turcu_dan Postat August 8, 2013 Partajează Postat August 8, 2013 Vreau sa modific instalatia electrica intr-o debara. Pe tavan exista un singur bec - instalatia e prevazuta cu un intrerupator simplu. Vreau sa pun un intrerupator dublu si inca un bec care sa sa aprinda separat de cel existent deja (la nevoie de lumina mai multa). Oare as putea trage prin tubul de copex ingropat in tencuiala si un al 3-lea fir pt ce am eu nevoie? Mi-am achizitionat un fir de nailon pt tras fire in copex. Dupa experienta voastra as putea trage si al 3-lea fir prin copex, de la intrarupator fara sa mai scot din el cele 2 fire existente deja? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
Toni Marginean Postat August 8, 2013 Partajează Postat August 8, 2013 Daca va permite diametrul interior al tubului nu e nici o problema! Daca nu sunt prea lungi eu as lega de cele doua existente trei fire noi si cand ar iesi cele doua ar intra firele noi. Link spre comentariu
andreivlad1999 Postat August 8, 2013 Partajează Postat August 8, 2013 Eu am reusit sa inlocuiesc 90% din instalatia electrica folosindu-ma de firele deja existente. Au fost insa si situatii in care tuburile de PVC nu erau imbinate cu coturile(erau deplasate unele fata de celelalte) si acolo a fost mai greu. A trebuit sa sparg sapa in zona imbinarii. Cu fir de nylon nu am reusit decat acolo unde tuburile erau drepte si aveau lungime relativ mica. Link spre comentariu
YO8CDQ Postat August 8, 2013 Partajează Postat August 8, 2013 Mai poti sa faci ceva; pui un bec de 100 watti si intercalezi o dioda F407 sau 1N4007 care i-ti va face lumina mai mica, daca este cazul. Desigur ca nu ai sa lasi becul aprins toata noapea, si vei avea nevoie de un intrerupator. Link spre comentariu
validae Postat August 8, 2013 Partajează Postat August 8, 2013 Varianta cu becul alimentat prin dioda e nepractica, filamentul fiind alimentat monoalternanta, apare fenomenul de palpaire foarte suparator.Varianta d-lui Toni Marginean este mai usor de realizat, decupleaza cele doua fire existente din circuit, leaga de ele alte trei fire noi si trage de cele vechi afara.Sau poate decupla doar unul din cele vechi si leaga de el alte doua noi, tragandu-le prin tubulatura.Metoda asta o mai folosim si noi la schimbarea cablajelor trecute prin teava metalica la locomotive. Link spre comentariu
valangjed Postat August 8, 2013 Partajează Postat August 8, 2013 Domnul Toni Marginean si domnul validae au dreptate, eu am schimbat in felul acesta toata instalatia electrica a casei de la tara. Link spre comentariu
turcu_dan Postat August 9, 2013 Autor Partajează Postat August 9, 2013 Ok, o sa incerc cu acel fir de plastic cumparat dedicat pt asa ceva, daca nu reusesc sa-l introduc prin tub pana la capat, atunci o sa incerc metoda propusa de dumneavostra care va finctiona mai mult ca sigur. Multumesc. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum