Vizitator popraul Postat August 9, 2013 Partajează Postat August 9, 2013 Buna am si eu o problema cu schema asta: http://img32.imageshack.us/img32/161/m9hk.png aici scrie ca e la 4V si eu as vrea sa o pun la o baterie de 6V si 10A ce rezistente trebuie sa schimb? Am inteles ca 75 de Ohmi? Si acolo unde e 20-100k pot sa pun un potentiometru??? Si la R=10 e o rezistenta de 10 Ohmi NU? Link spre comentariu
Ticu Postat August 9, 2013 Partajează Postat August 9, 2013 Da, ai dreptate. Rezistenta 20...100K stabileste sensibilitatea (pragul de iluminare la care se aprind ledurile). Depinde si de fotorezistenta folosita. Un potentiometru te ajuta, dar pune-l in serie cu 10K fiindca daca dai cursorul in jos arzi tranzistorul.La alimentare cu 6V si led alb poti pune 200 ohm in serie, ca sa ai in jur de 12 mA prin fiecare led. 3 leduri vor consuma in total cam 35 mA.Rezistenta de reactie R o incerci intre 5 si 15 ohmi. Depinde de amplificarea tranzistoarelor folosite si curentul total prin leduri. Ai putea pune si acolo un potentiometru bobinat, dar e mai greu de gasit. La valori mici aprinderea si stingerea este lenta. Marind rezistenta, ajunge sa fie brusca. Daca o maresti prea mult nu se mai stinge/aprinde de loc (montajul basculeaza o data, apoi ramane asa). Este dezavantajul unei scheme simple, cu minim de piese. Link spre comentariu
Ticu Postat August 10, 2013 Partajează Postat August 10, 2013 Fiindca zici pe MP ca vrei sa folosesti leduri care "clipesc" succesiv albastru/rosu, ti-as propune o schema la care curentul prin led nu este critic pentru functionarea montajului (reactie). http://m1136.photobucket.com/albumview/ ... sF4YrzsvDN In loc de ledul alb de putere poti pune unul sau mai multe leduri de-astea clipitoare in paralel. Nu stiu ce rezistenta in serie trebuie pusa la acest tip de led; incearca un 200 ohmi. Link spre comentariu
Vizitator popraul Postat August 10, 2013 Partajează Postat August 10, 2013 MUltumesc o sa incerc si schema aceasta Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum