus ca un amplif cu 2n3055, cel cu 60Vce, clasic, NU rezista la +/- 50Vcc...

Nu am de unde sa stiu la ce tensiune va crapa un tranzistor daca nu il testez.

Daca vreau sa vad la ce tensiune crapa un trz, il las fara baza conectata (in aer), inseriez in colector o rezistenta de 10kOhm, si un miliampermetru DC, si cresc tensiunea de alimentare pina se ajunge ca miliampermetrul sa indice ceva.

La acea tensiune tranzistorul se va strapunge, este tensiunea maxima suportata de jonctiunea E-C cu baza in aer, insa aceasta tensiune NU este aplicabila in viata reala.

Se numea Vcex, daca nu ma insel...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări