Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Putere audio / electrica


Vizitator Tiosif

Postări Recomandate

Vizitator Tiosif

Buna ziua!

Apelez la cunostintele pentru a ma lamuri in urmatoarea problema:

As vrea sa cumpar un stabilizator de tensiune sau chiar o sursa neintreruptibila pentru urmatorul sistem audio: clapa (consum 10 W deci nesemnificativ), amplificator si 2 boxe active de putere (audio) 550 w bucata. In total calculez ca acest sistem are o putere maxima 1100 w audio.

Intrebarea: ce putere electrica trebuie sa furnizeze sursa stabilizata pe care intentionez sa o cumpar? Trebuie un UPS de minim 1100W? Ar functiona acest sistem cu un UPS obisnuit de 400-500 W?

Exista o corespondenta intre Watt-ii audio si cei electrici?

Cu respect, va multumesc frumos!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • leoncris

    5

  • Marian

    4

  • Dr.L

    3

  • adrian_p68

    1

Top autori în acest subiect

Hai sa nu amestecam cele 2 notiuni :-Putere electrica P = U x I [ W ] ;-Putere audio (presiune acustica) = raport intre forta exercitata de sunet pe unitatea de suprafata si ca unitate de masura se foloseste pascal [ Pa ].Pentru determinarea parametrilor sursei stabilizate , insumezi puterile consumatorilor .De regula sunt inscriptionate pe eticheta din spate direct in watt , sau U = 240V ; I = xx A.

Link spre comentariu

Din cate spui consumul clapei pare nesemnificativ deci ceea ce conteaza in stabilirea puterii stabilizatorului este amplificatorul, in principiu ar trebui sa scrie pe el puterea consumata de la retea, daca nu atunci pentru 1100W putere audio se poate aproxima o putere necesara a alimentarii tinand cont de randamentul global al amplificatorului ( sursa interna a sa inclusa ), acest randament depinde de clasa in care amplificatoarele functioneaza si de tipul sursei interne, daca luam in calcul arhicunoscuta clasa audio B sau AB atunci un randament global de cam 60% ar fi sa zicem cam pe acolo, deci stabilizatorul/UPS-ul ar trebui sa fie undeva pe la 1500-1800W.

Link spre comentariu

Pai ceva nu e bine. Am recitit prima postare, poate omul nu stie sau a gresit, nu vad cum sa foloseasca si amplificatorul din moment ce boxele sunt active. Ceva trebuie eliminat din calcul.

Link spre comentariu
Vizitator Tiosif

Va multumesc pentru ajutor! OBS: intr-adevar, nu era vorba de amplificator ci de mixer. SCUZE.Cel mai concludent va fi sa ma uit pe etichetele consumatorilor si sa insumez puterile electrice ale lor (doar ca momentan nu am acces la ele si voiam sa fac un calcul matematic a. i. sa cumpar ups-ul fara a avea in fata obiectele :) ).Apreciez mult disponibilitatea dvs! Succes in tot ce faceti!

Link spre comentariu

Daca tot e folosit pe post de stabilizator , e clar ca un stabilizator dedicat este indicat in aceasta aplicatie .Daca servea unui laptop , era alta mancare de peste.

Link spre comentariu

De ce ar avea un laptop nevoie de UPS sau de stabilizator?Functia de UPS e inutila ca laptopul are deja acumulator si autonomie maricica si in ceea ce priveste stabilizatorul, incarcatorul laptopului accepta 100-260V la intrare.Deci i-ar mai trebui doar o protectie la supratensiune (se gasesc in comert, ieftin)

Link spre comentariu

^Subscriu, laptop-ul n-are ce face nici cu UPS si nici cu stabilizator, pana si protectia la suratensiune se poate realiza simplu chiar pe incarcatorul din dotare, un transil sau varistor paralel pe alimentare si o siguranta serie inaintea lui este arhisuficient.

Link spre comentariu

Si cum anume te scoate UPS-ul din belea la un laptop? s-a stabilit deja ca are acumulator si incarcator, rolul configuratiei este tocmai pentr a-l face portabil, cum faci portabil laptop-ul cu un UPS in situatia in care acumulatorul este dus?

Link spre comentariu

Cati nu l'au facut "stationar" din cauza acumulatorilor ... uzati ? :rade: Motivele fiind diverse , plecand de la lipsa banilor , vechimea sculei care nu mai face rentabila investitia ,pana la inexistenta pe piata a tipului respectiv.Eu am deja unul mai vechi in stadiul asta si cred ca's multi ca mine.Inchei polemica (cu atat mai mult cu cat nu face obiectul postarii) spunand ca un UPS este foarte util atat pentru laptop cat si pentru PC ca protectie si conferirea sansei de salvare a datelor in cazul picarii retelei.Nu toti sunt capabili sa'si modifice ... incarcatoarele.

Link spre comentariu

Acea "modificare" pentru protectia la supratensiune este cat se poate de simpla, insa am convingerea ca majoritatea incarcatoarelor deja contin asta pe placa, insa chiar de n-ar fi asa, in cel mai rau caz tai cablul si atasezi pe traseu acea "protectie" sau o pui la tripla de la care alimentezi incarcatorul, cat de greu p[oate fi sa lipesti un varistor pe alimentarea de la retea si inaintea lui sa inseriezi o siguranta?Apoi acumulatorul chiar "obosit" tot va mai putea mentine laptop-ul pornit cu incarcatorul cuplat la el o perioada, iar daca acumulatorul nu mai este bun de nimic si nu mai poate sustine laptop-ul atunci ups-ul nu vad cu ce te-ar putea ajuta, penca fie de-l alimentezi din retea, fie din UPS e fix acelasi lucru, iar fara retea acumulatorul UPS-ului s-ar descarca destul de repede... si nu in ultimul rand, in loc sa investesti cateva sute de lei in UPS nu e mai simplu sa investesti relativ aceeasi suma in acumulator nou? asadar imi sustin ideea, UPS este complet inutil pentru laptop, e frectie la picior de lemn...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări