Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Panasonic RF3500

tavi 84

Postări Recomandate

Am in posesie acest radio achizitionat in martie 2012.Il folosesc in mod curent.E ansamblat in Indonezia in 2011.L-am desfacut o singura data,pentru a verifica respectarea schemei originale Matsushita din PDF-ul de pe Elektrotanya,care dateaza din 1995!Am mai gasit alte informatii conexe prin PDF-urile circuitelor integrate si filtrelor ceramice din acest radioreceptor.Problema e ca nu este mentionat in Service Manual care este selectivitatea AM/FM a radioului,astfel ca am doar valoarea din PDF-ul filtrului ceramic.Insa in radio este folosit impreuna cu un transformator FI(atat cel AM cat si cel pe FM)si de exemplu pe site-ul producatorului,alte filtre ceramice asemanatoare(tot cu doua elemente rezonante)au crescuta valoarea atenuarii la 9 khz,de la 16 db (cat are si acesta)la 22-30 db prin folosirea impreuna cu un IFT.Banuiesc ca surplusul de selectivitate se datoreaza si dezadaptarii impedantelor in afara frecventei de rezonanta,adaptare care este realizata de transformatorul FI,deoarece Q-ul acestuia nu e suficient pentru a spori asa de mult selectivitatea.Prin comparatie cu un radio Selena B 216,selectivitatea e ceva mai mica,insa nici pentru acesta nu am gasit valoarea atenuarii la 9 khz in PDF-ul de pe Elektrotanya.Are cineva cunostinta de valoarea reala a selectivitatii radioului Panasonic?Sau alte lamuriri in legatura cu valorile mult mai mari ale atenuarii la 9 khz pentru ansamblul filtru+transformator?

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• tavi 84

5

• Quant

1

• incubus

1

Top autori în acest subiect

Ieri am fost nevoit sa repar o mica avarie la acest aparat,care dintr-o data nu mai receptiona pe UL si pe US.Teoretic inca era in garantie,insa nu aveam incredere in serviciile celor de la Altex.Nu mai aveau acest tip de aparat pe stoc si in consecinta fie mi-l reparau(oare in ce conditii si in cat timp?) fie imi dadeau banii inapoi(cam improbabil!).Am decis ca doresc sa-l pastrez si il vreau reparat in cele mai bune conditii.Eram oarecum ingrijorat,deoarece la o prima evaluare,manifestarile pareau sa indice o posibila defectiune la comutatorul de game,de tipul uzual,prin translatie,care evident nu putea fi inlocuit :jytuiyu Astfel,pe UL receptiona doar RRA pe frecventa imagine(emitatorul Galbeni Bacau cu frecventa 1179 khz)si foarte slab radio Iasi la inceputul gamei,iar pe US doar niste intermodulatii cu posturi FM locale.Faptul ca reactiona pe US la conectarea unei antene mai mari,pe UL receptiona posturi pe frecventa imagine iar pe UM functiona normal imi sugera ca nu face contact CV-ul la bobina acord decat pe UM(partea de oscilator functionand normal).La demontare am constatat unele mici diferente fata de schema de principiu de pe Elektrotanya,astfel doar bobina receptie de pe UL fiind pusa la masa cand receptioneaza pe UM,nu si cea UM cand receptioneaza pe US.La fel si in cazul celor de cuplaj.Dupa cateva ore de masuratori,mi-am dat seama,ca de fapt era un scurtcircuit permanent intre bobina acord UM si condensatorul variabil(partea receptie AM),ceea ce afecta functionarea pe celelalte game.In cele din urma am gasit ca vinovat de aceasta era nu comutatorul ci un gunoi care sunta trimerul de pe CV,partea receptie AM :freaza: Acest trimer avea tesit un "tamburuc" de plastic care il fixa,probabil cu letconul murdar de cositor,datorita indolentei muncitorului de pe linia de ansamblare :rade: Oricum,de la un radio fabricat in Indonezia,in 18 oct 2011,e mai important ca bobinele de pe bara de ferita sunt bine realizate(cu lita RF groasa) si fixate bine cu ceara dupa aliniere.Rezistenta lor ohmica este de 1,4 ohmi cea UM si 6,4 ohmi cea UL :dans:

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Si eu sunt posesorul acestui model de aparat de radio, aparat fabricat in China. Anul de fabricatie nu il cunosc. Sunt curios cum functioneaza pe unde scurte aparatul tau (ca sensibilitate), deoarece al meu abia daca receptioneaza cateva posturi de radio pe unde scurte, in timp ce pe unde lungi, medii si ultrascurte are o sensibilitate foarte buna. Si selectivitatea consider eu ca este buna.In ceea ce priveste valoarea exacta a selectivitatii de care ai intrebat, nu cred ca ar trebui sa te preocupe prea mult, aparatul fiind unul uzual, de pret scazut, si nu unul cu performante deosebite, asa cum probabil ti-ai dat seama vazand schema electrica. In plus, depinde mult si de cat de precis au fost reglate la asamblarea aparatului bobinele (transformatoarele) de frecventa intermediara. Aceasta precizie lasa mult de dorit la aparatele asamblate in China, Indonezia si mai ales la aparatele simple, uzuale, la care important este sa se obtina un pret de fabricatie cat mai mic. In tot cazul, receptorul Panasonic functioneaza destul de bine, avand in vedere calitatea din ce in ce mai slaba a aparatelor fabricate in ultimii ani. Acum cateva luni mi-a trecut prin mana un radioreceptor Philips al carui model nu-l mai retin, dar unul fabricat in ultimii ani, din aceeasi clasa cu Panasonicul, chiar daca nu avea decat unde medii si ultrascurte. Diferenta de calitate este foarte mare, in favoarea Panasonicului, atat in ceea ce priveste functionarea cat si constructia propriu-zisa a celor doua aparate.

Link spre comentariu

Salut.Acum am gasit mesajul tau.Ce iti pot spune e ca aparatul pare sa aiba sensibilitatea indicata in Service Manual pe US de 6,3 microvolti,deci e destul de sensibil.Sigur,schema simpla,cu aplicarea semnalului de antena prin intermediul unui condensator de 22 picofarazi si a unui filtru de rejectie a frecventelor FM,direct pe circuitul oscilant US de la intrare,are unele neajunsuri,deoarece semnalul RF aplicat direct mixerului AM din interiorul circuitului integrat,provoaca unele usoare intermodulatii(se aud distorsionat,in cateva locuri pe scala,mai ales spre frecventele superioare,posturi FM locale,puternice ca semnal).Partial e si din cauza suplimentarii antenei proprii,cu una mai lunga,fenomenul acesta observandu-l si mai pronuntat pe doua radiouri,Brahms si Inter,destul de uzuale ca performante printre cele de fabricatie romaneasca(oscilator separat,cuplaj inductiv cu antena).Ca selectivitate,fata de acestea,care aveau tipic 22-26 dB la 9 kHz,e considerabil mai selectiv,mai apropiat ca performante de un Selena B 216 decat de acestea.Deci,selectivitatea asigurata de filtrul ceramic FI cu doua elemente rezonatoare,plus un transformator FI,pare sa fie peste 30 dB la 9 kHz,o valoare buna pentru un radio comercial.Nu stiu cat de bine esti familiarizat cu receptia pe US,semnalele posturilor receptionandu-se grupat in jurul anumitor frecvente,la anumite ore.La un asemenea radioreceptor,ele se vor prezenta destul de inghesuit pe scala,datorita demultiplicarii insuficiente a sistemului de acord.Exemplarul pe care il am,cat si unul asamblat in China,cumparat in 2007,pe care l-am dat cuiva,sunt bine reglate(atat bobinele si trimerii,cat si antena de ferita) :da Poate revii cu informatii suplimentare.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

In urma comparatiilor de selectivitate,cu un radio Bucur 6(care are indicat in caietul service,o selectivitate la 1 MHz de minim 30 dB la 9 kHz)pot afirma ca si selectivitatea radioului Panasonic RF3500 este mai mare sau cel putin egala cu 30 dB la 9 kHz :101

Link spre comentariu

Dar dumneavoastra de ce nu cititi cu atentie ce am scris :bataie Asta e asamblat in Indonezia(dar daca l-ar fi asamblat tot in China,ca pe primul,tot nu ar fi fost vreo diferenta),dar proiectul si piesele sunt cele ale modelului original japonez(cititi PDF-ul furnizat de Elektrotanya),nici vorba sa fie vreo magarie chinezeasca realizata imprejurul "faimosului" integrat 2003.Dar desigur nu a-ti dorit sa va informati in legatura cu schema,doarece aveti de sustinut o "teorie" :ras: Iar in privinta radiourilor vintage ce se gasesc prin talcioc(la Roman,doar acolo locuiesc),ce e de apreciat mai tare:carcasa vai de ea,haraiturile produse la actionarea potentiometrelor de volum deja uzate sau performantele cu siguranta inferioare la receptia FM(ce sa-i faci,un tuner cu doua,trei tranzistoare bipolare nu se compara totusi cu unul realizat imprejurul unui integrat).Insa majoritatea celor de pe aici nu au nevoie de un radio pe care sa-l "frece" cateva ore in fiecare zi,cautand sa receptioneze posturi cat mai "slabe",se multumesc sa le colectioneze sau le revand la altii(poate de aici provine supararea ca am indraznit sa cumpar un radio fabricat acum).Daca a-ti fi adus argumente de natura tehnica,as fi inteles postarea dumneavoastra,dar dupa vocabularul folosit va banui doar de rea credinta...

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...

Ca sunt chinezarii de radiouri ieftine no name ce le gasesti pe la tarabagii care vand nimicuri electronice asa este, sunt pocnitori bune de tomberoane.

Insa tehnologia de varf de azi a chinezilor a facut posibila realizarea de produse de foarte buna calitate si pret...destul de ridicat: vezi Kaito, Tecsun sau Sangean care au recenzii foarte bune printre pasionatii de pe forumuri straine de specialitate, dar si cumparatori simpli sau experimentati ce au achizitionat aceste produse de pe amazon.

Editat de incubus
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări