Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler PWM Solar, ce face, ce rol are?

nuambenzina

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Marian

4

• Ticu

4

• nuambenzina

4

• george2209

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

PWM inseamna pulse width modification. Adica incarcarea acumulatorului se face in faze: incarc -> verific -> incarc OR stop.Problema la incarcarea acumulatorilor e ca nu stii exact, in timp ce il incarci, cat de incarcat este. Asta e important pentru acumulatorii moderni care se incarca in faze de incarcare (ex: faza 1: curent constant, tensiune variabila, faza 2: curent variabil, tensiune constanta, etc).Mai pe romaneste: incarca corect acumulatorul, prelugeste durata de functionare a sa si ofera protectie la incarcare.

Link spre comentariu

Ideea e simpla, este vorba despre un panou solar care converteste energia solara in energie electrica si o trimite catre un dispozitiv de control mai mult sau mai putin sofisticat care incarca intr-un mod controlat si precis un acumulator sau o baterie de acumulatori, ei bine acel dispozitiv de control este pentru cazul de fata unul in configuratie PWM, adica se foloseste de o anumita topologie PWM.

Link spre comentariu

Asadar sper ca am inteles bine, ar fi:Controler PWM Solar = Incarcator pentru acumulatori,efectuand incarcarea si descarcarea corecta a acumulatorilor, respectiv conectarea si deconectarea lor in functie de consumatori - energie produsa de panou asadar asigurarea unui echilibru.Bun. Pana aici. Banuiesc ca, are si rol de "curatare" sau "netezire" a voltajului si al curentului intrucat valorile de V si A fluctueaza in mod normal la bornele panoului in functie de intensitatea luminii, a temperaturii etc.Banuiesc ca in general controlerul pwm solar este pentru acumulatori deep cycle gen Pb-Gel/ups/barca/scaun electric, eventual acumulatori acid de masina, sau exista si pentru NiCd, NiMh, LiIon, LiPo, LiFePo4?

Link spre comentariu

Ideea este ca acel panou produce energie electrica care variaza in functie de energia solara primita, energie necesara incarcarii acumulatorului/acumulatorilor, dar tocmai faptul ca energia de la panou poate varia face necesara prezenta unui circuit complex care sa preia acea energie si sa fie imun la variatiile ei, si din ea sa fie capabil sa livreze o tensiune si un curent precise si bine stabilite catre acumulator, indiferent de variatiile de la panou, totodata acel circuit trebuie sa monitorizeze starea de incarcare/descarcare a acumulatorului si sa decida cand trebuie curent mai mult sau mai putin, tensiune mai multa sau mai putina, etc... deci montajul respectiv monitorizeaza strict acumulatorul si decide tensiunea si curentul necesare pentru o incarcare optima. Chestia cu PWM-ul este pur si simplu configuratia folosita si nimic mai mult, probabil ( si subliniez probabil ) aceeasi precizie s-ar putea obtine si de la un circuit liniar care este exact opusul PWM-ului ( adica comutatiei, ca asta e PWM-ul ) dar la un randament mult mai mic, si cum nu iti permiti irosirea energiei apelezi la ce iti ofera cel mai bun randament, adica o solutie in comutatie ( PWM, sau poate de ce nu, rezonant ).

Link spre comentariu

Pe cat asimilez mai multa informatie, se pare ca am nevoie exponential sa invat si mai multa informatie.Multam fain @Ticu&&@Marian&&george2209Articolul de pe wiki l-am citit insa imi trebuie ceva timp sa il diger.Ar putea fi considerat urmatorul circuit un fel de mini-micro controler solar?- La conectorii panoului solar montat diode sau dioda? pentru a nu lasa curentul sa mearga inapoi,- Apoi un condensator, de capacitate mai mare pentru a incerca "netezirea-curatarea-uniformizarea curentului"- Apoi un incarcator specific tipului de acumulatori folositi?

Link spre comentariu

Ar putea fi considerat urmatorul circuit un fel de controler solar?1 - La conectorii panoului solar montat diode sau dioda? pentru a nu lasa curentul sa mearga inapoi,2 - Apoi un condensator, de capacitate mai mare pentru a incerca "netezirea-curatarea-uniformizarea curentului"3 - Apoi un incarcator specific tipului de acumulatori folositi?

1. da2. nu - nu este nevoie; insusi acumulatorul este un fel de condensator care stocheaza sarcina electrica3. cel putin un circuit de limitare a curentului de incarcare; de exemplu o rezistenta care sa nu permita depasirea curentului maxim de incarcare cand ai soare plin si acumulator descarcat.Un caz tipic: acumulatorul are 12V iar panoul 17V (36 celule in serie). Pe dioda se pierde 0,5...1V. Simplificat vorbind, cand acumulatorul descarcat are 11V, diferenta de tensiune 17-1-11=5V, aplicata pe o rezistenta R, limiteaza curentul la I=5/R Amperi. Rezistenta trebuie sa suporte puterea P=5 I Watt.O limitare a curentului o face insusi panoul solar, care nu poate genera curent peste o valoare maxima, data de suprafata celulelor.Trebuie sa stai cu ochii pe acumulator sa nu se incarce sau sa nu se descarce excesiv, fiindca se deterioreaza. De aceea sunt necesare circuite de control automat al acestora. Circuitele pot fi liniare, PWM, etc. cum s-a discutat mai sus.
Link spre comentariu

1.-Nu;2.-Nu;3.-Da;De ce raspunsul este nu la primele 2 intrebari? pai simplu, intrebarea numarul 3 anuleaza pe celelalte 2, adica un bun incarcator va tine cont de cat mai multe variabile posibil a fi anticipate si estimate, deci totul se contine intr-un singur montaj, ca-i ceva mai complex, asta-i alta treaba, dar siguranta si calitatea in anumite situatii trebuie sa primeze.

Link spre comentariu

Bine, eu am inteles ca autorul incearca sa enumere elementele din care e compus un controler foarte simplu: dioda, condensator, "incarcator". Intre 1, 2 si 3 ar exista relatia SI, nu SAU.

Atentie: uneori dioda este inclusa in panoul solar de catre fabricantul acestuia.

Acum intrebarea este ce doreste autorul in continuare: doar sa se documenteze sau sa si proiecteze/construiasca montaje.

O cautare pe net, de exemplu cu "circuit solar charger" e destul de lamuritoare. Poate ar trebui inceput cu scheme liniare ca asta http://www.circuitdiagram.org/solar-bat ... rcuit.html

Link spre comentariu

Eu stiu asa, un bun incarcator contine el totul, un incarcator de calitate contine o intrare conectabila direct la panoul solar si o iesire conectabila direct la acumulator, acuma pricepi de ce punctele 1 si 2 sunt din start anulate de punctul 3?

Link spre comentariu

Intrebasem pentru ca am cumparat un "gadget" care ar fi pe scurt un incarcator de telefon mobil cu panou solar pentru ca sa il fac cadou unui foarte bun prieten cu ocazia onomasticii...Insa... ca norocul ca inainte sa il impachetez frumos si sa ii pun funda l-am incercat si functiona tare ciudat, :(( asadar aveam urmatoarele optiuni, sa il schimb cu altul in ideea ca voi primi unul care functiona mai ok, sau sa iau alt cadou si sa ma joc cu el in scop educativ. Am ales a doua varianta, si mi-as dori sa il upgradez sau sa construiesc ceva asemenator, dar despre asta intr-un alt topic intrucat este mult mult de scris, pus fotografii, dar mai ales am devia e la subiect cu mult aici. Asadar am inceput sa caut ca nebunul dupa tot felul de aplicatii cu celule solare sa vad ce si cum, sa imi fac o idee cel putin in mare, asa am dat de controlerul pwm solar si doream sa inteleg despre ce este vorba.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări