Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cd-rom in masina....Ajutor!!!

Postări Recomandate

Am luat zilele astea o schema de pe net (cum sa pui un cd-rom in masina). Problema este ca nu arata daca intre "voltage regulator 7805" (scuze dar nu stiu sa traduc exact denumirea), si radiator trebuie sa fie vre-o izolatie.Asta este si intrebarea daca acel "voltage regulator 7805" se prinde direct pe radiatorul de aluminiu sau trebuie vre-o izolatie intre el si radiator, si estimativ cam cat ar costa acel "voltage regulator 7805" in magazinele de componente.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

acel voltage regulator cum ii zici tu este un stabilizator si costa in jur de 1 RON in magazine :smt003 ar fi indicat sa il izolezi fata de radiator - pt ca unu din pinii lui (nu stiu exact care) este unit cu radioatorul ...... iar neizolandu-l poti sa faci vre-u scurt de toata frumusetea

Link spre comentariu

La stabilizatoarele 7805 pinul de masa este legat la radiator, masa este pe ramura negativa.Masinile folosesc borna de -- legata la caroserie, nu estenevoie de izolatie dar este recomandabil folosirea unui radiator mai mare,cadere de tensiune pe 7805 poate sa ajunga la 10v si la consum de 1Asunt 10w.7905 sunt invers, au ramura de + la masa.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Jamaicanu va trebui sa folosesti un radiator destul de mare ceva de genul 2 grade/ W sau 2.5 grade / W pe care elecric nu trebuie sa-l izolezi de masa autoturismului fiindca este si ea este legata la minus.

Daca nu trebuie izolat recomandarea este sa nu izolezi deoarece transferul termic ar fi mult micsorat. ATENTIE insa daca vrei sa pui montajul intr-o cutie: caldura disipata este destul de multa si va trebui sa ai niste gaurele la cutie pentru a putea circula aerul.

Oricum 7805 este protejat la temperaturi inalte si circuitul nu se va arde ci doar se va intrerupe din cand in cand :supz:

Daca intre timp ai facut montajul spune-ne si noua cum merge ? Este sensibil la gropi ?

Link spre comentariu

Am un coleg de facultate care isi instalase un cd-rom in masina. Era tipul de cd-rom care avea mai multe butoane, inafara de cel de eject. Partea nasoala este ca la primul hop iti sare cd-ul. Mai bine iti cumperi un mp3-player portabil ieftin si il folosesti in masina. Calitatea sunetului este f buna, plus ca orice jeg de mp3-player portabil are antisoc (un buffer de memorie), minim 20 secunde, astfel la primul hop nu ti se va opri muzica.

Link spre comentariu

Pentru a alimenta un cd-rom in masina folosesti doua stabilizatoare de tipul 7805 pt 5v si 7812 pt 12 v. In atasament este schema folosita de mine(condensatorii electrolitici sunt de 100uf iar ceilalti de 100nf);daca este nevoie,voi atasa si pcb-ul.Racirea nu este chiar asa critica(poate fi folosita drept radiator o tabla de aluminiu cu grosimea de 1,5-2mm si ~100cm2 ).Cd-romul pe care il flosesti trebuie sa aiba doua butoane(play si eject).Am pus pe trei masini "sisteme de sunet" care au in componenta un cd-rom si amplificatorul de putere si pana acum nu au fost de loc probleme, desi functioneaza de mai bine de 5 luni.Locuiesc intr-o zona in care drumurile sunt destul de proaste iar cd-romul nu a sarit niciodata.Modelele folosite au fost:teac(nu stiu si seria lui),LG, Asus QuieTrak.offtopic:De ce s-au mai inregistrat unele persoane pe forum, daca in posturile lor nu fac altceva decat sa se dea mari cu cunostintele lor(din cate stiu, acest lucru nu ajuta pe nimeni)?

Link spre comentariu
Vizitator gabyvalentin

Am avut si eu un CD-rom in masina, alimentat cu doua cu doua stabilizatoare,de 12 respectiv 5 V (7805 si 7812), si sa comportat foarte bine la gropi,chiar mai bine decat un radio cuCD auto, depinde de CD-rom.

Link spre comentariu

peace oameni!! :rolleyes: basta!!! (in sperantza ca cine trebuia sa-si dea seama de gafa a facut-o) o-ntrebare: dc va complicati cu un cd-rom in car cnd nu putetzi baga mp3-uri?? :smt004

Cd-romul este muuuuult mai ieftin decat un mp3 player.Un cd-rom il iei nou cu~50ron(dar este posibil sa il ai deja acasa=>aproape nici un cost);mp3-ul costa>un milion.....

niq_ro a curatat topicul de off-topic-uri :partyman:

Link spre comentariu

Se merita sa pui CD-ROm in masina daca cass-ul masinii nu are intrare analogica?

Am fost la un prietn in masina care avea o caseta speciala (cumparata din magazin) si cu ajutorul careia se facea trecerea de la cd-player la casetofonul masinii.

Sunetul era chiar nasol desi era folosit la maxim egalizatorul casetofonului. (neclar, basul mult prea sec, deloc profund iar inaltele erau distorsionate)

Era un caz nefericit sau asa se aude in general folosind astfel de adaptoare ?

P.S. Merci niq_ro :prayer:

Link spre comentariu

Era un caz nefericit, si de obicei asa este daca folosesti astfel de adaptoare. Am folosit si eu un astfel de adaptor ca sa conectez un cd-player portabil la un casetofon. Adaptorul respectiv este defapt o carcasa de caseta in care este pus un cap de citire de casetofon. Normal este ca cele 2 capete sa se suprapuna perfect pentru ca sunetul sa fie clar. Daca nu se suprapun perferc, se aude groaznic (am facut ceva teste pana am ajuns la concluzia asta)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări