Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Interfata cu PC la scara mare

Vizitator bogdan_iuly

Postări Recomandate

Vizitator bogdan_iuly

Stie cineva unde as putea gasi o interfata cu pc-ul care sa primeasca date de la multi senzori, cativa zeci (date de genul: 1 sau 0 pt anumiti senzori, amperaje pt atii, tensiuni pt altii, etc)?

Si preferabil sa nu ocupe 6 porturi USB, 2 seriale si un paralel :)

Adica sa mearga toate simultan pe un/doua port(uri) ...

Va multumesc anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 27
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nicu_stef

2

• sborkuti

2

• vsurducan

2

• adynis

1

Top autori în acest subiect

Pai comunicatia cu calculatorul se paote face cumva seriala (si fiind deigitala) trimiti pe acolo cate mesaje te tine viteza legaturii (totusi multe). Iar cu calculatorul ai putea folosi un microcontroler la care sa atasezi senzorii si convertoare analog-digital

Link spre comentariu

I2C sau IICUnele placi de baza au in ele acest standard Dar in linux exista driver de I2c care iti transforma un port paralel in port I2CI2C este o legatura pe 2 fire ceas si date seriala bineinteles se pot lega maxim 255 de deviceuriCe este un device? un circuit integrat specializat care stie standardul asta si comunica prin el. Integratul are o adresa Pt adresare se foloseste un byte de aici limita de 255 de deviceuriDe la philips gasesti circuite integrate din seria PCF care sunt deviceuri I2C:-expandere de bus deci cu un integrat ai 8 intrari/iesiri sau -convertoare analogic/digitale sau direct termometru sau ceas de timp real, cam tot ce vreiCircuitele din seria asta(PCF) le-am vazut pe oferta la ECAS in bucuresti Alti distribuitori nu mai stiuBafta

Link spre comentariu
Vizitator DragosP

I2C nu este cu siguranţă o soluţie pentru un mediu industrial.

Uită-te pe la http://www.icpdas-europe.com, secţiunea I7000 respectiv M7000. Sunt relativ ieftine, fiabile, softul se face uşor, au drivere pt. linux/windows. Te pot ajuta cu nişte preţuri înainte de a te hotărâ ce şi cum. Nu fac reclamă, sunt doar client fidel al lor. :smt003

Link spre comentariu
Vizitator bogdan_iuly

Inainte de a raspunde la intreari, aplicatia vreau sa o putem folosi in cadrul unui robot foarte complex, si va include multe date de masurat, gen anumite contacte (inchise sau deschise), amperajele, tensiunile de la motoare, de la acumulatori, etc.

Vreau sa va anunt dinainte ca eu ma pricep mai mult la software decat la electronica, deci sper sa nu gresesc prea mult :)

Pai comunicatia cu calculatorul se paote face cumva seriala (si fiind deigitala) trimiti pe acolo cate mesaje te tine viteza legaturii (totusi multe). Iar cu calculatorul ai putea folosi un microcontroler la care sa atasezi senzorii si convertoare analog-digital

Da, dar un microcontroler suporta atatia senzori?

cati senzori o sa fie mai exact si de cate ori vrei sa fie citite senzori pe secunda

Probabil cateva zeci :)

Mai bine zic mai multi si am nevoie de mai putini, decat invers. Poate robotul va fi modificat si va fi nevoie de noi senzori :)

I2C sau IIC

Unele placi de baza au in ele acest standard Dar in linux exista driver de I2c care iti transforma un port paralel in port I2C

I2C este o legatura pe 2 fire ceas si date seriala bineinteles se pot lega maxim 255 de deviceuri

Ce este un device? un circuit integrat specializat care stie standardul asta si comunica prin el. Integratul are o adresa Pt adresare se foloseste un byte de aici limita de 255 de deviceuri

De la philips gasesti circuite integrate din seria PCF care sunt deviceuri I2C:

-expandere de bus deci cu un integrat ai 8 intrari/iesiri sau

-convertoare analogic/digitale sau direct termometru sau ceas de timp real, cam tot ce vrei

Circuitele din seria asta(PCF) le-am vazut pe oferta la ECAS in bucuresti Alti distribuitori nu mai stiu

Bafta

Problema pe care o sesizez in acest moment este portul paralel, care in cazul unui laptop nu prea este prezent :)

Deci as prefera varianta IIC.

In ceea ce priveste sistemul de operare, nu este inca stabilit, dar pentru a facilita munca, Windows are prioritate, in ciuda dezavantajelor.

Oricum ai da-o, tot la achizitie de semnal ajungi, fie ca este dicret sau continuu. Uita-te la automatele programabile, alea construite din placi separate

Niste linkuri catre site-uri din Romania care distribuie asa ceva?

Daca alegi I2C vezi cu lungimea firelor intre senzor si placa. 1 metru ar cam fi lungimea maxima.

As vrea sa analizam ambele variante, nu numai din cauza distantei ...

I2C nu este cu siguranţă o soluţie pentru un mediu industrial.

Uită-te pe la http://www.icpdas-europe.com, secţiunea I7000 respectiv M7000. Sunt relativ ieftine, fiabile, softul se face uşor, au drivere pt. linux/windows. Te pot ajuta cu nişte preţuri înainte de a te hotărâ ce şi cum. Nu fac reclamă, sunt doar client fidel al lor. :smt003

Multumesc pentru link.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri. :)

Link spre comentariu

Stie cineva unde as putea gasi o interfata cu pc-ul care sa primeasca date de la multi senzori, cativa zeci (date de genul: 1 sau 0 pt anumiti senzori, amperaje pt atii, tensiuni pt altii, etc)?

Si preferabil sa nu ocupe 6 porturi USB, 2 seriale si un paralel :)

Adica sa mearga toate simultan pe un/doua port(uri) ...

Va multumesc anticipat.

Frica mie ca *simultan* n-ai sa prea gasesti.

Unul din specificul comunicatiei standardizate cu PC-ul este secventialitatea.

Ca sa citesti doua tensiuni de exemplu, *exact* in acelasi timp trebuie sa realizezi o interfata hardware destul de complicata care sa contina obligatoriu un buffer de memorie.

Iar USB-ul este prin definitie o interfata care nu te lasa sa programezi foarte precis timingul in fluxul de pachete de date, tocmai datorita memoriilor FIFO continute... Asta inseamna ca transferul nu va fi realizat in timp real ci va avea un delay (destul de mare). Lucru care se poate sa nu deranjeze, sau din contra...

cele bune,

Vasile

Link spre comentariu
Vizitator bogdan_iuly

Imi dau seama de acest lucru, dar ma refer ca perioada aceea de n ms intre care se citesc valorile senzorilor sa fie cat mai mica.

Si totusi, la un asemenea numar de senzori, sper sa nu fie prea mare :)

Ok, sa zicem ca aici nu sunt probleme.

Problemele pe care le sesizez eu:

- necesitatea unui convertor serial-usb (care mai duce si el la o crestere a lui n)

- citirea unor date altfel decat 1-0 (aici nu e problema, dar e un pic problematic :) )

Va multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator DragosP

Omule, te-ai uitat pe linkul dat de mine? Spune-mi şi mie ce vrei să faci cu usb? :rolleyes: Dacă vrei să faci ceva care să aibă tangenţă cât de cât cu mediul industrial, uită de usb, i2c...

Link spre comentariu

ca o completare;uita de windows pentru lucrul in timp real, ai nevoie de un rtos(real time operating sistem)in bucuresti e o firma care distribuie qnx, un fel linuxcu ei ai putea aranja totul, si tipul achizitiei si implementarea qnx, sunt profesionosti, pentru ce vrei tu cred ca poti obtine pachetul gratuit.succese

Link spre comentariu
Vizitator bogdan_iuly

Omule, te-ai uitat pe linkul dat de mine? Spune-mi şi mie ce vrei să faci cu usb? :rolleyes: Dacă vrei să faci ceva care să aibă tangenţă cât de cât cu mediul industrial, uită de usb, i2c...

Problema e ca la majoritatea laptopurilor, nu sunt disponibile decat usb-uri. :)

in bucuresti e o firma care distribuie qnx, un fel linuxcu ei ai putea aranja totul, si tipul achizitiei si implementarea qnx, sunt profesionosti, pentru ce vrei tu cred ca poti obtine pachetul gratuit.

Va multumesc. Voi incerca aceasta varianta, desi e cam greu fara Windows :)(Trebuie sa vad cum fac cu softul, poate JAVA)
Link spre comentariu

Imi dau seama de acest lucru, dar ma refer ca perioada aceea de n ms intre care se citesc valorile senzorilor sa fie cat mai mica.

Si totusi, la un asemenea numar de senzori, sper sa nu fie prea mare :)

Haideti sa definim exact problema. Fara a sti timpul de raspuns al senzorilor nu va ajuta nici macar un produs de firma. Numarul de senzori, clasificarea lor pe viteza de raspuns si timpul de interogare ar fi esential de cunoscut.

Ok, sa zicem ca aici nu sunt probleme.

Problemele pe care le sesizez eu:

- necesitatea unui convertor serial-usb (care mai duce si el la o crestere a lui n)

Problema esentiala a USB-ului este ca prin el se manipuleaza pachete de date si nu este foarte grozav in manipularea rapida a unor comenzi ASCII singulare de exemplu

(precum in RS232) asta sub aspectul utilizatorului de WIN.

- citirea unor date altfel decat 1-0 (aici nu e problema, dar e un pic problematic :) )

nu, aici cu siguranta nu sunt probleme, mai degraba consumul avand in vedere ca va echipa un robot cu o autonomie cat mai mare

Va multumesc.

Link spre comentariu

Pentru inceput ai putea utiliza de ex. un Atmega16.Contine un ADC cu 8 canale,ai putea folosi 4 int. pt. citirea tensiuni si 4 int. pt. curent(cu circuitele de conditionare afarente).Restul de 3 porturi(24 de int.) ai putea folosi pt citirea semnalelor digitale,daca nu ajung nr. de int. poti folosi niste expandoare de bus, chiar batranul 82c55.Comunicareacu PC-ul se poate prin serial prin intermediul adaptorului USB/RS232.Daca te pricepi un pic la programare ai putea folosi cel mai bine placa de retea de la laptop.Programul pt. citirea datelor ocupa loc putin in Atmega,ramane loc destul pt. implementarea unui protocol UDP simplu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări