Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator A 350 facut de electronica.

Postări Recomandate

Am verificat azi amplificatorul si se pare ca puntile redresoare erau duse; le-am schimbat cu altele noi de 4 amperi si .. et voila, merge :d. Nu am avut boxe sa-l testez dar am folosit un generator de semnal si un osciloscop si am obtinut ce se vede in poza de mai jos. Partea mai putin placuta este ca am reusit sa rup potentiometrul de volum...pot sa-l inlocuiesc cu unul din comert ? Problema ce se pune acum este reconditionarea lui, voi schimba toti condensatorii electrolitici, finalii si prefinalii ( cum a sugerat Leco pe prima pagina ) si poate am sa schimb si diodele ca nu imi dau prea mare incredere. O alta problema ar fi acele butoane ce selecteaza puterea in boxe si sursa selectata ( cele de putere nu merg apasate ) iar cele de la sursa fac probleme, nu as putea renunta la ele si sa raman doar cu o singura sursa de semnal si cu o putere de 100% in boxe ? Ce alte modificari mai recomandati ? Multumesc 

Poze : 

Posted ImagePosted Image Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Lasă trz în pace, nu vei găsi alţii mai bine făcuţi şi nu cred că vrei să reconstruieşti total ampliful. Fără supărare, dar punţile alea de 4A sînt prea mărunte, la chinezăriile de azi, poate o treime sau un sfert să fie datele reale, deci mai bine pui unele de 10A minim.

Modificări se pot face multe, depinde dacă merită sau vrei să-l păstrezi cît mai original.

Cond electrolitici de capacităţi mai mici se pot înlocui azi cu unii nepolarizaţi mkt miniatură de la Wima, cu 5 sau 7,5mm între terminale, ptr ceilalţi e bine să nu pui decît unii bine verificaţi la izolaţie (evident că esrmetrul e inutil aici). Cam greu de găsit pot de volum identic sau apropiat ca funcţie şi dimensiuni, dar mai găseşti în tîrgul din Valea Căscaţilor la Calu'. Eu aş înlocui şi comutatoarele de reţea şi boxe, cele de surse doar dacă găseşti din recuperări vreo regletă asemănătoare.

Ăla e semnalul sinus la ieşirea amplifului???

Link spre comentariu

Da.. cam asa arata semnalul la iesirea din amplificator. Referitor la potentiometrul de volum, nu pot pune unul normal, stere, chiar daca nu vine el perfect ca dimensiuni si apoi sa ma leg cu fire de placa ? 

Edit : stiu ca poate suna cam o intrebare de retardat, dar daca bag un semnal sinusoidal la intrare, la final tot sinusoidal ar trebui sa iasa ? Chiar daca reglez din inalte medii si bass ?

Editat de boboBOBO
Link spre comentariu

1. Acel pot trebuie să aibă şi priza ptr corecţia fiziologică (loudness ptr anglofoni), altfel poate avea orice dimensiuni, doar să încapă butonul pe ax.

2. Nu e vorba de retard, ci de explicaţii. Cînd bagi semnal sinus din generator, tipic 1kHz, ar trebui să obţii tot sinus, dar amplificat la ieşire, indiferent de poziţia tonurilor, care ocolesc zona acelei frecvenţe. Totuşi, ptr orice siguranţă, se evită acţionarea tonurilor şi filtrelor.

Impresia mea e că nu ai folosit bine aparatura. Ce sarcină ai folosit şi ce nivel de semnal? Studiază şi manualul amplifului.

Link spre comentariu

Subscriu la ce zice @Zal, corectiile nu pot denatura sinusul de pe iesire, ele afecteaza doar amplificarea pentru anumite frecvente, nu pot insa modifica ( sau nu ar trebui sa poata ) forma undei, adica bagi la intrare sinus, la iesire trebuie sa ai neaparat sinus, tocmai asta este una din caracteristicile unui bun amplificator, forma sinus perfecta la iesire. Ce vad eu acolo in poza e departe de asa ceva... Se poate observa acolo un clipping serios, redu progresiv nivelul semnalului la intrare si vezi cum se comporta, deasemeni pune osciloscopul si pe intrare sa vezi daca acel sinus chiar este sinus perfect la intrare.

Link spre comentariu

Pot fi mai multe cauze, inclusiv sondă defectă sau dereglată, intrare cu probleme la osciloscop, generator cu probleme şi în sfîrşit, amplif cu preurile defecte sau prost alimentate, ori etajul final cîrpit şi total dereglat. După poză seamnă un pic a semnal crescător (scară, cum zicea un moş depanator).

Link spre comentariu

Am pus generatorul de semnal la osciloscop si sinusoida e cea mai pura din cate am vazut pana acum. Sa inteleg ca ar etajul final e cam dus ?  Zilele acestea nu am prea am timp sa ma ocup de el dar cat de curand am sa postez poze noi. Am sa pun generatorul pe intrarea in amplificator si am sa vad ce semnal imi scoat  canalele pana la intrarea in corectorul de ton ,poate e de vina corectorul de ton. 

Link spre comentariu

Seara buna,ma bag si eu in discutie,daca se poate reconditiona (curatat potentiometri) nu-i asa de greu si cativa conzi electrolitici nu sunt scumpi,merita.Conzi de filtraj trebuie musai,eu il am din 1985 si merge aproape ca la inceput.Cate petreceri a facut,si inca rezista.

Potentiometrii i-am desfacut si spalat bine cu gaz  si merg foarte bine.

Spalate bine placutelecu alcool izopropilic si uscate bine,se curata super.

Link spre comentariu

Referitor la potentiometrul de volum, eu l-am schimbat cu unul din comert...de altfel i-am schimbat toate potentiometrele (bas, inalte, volum am pus de 100K, iar balans 10K). Am tras evident fire ca nu se mai potriveau la gaurile vechi. Pentru a pastra functia "mod de lucru" ( loudness) am facut legaturile direct pe cablajul de care e prins potentiometrul de volum si acum pot folosi functia "mod de lucru" indiferent de pozitia volumului (inainte se putea folosi numai pana la jumatatea din cursa potentiometrului de volum). Trebuie sa desfac ampliful sa vad exact unde am lipit firele. La acest amplificator trebuie sa schimbati si semireglabilii de 5 K de langa finali cu unii multitura...mie imi pare cea mai grava problema aparuta o data cu trecerea timpului, pentru ca daca incercati sa reglati BIAS-ul se va lasa cu finali arsi, chiar si rotiti cu precizie de ceasornicar, acei semireglabili au momente cand o iau razna, ca sa zic asa. Eu i-am inlocuit cu ajutorul colegilor (intr-un alt topic). Unul dintre butoanele de sursa imi cam face si mie probleme, intr-o zi cand am timp o sa le desfac pe toate si le curat...

Link spre comentariu

Asta-i buba, în schemă sînt trecute anumite valori la piese, Dorel cînd lipea la fabrică punea ce găsea prin cutii. Toţi semireglabilii ar fi trebuit să fie de 2,5k, însă asta nu justifică arderea trz finali la reglaj, proiectantul a fost isteţ şi a legat astfel semireglabilul încît şi la părăsirea pistei de către cursor să nu se întîmple nimic, doar să se blocheze trz finali prin scăderea mult a tensiunii de deschidere b-e. Singurele cazuri nefericite apăreau la întreruperea unui capăt al semireglabilului, o valoare prea mică a lui (1k de exemplu), sau poziţionarea lui iniţială greşit. Şi să nu uităm de foiţa de mică dintre trz superdiodă BCxxx şi radiator.

..........

Se poate renunţa la circuitul limitator cu acei doi semireglabili de pe plăcile finale (oricum se pot regla doar cu osciloscopul), se poate renunţa şi la preul de volum scutind ceva zgomot de fond şi multe altele.

Link spre comentariu

In cazul meu chiar nu-mi dau seama de ce se ardeau finalii dupa ce mai roteam (aproape insesizabil) de acel semireglabil. Am crezut ca era din cauza cursorului care parasea pista, dar daca spuneti ca nu este de acolo nu stiu ce sa mai zic...Foita de mica intre trz superdioda si radiator am pus si tot s-au ars finalii. Dupa aia am schimbat semireglabilii cu altii multitura de 1k (valoarea masurata pe cei vechi in zona "safe" fiind de 0,6k) m-am gandit ca n-are rost sa iau tot de 5k, iar de 2,5k n-am gasit atunci pe stoc. De atunci nu mai am probleme din punctul asta de vedere. Amplificatorul l-am luat sh si era destul de umblat in el...posibil ca altcineva sa fi pus semireglabilul invers, sau ceva de genu' ca numai un canal imi facea figura asta cu finalii arsi daca roteam de semireglabil. Sau fura curent pe undeva canalul ala (ori vreo legatura aiurea)...eu l-am bibilit cat de cat pe la legaturile electrice, dar nefiind electronist, probabil mi-a scapat ceva din vedere. Si mai are o problema (distorsiune la volum mic + bazait in boxe) care pana la urma am localizat-o ca fiind din zona etajului final (mai putin finalii propriu zis), practic cred ca este o piesa devalorizata in placuta de langa finali. Am rezolvat-o cu un fir de la masa condensatorilor mari la carcasa (scade un pic volumul, dar se aude clar si fara bazait in boxe). Pentru siguranta am legat ampliful la o impamantare (o teava batuta in pamant) si am tras fir gros de pana la carcasa amplifului...Acum nu prea am timp, dar la un moment dat o sa caut o placuta din aia si sa o inlocuiesc pe asta cu probleme. Poza 3 din cele puse de colegul mai sus.

Editat de marius75
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări