Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Suduri cu fenomene

Vizitator unualtu

Postări Recomandate

"Ezista o iesplicatie" zice Leana lui Costel. Daca dumnealui avea ceva scurt intre o spira din secundar si una din primar. Dar acel scurt nu e la nici unul din capete, ci mai pe la mijloc, dar nu fix la mijloc... Asta poti verifica cu un voltmetru, si un bec sarcina pe secundar. Si aflam asa si unde e.Masurarea cu ohmetrul nu e concludenta, deoarece 220Vac (adica 310Vpk) pot trece pe unde nu trec cei 1.5Vdc de la multimetru.Schema fiind astfel un fel de autotransformator(fig.5, dar cu linia rosie ceva mai sus) , alimentat dintr-un autotransformator. In cazul asta, partea de secundar inseriata cu partea primara spre faza va oferi curent destul (contribuie si faza). Curentul asta mare insa este impartit, in primar , spre nulul de lucru, si totodata spre nulul de protectie, inchis prin gard. Fiind vorba de casa si nu de bloc, cele doua nuluri sunt legate impreuna foarte solid, si la distanta mica de consumator (PT probabil aerian). Practic nulul in schema de mai sus e aplicat pe la jumatea bobinei primare si simultan secundare; daca pui clestele de masa pe gard, de aia se “ambaleaza” traful, pt ca ii suntezi o parte din primar (si-asa subdimensionat) si se satureaza miezul. Si nu cred ca dumnealui a sudat destul timp cat sa se topeasca firul de alimentare. 2.5mmp intins pe jos, pe racoare, se incalzeste serios cam la 20A/mmp, adica la 50A neintrerupt.Daca lasi ceva timp de racire, si mai are si cuprul intertie termica (cateva kg de cupru), inseamna mai mult de atat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• geomx

7

• nickrvl

6

• Ion_Bumbu

5

• almarghi

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

...................Daca ar ajunge faza la stalp (impamntare) sa fii sigur ca sar sigurantele sau ia foc cablul de alimentare...........................

Adica asa:post-9441-139829668957_thumb.jpgfaza nu "ajunge" la impamintare deci nu se produce scurtcircuitul in care sa sara sigurantele si traful se ambaleaza daca se pune masa (sau clestele) la stilp adica la impamintare de fapt, este ca devine un fel de autotransformator? in care curentul de sudura se divide si prin sectiunea din primar deci nu "ajunge la steker". Oricum discutam degeaba, problema se poate depista doar cu "obiectul" in fata, cine stie altfel de unde poate fi problema, "mama Omida"?intodeauna "sa exista o explicatie", "BOLEK" mi-a luato inainte.....
Link spre comentariu

Cel mai simplu afli daca are scurt intre primar si secundar cu un bec de 220V alimentat la retea.Iei un cordon cu stecher, unul din fire il legi la primarul trafului, celalalt la unul din firele becului, iar cel de al doilea fir al becului la secundar.Iti iei masurile de siguranta sa nu te electrocutezi si apoi bagi stecherul in priza. Se aprinde becul, chiar si slab, este clar, ai scurt. Nu se aprinde, chemi un popa pentru exorcizare! Simplu.

Link spre comentariu

Nu se aprinde, chemi un popa pentru exorcizare! Simplu.

Oare n-ar trebui sa vorbeasca cu popa inainte? (asta in caz ca nu mai apuca.....)Si in caz de electrocutare mai vine popa? Sau se va considera ca e caz de sinucidere...???Era bine sa fii mai explicit: n-ai specificat ce anume sa exorcizeze popa...... transformatorul, stalpii ..... sau pe proprietarul transformatorului ??? :ras:In rest rationamentul cu becul e corect..... n-am ce comenta.....
Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Va salut,sper sa nu radeti de ce voi posta in continuare...Poate proprietarul (cel cu stalpii,casa,s.a.m.d) unde lucrati dumneavoastra sa aiba NULUL luat de pe STALPII aceia...adica sa nu aiba rol de impamantare,sa fie NUL de lucru (cum se zice) pentru toata casa (vila)...sper sa ma insel...Si eu sudez de 15 ani,dar nu am intalnit o asa problema,si anume sa sudez fara masa...

Link spre comentariu

aparatul facea ca tractorul - avea un scurtcircuit in secundar dar si catre nulul de protectie deci catre pamint cind ati indepartat clestele a ramas doar punere la pamint deci un capat al secundarului era la cleste iar celalalt la pamint cred ca asta este explicatia "fenomenului" cu ajutorul unui megohmetru cu tensiune de test 500v masurati rezistenta de izolatie intre primar si miez intre secundar si miez intre primar si secundar si as vrea sa stiu si eu rezultatul masuratorilor in rest viata lunga si sanatate

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Retelele de joasa tensiune (0,4 kv) sunt realizate cu nulul legat direct la pamant. Impamantarea este necesara pentru protectia suplimentara impotriva electrocutarii prin legarea la pamant. In speta in discutie, stalpul se manifesta ca un electrod al prizei de pamant. Daca se coroboreaza un defect de izolatie al transformatorului de sudura cu conditiile de umiditate ale solului, atunci fenomenul exte perfect explicabil. Cand sudezi in alte conditii, de regula, piesa de sudat este izolata fata de pamant si atunci fenomenul nu se manifesta.Verifica neaparat rezistenta de izolatie a transformatorului. A mai dat cineva sfatul asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări