Untold Postat August 10, 2013 Partajează Postat August 10, 2013 Salutari tutuor.Cum vara nu dorm nici eu, urmatorul meu proiect este un amplifcator pt o pereche de casti comerciale Philips cu impedanta de 32 de ohmi.Ca sa n-am convulsii din cauza tensiunii arteriale adunate cu cea anodica prea mare, am hotarat sa aleg o schema hibrida alimentata la tensiune redusa.Am executat amplificatorul, am folosit IRF610 in loc de 510 si PCC88 in loc de ECC82.Se aude frumos, fara brum, insa prea incet pentru castile de 32 ohmi.Am alimentat dintr-o sursa smps de 12V/2A iar filamentul separat de la o sursa stabilizata reglabila.Am testat ampliful si cu un ECC82 insa se aude de 2 ori mai incet decat cu PCC88.Ar mai fi o problemuta: atat IRF-urile cat si LM317 folosite ca CSS se incing destul de tare fara radiator, mai tare LM-urile decat mosfetii. Insa le pot atasa radiatoare.Cum vedeti schema ca ar putea fi ajustata pentru un plus de putere? Atasez schema folosita. Link spre comentariu
mila Postat August 10, 2013 Partajează Postat August 10, 2013 Asa cum am zis...foloseste 24V...minim Nu trebuia decat sa reproduci schema.Normal ca trebue radiatoare. Link spre comentariu
Untold Postat August 10, 2013 Autor Partajează Postat August 10, 2013 Pusesem in loc de potent de 50 Kohmi, 4k7 ca-n schema.Am pus semireglabili de 50 Kohmi, de la jumate incolo reglajul volumul creste de 3 ori aproape. Ar fi suficient pt castile mele, insa cu volumul aproape de maxim distorsioneaza audibil.O sa mai pun pe mosfeti un LM7812 (am unul capsula de 2N3055, cred ca tine la 2A) iar din sursa reglabila o sa-i dau 24V pentru anodica.Oricum, consumul total pentru ambele canale plus tubul (fara filament) este de 230-240mA constant, la o tensiune de 12V, indiferent de valorea semireglbilului din mosfet.A! Si n-am mai pus rezistorul si condensatorul din catodul tubului, am legat direct la masa.Revin mai pe seara cu noutati. Link spre comentariu
carageae Postat August 10, 2013 Partajează Postat August 10, 2013 ...A! Si n-am mai pus rezistorul si condensatorul din catodul tubului, am legat direct la masa.Revin mai pe seara cu noutati.Si potential negativ al grilei fata de catod de unde voiai sa obtii? Trebuie sa ai fie catodul la masa si grila la un potential negativ, fie grila la masa si catodul la un potential pozitiv obtinut din caderea de tensiune pe rezistenta de catod...Mai greseste omul, dar cand nu stie mai nimic...probabilitatea creste catre infinit...practic de ce ai mai pus tubul ala acolo, daca nici tensiunea de alimentare nici schema n-ai respectat-o?In alta ordine de idei, ECC82 are amplificare foarte mica, poate cu un ECC83 s-ar obtine ceva, dar nu la 24V si cu recalcularea schemei...altfel o sa iasa un amplificator mult mai prost decat un TDA2030 - care pana la 1W nu suna deloc rau - dar n-o sa recunosti niciodata... Link spre comentariu
carageae Postat August 10, 2013 Partajează Postat August 10, 2013 Nu, 1W am spus...vorbim de un amplificator de casti...practic nici de acel watt nu va fi nevoie in totalitate...pe impedanta de 32 de ohmi si cu o reactie negativa atent calculata un TDA cred ca e suficient de bun - nu intru in detalii audiofile, dar sigur suna mai bine decat amplificatorul din titlu...in fine, nu vreau sa fiu rau, incercand invata omul, dar parca e pacat sa pierdem timpul cu jucarii inutile pe caldura asta... Link spre comentariu
Den Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 Untold,cred ca ai luat casti din seria sph,si alea nu sunt bune decat la ascultat pe tv-uri.Destul de insensibile,fabricantul se scuza ca tine la urechile tale Mai pe scurt,amplificatorul de fata nu face fata la nesimtirea castilor tale si se duce repede in distorsiuni mari.Ori te multumesti cu ce ai ori construiesti altceva.Vezi ca randamentul in clasa A este destul de mic,chiar si la tranzistori. Nu prea gasesti la amplificatoare de genul specificatii tehnice,de obicei e cam de evitat.La 12 v cat si la 24v distorsiunile armonice cat si cele de intermodulatie sunt destul de mari,dar asta nu caracterizeaza per total sunetul ca fiind unul prost.Ca sa te lamuresc umpic,amplificatorul tau are o putere maxima cuprinsa intre 15 si 20mw/32ohmi, si nu cred ca thd-ul coboara sub 0.6% la minim.LM-ul ala nu prea e bun acolo,nici semireglabilul..Nu stiu daca intelegi acum,dar tu degeaba fixezi jumatate din vcc din semireglabil,daca lampii nu ii convine ce are in anod..e un fel de alba/neagra acolo. Am construit si eu in trecut unul modificat,thd cam 0.4% la nivele medii,destul de surprins cand l-am masurat,valoarea asta e catastrofala la semiconductori.Si totusi e de mai bine de doi ani pe langa mine,unul din cele mai longevive amplificatoare ,multe au trecut prin alte maini,asta a ramas.E data dracu bazdagania.Soft clipping,puturos,tot ce vrei ca sa zici ca ai o lampa la cap. Mai nesimtit,alimentare 9.7v si finali irfz24n..mda Link spre comentariu
Untold Postat August 11, 2013 Autor Partajează Postat August 11, 2013 Untold,cred ca ai luat casti din seria sph,si alea nu sunt bune decat la ascultat pe tv-uri.Destul de insensibile,fabricantul se scuza ca tine la urechile tale Mai pe scurt,amplificatorul de fata nu face fata la nesimtirea castilor tale si se duce repede in distorsiuni mari.Ori te multumesti cu ce ai ori construiesti altceva.Vezi ca randamentul in clasa A este destul de mic,chiar si la tranzistori. Nu prea gasesti la amplificatoare de genul specificatii tehnice,de obicei e cam de evitat.La 12 v cat si la 24v distorsiunile armonice cat si cele de intermodulatie sunt destul de mari,dar asta nu caracterizeaza per total sunetul ca fiind unul prost.Ca sa te lamuresc umpic,amplificatorul tau are o putere maxima cuprinsa intre 15 si 20mw/32ohmi, si nu cred ca thd-ul coboara sub 0.6% la minim.LM-ul ala nu prea e bun acolo,nici semireglabilul..Nu stiu daca intelegi acum,dar tu degeaba fixezi jumatate din vcc din semireglabil,daca lampii nu ii convine ce are in anod..e un fel de alba/neagra acolo. Am construit si eu in trecut unul modificat,thd cam 0.4% la nivele medii,destul de surprins cand l-am masurat,valoarea asta e catastrofala la semiconductori.Si totusi e de mai bine de doi ani pe langa mine,unul din cele mai longevive amplificatoare ,multe au trecut prin alte maini,asta a ramas.E data dracu bazdagania.Soft clipping,puturos,tot ce vrei ca sa zici ca ai o lampa la cap. Mai nesimtit,alimentare 9.7v si finali irfz24n..mdaCastile sunt intr-adevar din seria SHP, Philips SHP2000, asta e modelul, dar pe cutie scrie ca au SPL 100dB Cred ca renunt la schema propusa, o sa incerc castile pe ampliful de 2,5W cu tuburi subminiatura 6N16B si 6P30B, ala are trafuri de iesire....Daca nu ma multumeste nici ala, o sa te rog, daca se poate, sa postezi schema acelui amplificator longeviv.Multumesc. Link spre comentariu
mila Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 http://www.pmillett.com/starving.htm Asta am recomandat colegului @untold dar vad ca insista sa faca alte scheme dupa ureche Merge si la 24V cu ECC81 si IRF510 dar si mai bine la 36V cu CCS in serie cu filamentul in sursa mosfetului. Link spre comentariu
Untold Postat August 11, 2013 Autor Partajează Postat August 11, 2013 http://www.pmillett.com/starving.htmAsta am recomandat colegului @untold dar vad ca insista sa faca alte scheme dupa ureche Merge si la 24V cu ECC81 si IRF510 dar si mai bine la 36V cu CCS in serie cu filamentul in sursa mosfetului.Multumesc, @mila, sa vad daca gasesc ECC81, mi-ar trebui 2 buc, am doar un PCC88 de la dumneata si un ECC82 de la Viobio. Ce alta dubla trioda as putea folosi in loc de ECC81? Ar mege cumva si 6N16B? Din astea am 2 buc. NOS si tare mi-ar place sa le pun la treaba. Cred insa ca am sa testez acest amplif cu ele, daca nu merge bine, o sa caut ECC81.Am un toroidal micut care are secundar de 50V, pun zenner de 48V si-un BD237 serie.Sa ma sfatuiti daca varianta aleasa de mine e buna. Link spre comentariu
imreberes Postat August 11, 2013 Partajează Postat August 11, 2013 iar trioda din (e)pcl86 e ecc83! Link spre comentariu
Untold Postat August 15, 2013 Autor Partajează Postat August 15, 2013 Credeti ca asa ceva ar functiona bine cu casti de 32 ohmi? Link spre comentariu
Untold Postat August 28, 2013 Autor Partajează Postat August 28, 2013 Azi am incropit ampliful cu PCL805, am avut Ua=230V, Uf=17V si un curent de 30mA masurat cu un trafo out de 220V/6V cu intrefier.Pe difuzor de 5 ohmi se aude cam la 100mW, pe casti de 32 ohmi se aude incet. Pe casti de 300 ohmi se aude ceva mai tare, dar mai incet decat daca pun castile pe sursa de semnal (telefon).Am mai jonglat cu rezistentele din anodul triodei si din catodul pentodei, fara rezultat.Pesemne ca am nevoie de un trafo out dedicat, dar si Ua cred ca e cam mica. In schema nu e trecuta Ua.Atasez schema. Link spre comentariu
mila Postat August 28, 2013 Partajează Postat August 28, 2013 Ai nevoie de 300-320VTransformatorul ala de iesire nu e bun de nimic.Are peste 40K cu sarcina de 32Ohm.Sarcina anodica trebue sa fie 3-3,5K. Link spre comentariu
Untold Postat August 28, 2013 Autor Partajează Postat August 28, 2013 Multumesc.Ua pot sa o maresc, pun spate-n spate doua trafuri de retea, am mai experimentat asa si am obtinut tensiunea dorita. Am mai multe trafuri cu tensiuni de iesire diferite.Despre trafo out, mi-a promis un amic doua buc. de la radio Ciocarlia. Sper sa fie bune pentru castile mele.Mai am o schema de testat daca nu gasesc trafuri, cea postata de Alex Groza pe Lumea Tuburilor cu 3 buc. PCC88 pt stereo., insa cu iesire pe cond, fara trafo out, alimentat la tensiune anodica mai mica...In final, daca toate luptele le pierd, las castile pe iesirea de casti a telefonului, se aud impecabil. Link spre comentariu
Untold Postat August 31, 2013 Autor Partajează Postat August 31, 2013 Astazi m-am mai jucat cu ampliful hibrid cu PCC88 si IRF610. Am marit Ua la 24V, am pus IRF-urile si LM-urile 317 pe radiatoare si...cum a spus @Mila se aude mult mai tare decat la 12V si nu mai distorsioneaza. Apoi am scazut Ua la 19V dintr-un alimentator de laptop 19V/3,2A si n-am simtit o scadere a volumului. De pe la 17V in jos incepe sa se simta scaderea volumului, am o sursa reglabila 0-24V.Pe castile de 32 ohmi se aude mai incet decat pe cele de 300 ohmi, insa sunetul este mai curat, fara distorsiuni audibile.Volumul auditiei este arhisuficient alimentat la 19V.Ramane sa fac rost de trafuri de iesire pt ampliful cu PCL805. Si care o sa se auda mai tare si mai bine, ala ramane. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum