Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se leaga un condensator?


nuambenzina

Postări Recomandate

Cum se leaga un condensator in raport de alimentator - consumator? In serie, paralel pe bornele + sau pe bornele - sau nu conteaza?De la alimentare am borne + si - (incarcator de la 0,1V pana la max 4.8, tensiunea si amperajul fluctueaza)La consumator am am borne + si - (acumulator)De unde stiu care borna este + si care este - la condensator, (nu scrie pe el) sau nu conteaza?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • nuambenzina

    4

  • Marian

    2

  • marius_3004

    1

  • H Robert

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Condensatorul la care te referi se leaga in paralel pe sursa de alimentare,implicit in paralel si pe consumator.Borna - de obicei e evidentiata (banda mai alba cu semnul minus pe ea,marcaj pe borna,etc)Daca nu are nici un marcaj inseamna ca nu este condensator polarizat.Ar trebui sa scrie pe el valoarea si tensiunea de alimentare,precum si daca e de cc sau de ca.

Link spre comentariu

Multumesc frumos!Experimentez un pic cu el, este recuperat din ceva incarcator/traf, Scrie pe el ca este pentru cc, 330microF, 10V, pe banda alba era ceva vopsea/plastic si nu se vedea semnul minus dar l-am curatat acum.

Link spre comentariu

Eu vad 2 intrebuintari diferite principale pentru condensator:

 

1.-Rezervor de energie, situatie in care condensatorul este montat in paralel pe sursa de alimentare ( deci implicit si pe alimentarea consumatorului ) pentru a servi fix acestui scop, adica rezervor de energie, se mai spune si ca "filtreaza alimentarea" penca spre exemplu la un traf de retea redresat in punte, condensatorul se incarca cu impulsuri la 10mS ( 100Hz ) si livreaza sarcinii o tensiune continua, deci filtreaza acele impulsuri care ar genera zgomot ( brum de retea ) in consumatorii sensibili.

 

2.-Trecerea unui semnal CA, situatie in care se monteaza in serie cu traseul acelui semnal. Se mai spune si ca se decupleaza etajul ce-l urmeaza de CC pentru ca in acest fel condensatorul permite trecerea doar a semnalului alternativ, orice componenta continua este blocata.

 

Din acestea 2 se pot extrapola zeci/sute de utilizari dar principiul este relativ acelasi.

Link spre comentariu

Evident ca nu, am si spus, se blocheaza orice componenta continua, adica tensiunea Vcc nu trece, se permite trecerea doar a semnalului alternativ ori de ce natura ar fi el.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări