Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sensul curentului - real sau conventional?


regelesurubelnita

Postări Recomandate

Buna seara,am citit mi multe carti, ba in romana, ba in engleza, in unele foloseau in circuite sensul real al curentului electric, in altele pe cel conventional.Am lipsit la cateva ore importante in liceu, acum vreo 10 ani, si am cateva lipsuri de la baza.Nelamurirea mea este : daca vreau sa fac un circuit, de exemplu un incarcator de laptop, care sens al curentului electric il folosesc, cel real ( de la - la + ) , sau cel conventional?Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • regelesurubelnita

    9

  • validae

    4

  • Ticu

    2

  • dan cod

    2

Top autori în acest subiect

In electronica se foloseste sensul conventional, de la plus la minus.Ca mai sunt unii care fac invers, asa e in natura umana, ca si cei care se ghideaza dupa vechiul calendar.

Link spre comentariu

Sensul conventional al curentului electric e de la "+" la "-"(acestia poli puteau sa se numeasca Popescu si Ionescu), dar sensul REAL al curentului, adica directia spre care se deplaseaza electronii intr-un conductor metalic, e de la minus la plus.

Link spre comentariu

daca vreau sa fac un circuit, de exemplu un incarcator de laptop, care sens al curentului electric il folosesc, cel real (de la - la +), sau cel conventional?

Nici nu prea te intereseaza sensul, esential este sa legi plusul sursei la plusul sarcinii (consumatorului), iar masa sursei la masa sarcinii.
Link spre comentariu

Omul voia sa stie doar cum sa interpreteze pe schema sensul curentului.Raspunsul e : sensul conventional. Adica de la + la - . Asta, desi sensul real este invers, adica electronii sar in goluri, nu golurile inspre electroni.

Link spre comentariu

mai revin cu o intrebare, nu cred ca este categoria potrivita pt aceasta.Am un incarcator de laptop, caruia i-a pocnit siguranta, si si un tranzistor(nec 2sk2141 - 6A/600V), si s-a topit cablajul pe spate. Cablajul o sa-l fac de la zero, masor restul pieselor sa vad daca mai sunt bune.De la alt incarcator pt piese, am gasit un altul , dar acesta este de 10A/600V. Banuiesc ca daca il pun pe acesta, se arde instant. Dar pot monta ceva cu el, sa-l aduc la aceeasi parametri cu celalalt, sau mai bine caut unul asemanator sau un echivalent al primului tranzistor? Orice sfat este binevenit, multumesc.

Link spre comentariu

"De la alt incarcator pt piese, am gasit un altul , dar acesta este de 10A/600V. Banuiesc ca daca il pun pe acesta, se arde instant." - Ce sa arzi ?Daca este acelasi tip , e ok.

Link spre comentariu

Daca cel original era de 6A iar acesta este de 10A.....cu atat mai bine....... asta daca si restul parametrilor sunt corespunzatori... Tinanand cont ca esti incepator, mai bine ai posta si ce scrie pe celalalt tranzistor .... si vei primi sfaturi competente daca merge sau nu........

Link spre comentariu

cel defect este NEC 2sk2141, iar cel cu care vreau sa il inlocuiesc este NEC 2sk3569. M -am uitat pe datasheet-urile lor, si parametrii sunt in principiu aceeasi, mai putin amperii, si cel din urma disipa o putere mai mare, ii pun un radiator de cupru,eventual, pt. a compensa si nu afecta celelalte componente.

Link spre comentariu

Teoretic, nu ar trebui sa fiu incepator, pt ca am facul un liceu de telecomunicatii unde am mancat electronica pe paine, dar am lipsit cu desavarsire de la cateva ore, si lipseste baza. Si , trecand timpul( vreo 10 ani) si nefacand nimic in domeniu, am cam si uitat. Si asa, am ales sa o iau de la zero, cerand sfaturi de la profesionistii in domeniu.

Link spre comentariu

Verifica si restul semiconductorilor, nu schimba doar tranzistorul.Uneori cand crapa tranzistorul, acesta provoaca si defectarea circuitului integrat al sursei, mai ales daca tranzistorul era comandat prontr-o rezistenta de valoare scazuta.Ar fi bine sa verifici condensatorii electrolitici de filtraj si nu numai.Daca nu ai cu ce sa-i verifici (ESR-metru preferabil) atunci schimba-i pe toti, nu sunt multi, nici scumpi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări