Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare Amplificator A 350 facut de electronica.


Postări Recomandate

Daca il ai deja si este intr-o stare relativ buna atunci fie doar si de dragul nostalgiei ai putea sa-l reconditionezi ( eu as face-o fara ezitare ), n-are importanta ca nu ar fi cel mai performant sau puternic amplificator, conteaza ca reconditionezi si acorzi un pic de TLC unei asazise "legende" de-a noastre din domeniu... Evident toti electroliticii inlocuiti de la mic la mare, finalii toti verificati, eventual inlouirea tranzistorilor care necesita asta, sau de ce nu, chiar inlocuirea tuturor tranzistorilor cu altii echivalenti moderni si apoi eventuale reglaje, curatarea placilor de praf, eventual si inlocuirea cablurilor uzate, as recomanda inlocuirea directa a potentiometrelor cu altele noi chiar daca pentru asta ar fi necesare ceva adaptari, ma indoiesc ca doar o curatare a celor vechi ar fi suficient sa le readuca intr-o stare perfecta de functionare, etc...PS: De-a lungul timpului au fost destule parerile negative, uneori chiar rautacioase la adresa nu doar a amplificatorului A350, ci si a altora produse pe la noi, dar aceste "gunoaie" cum le spun unii, au fost "vedete" la vremea lor, trebuie sa stii la ce sa te astepti de la ele, nu poti pretinde performanta similara celor moderne mult mai complexe, dar nici nu vad pentru ce ar fi necesar asa ceva, urechea foarte rar face diferenta.

Link spre comentariu

Este un amplificator ce merita pe DEPLIN, reconditionat, puterea reala fiind un pic mai mare de 2x35W, aproape 2x45W, daca electroliticii de filtraj sint in parametrii.

 

Posted Image

 

Acum depinde si ce bani si ce volum de munca vrei sa investesti in el.

 

Obligatoriu schimbi TOT ce este condensator electrolitic in el.

 

Daca ai chef si timp, schimbi toate rezistentele de putere mica cu rezistente metal-film cu toleranta 1%

 

Ca inlocuire a tranzistorilor, recomand astfel, incepind cu etajul final:

 

T401-T403-T405, cu 2SA970 sau 2SA992.

 

T407 cu 2SC2240 sau 2SC1845.

 

T409 cu MJE350 cu un mic radiator.

 

T411 cu MJE340 cu un mic radiator.

 

T417 cu BD441 sau MJE15032.

 

T419 cu BD442 sau MJE15033.

 

Finalii T901 si T903 cu MJ15003 sau 2N3773.

 

Superdioda T601 cu un BD139.

 

Diodele D417 si D419, cu unele rapide gen FR104 sau 1N4148.

 

Toti semireglabilii, se inlocuiesc cu multiture.

 

Modificari ar fi multe, ce am spus eu aici ar fi numai pentru etajul final.

 

Daca esti interesat de ceva din tranzistorii sus mentionati, lasi un PM.

Link spre comentariu

E bine sa curatati/ungeti cu atentie potentiometrele(unele au carcasa de antimoniu "imbatranita" si se deterioreaza usor daca se demonteaza) si sa curatati comutatoarele. Condensatorii de cuplaj se pot inlocui cu condensatori chiar din recuperari. Daca inlocuiti finalii, macar puneti complementari,cu modificari minore;rezistentele daca nu sunt "incalzite" sunt inca destul de bune.Verificati si lipiturile la toate componentele.Succes.

Link spre comentariu

Este de preferat ca aceste modificari, sa le faca cinecva priceput, am discutat cu omul pe PM, si realizez ca nu stapineste electronica, astfel incit sa faca modificarile respective.De preferat or sa-l lase asa cum este (daca este functional), ori sa-l dea cuiva priceput pentru upgrade si modificari.

Link spre comentariu

Nu pot spune ca stapanesc electronica 100% pentru a face anumite modificari la un amplificator dar am specificat ca vreau sa-l las in varianta originala la asa ceva ma pricep nu este nicio problema ca daca ar fii vorba de modificarii as lua alt amplificator la cate investie as baga in el si binenteles timp pierdut si meserias platit etc......si nu sar merita,oricum va multumesc de sfaturi in special lui dj loco.

Link spre comentariu

Cu tot respectul cuvenit pentru opiniile celorlalti, indraznesc totusi sa-i contrazic putin, consider ca prea multe modificari strica farmecul amplificatorului, sunt constient ca cei 2 se axeaza pe realizari de performanta insa in cazul de fata notiunea de hi-fi, de inalta performanta nu poate fi un factor si ar trebui lasata de-o parte, eu unul gasesc ca acest amplificator daca il detii esti dator sa faci tot posibilul sa-l pastrezi cat mai original, exact asa cum l-au gandit producatorii la momentul respectiv, performanta moderna n-are voie sa decida stilul restaurarii, aici este vorba despre o farama de istorie ( am convingerea ca nu exagerez ) si trebuie pastrata asa cum era. In lumina celor spuse eu in primul rand as schimba toti electroliticii ( absolut tot ce este electrolitic ) este un lucru necesar penca natura lor face sa fie printre primele componente care "obosesc", apoi comutatoare restaurate cu grija ( nu inlocuite ), potentiometrele daca se pot restaura daca nu atunci sa se inlocuiasca, tranzistorii daca nu-s arsi, daca amplificatorul functioneaza, totusi ar trebui lasati in pace ( stiu ca am recomandat mai sus inlocuirea tuturor dar imi retrag acea afirmatie ), verificarea de lipituri reci sau in curs "racire", verificarea atenta a cablurilor de legatura interne si inlocuirea celor afectate, si alte asemenea maruntisuri care nu fac decat sa intinereasca amplificatorul fara insa a-i afecta originalitatea, este un proiect care necesita multa rabdare si implicare, dar merita.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

La ce-l invatati voi pe baiat, o sa ajunga sa investeasca in statie, ca intr-una de metrou. Omul si-a luat pick-up deck si nu avea amplif de doza. Asta are. Nu cred ca este dispus sa bage jdemiliarde in conzi, poturi si tranzistori.Prietene!!! Curata potentiometrele si contactele cu WD 40 si o sa mearga brici.Toate bune !!!

Link spre comentariu

Oare cati electrolitici o avea A350 si cat de scumpi pot fi avand in vedere alimentarile destul de mici? Oare cat de scump poate fi un potentiometru fie el si stereo? oare cat de scumpe pot fi niste cabluri ( de altfel destul de subtiri ) pentru a inlocui doar daca este cazul pe cele afectate? eu doar asta am recomandat...PS: De ce n-am eu un astfel de amplificator, n-ar conta pretul si nici timpul restaurarii, si n-as schimba nimic la el...

Link spre comentariu

Cine a pomenit de rezistente ceva? Cunosc destul de bine schema A350, dar mai stiu si ca electroliticii sunt destul de vechi de obicei si cedeaza, insa majoritatea sunt la valori mici, si deci ieftini, ma indoiesc temeinic ca o asemenea restaurare poate sparge bugetul cuiva, nu costa prea mult, capacitatile mici presupun si preturi mici.

Link spre comentariu

Cine a pomenit de rezistente ceva? Cunosc destul de bine schema A350, dar mai stiu si ca electroliticii sunt destul de vechi de obicei si cedeaza, insa majoritatea sunt la valori mici, si deci ieftini, ma indoiesc temeinic ca o asemenea restaurare poate sparge bugetul cuiva, nu costa prea mult, capacitatile mici presupun si preturi mici.

Si pe langa faptul ca acei condensatori sunt destul de vechi nu uitati ca sunt si romanesti !!!

Daca la partea cu semiconductoarele stateam destul de bine avand tehnologia americanilor de la Texas Instruments la condensatoarele electrolitice eram praf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări