Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator A 350 facut de electronica.

Postări Recomandate

Nu uita ci evita.

99% dintre constructorii de aparatura audiovideo si electronica de consum folosesc - in cel mai bun caz - condensatorii Nichicon cei mai ieftini.  Iar marea majoritate folosesc condensatori chinezesti ieftini. 

Fireste ca nu ii intereseaza ESR-ul, cu exceptia surselor in comutatie.

Cum piata produselor electronice (sau a produselor ce inglobeaza electronica) este in continua schimbare/transformare, si piata componentelor este la fel.

Producatorii de audio-video de top (sau pt. seriile de top) comanda condensatori cf pretentiilor lor, uneori in afara seriilor comerciale, iar  acei condensatori nu vor apare in cataloage. Am constatat asta la mai multe firme de condensatoare.

Link spre comentariu

Eu discut strict tehnic, cataloagele gasite de mine sunt de cand chinezii cumparau de la noi calculatoare Coral. Si un inginer care a fost cu calculatoarele la chinezi intre 88 si 94 a ramas blocat cand i-a vazut ca rasuceau firele si turnau cositor topit peste din niste recipiente mici-nu aveau nici letcone. Dar este la fel de adevarat ca la prima vizita el era "domnul de la oras" iar la ultima parea ruda saraca. 

Pe mine nu ma intereseaza audio, nu am niciun amplificator in casa in afara de boxele de 2-3W de la calculator. Dar nu inteleg, ESR se masoara asa usor intrun atelier de electronist. Si doi la mana, cat influenteaza ESR  performantele amplificatorului? Pe ce cale, ca vad monsti cu baterii de condensatori in paralel. 

Link spre comentariu

Ca sa masori ESR trebuie sa ai condensatorul  :)

Pe mine m-ar interesa sa il stiu inainte de a il cumpara, pt a putea face o cat de cat comparatie "teoretica" si cu alti condensatori, de la alti producatori.

Asta daca tot cautam parametrii in paginile de catalog ai producatorilor.

Recunosc ca nu este nici pe departe cel mai important parametru,  dar personal ma deranjeaza ca au preferat sa nu il scrie.

Referitor la tabelele cu ESR postate  de colegi pe pagina anterioara, la aproape toti condensatorii noi din seriile audio pe care ii am, ESR-ul masurat este de 2-3-5x  si cateodata chiar de 10x mai mic decat cel scris acolo.  In special la seriile de valori mici - 10-220uF.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, victor_cj a spus:

În tabele nu este precizată frecvența la care a fost măsurat ESR-ul.

La 100kHz unde dau ei impedanta, valoarea este foarte aproape de ESR pt ca Xc la capacitati mari devine neglijabila. Sau o poti calcula.

e-upm.jpg

Link spre comentariu
Acum 4 ore, Spitfire a spus:

Hala condensator "nou"! 1,9% pierderi in dielectric!

daca aveti loc, puneti unul bun la 63V.

Este de 63V. Toti condensatorii i-am luat la 63V. Asta nu e pus in montaj, e ce a ramas. De regula au sub 1%. Am luat mai multi si i-am selectat dupa minimul de ESR si Vloss. Acum vad ca trebuia sa ma uit numai dupa Vloss. E bine de stiut pentru viitor.

Probabil made in Ciaina.

Link spre comentariu
Acum 8 ore, Shambala a spus:

Ca sa masori ESR trebuie sa ai condensatorul  :)

Pe mine m-ar interesa sa il stiu inainte de a il cumpara, pt a putea face o cat de cat comparatie "teoretica" si cu alti condensatori, de la alti producatori.

Asta daca tot cautam parametrii in paginile de catalog ai producatorilor.

Recunosc ca nu este nici pe departe cel mai important parametru,  dar personal ma deranjeaza ca au preferat sa nu il scrie.

Referitor la tabelele cu ESR postate  de colegi pe pagina anterioara, la aproape toti condensatorii noi din seriile audio pe care ii am, ESR-ul masurat este de 2-3-5x  si cateodata chiar de 10x mai mic decat cel scris acolo.  In special la seriile de valori mici - 10-220uF.

Si mie mi se par foarte mari valorile alea la esr din tabelele respective.Ba de multe ori am gasit valorile alea condensatori paraditi.

Link spre comentariu

Houston, we have a problem.

Pe unul din canale nu pot regla superdioda. Am Ube cam 880 mV pe fiecare trz. In compensatie, pe celalalt am ... 135mV. Am schimbat semireglabilul cu unul multitura. Ce ar trebui sa mai verific?

Pe acel canal am gasit R453 intrerupta. Oricum erau afumate pe ambele canale, le-am schimbat cu 22 ohm/ 3W, ca astea am avut. Originalele erau de 0.5W.

Please help.

Multumesc in avans.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări