Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

problema schimbare integrat

Vizitator oviz82

Postări Recomandate

Vizitator oviz82

Salutare!sunt nou pe forumsi in domeniul electronicii.. si era de asteptat sa dau de un obstacol la un moment dat :) Am ajuns aici sa cer ajutorul vostru.Am un amplificator Silvercrest 5.1, la care nu-mi mai functioneaza 3 canale. Inauntru sunt 2 amplificatoare identice philips TDA8947J dintre care unul pare ca e defect. Am cumparat piesa (nxp philips), am inlocuit-o dupa ce am verificat ca tensiunile de alimentare de pe placa (25V) corespund cu cerintele de pe foaia tehnica a piesei (26-28V). In mai putin de o secunda a inceput sa sfaraie. Am zis ok, poate e defecta piesa. Am scos integratul si am bagat in locul lui pe celalalt de pe placa si care stiam ca functioneaza. Totul bine, audio normal pe canalele corespunzatoare integratului. Cred ca in felul asta am exclus orice alta problema de pe placa.. sau gresesc? Am comandat apoi din alta parte amplificatorul, 2 bucati ca sa micsorez sansele de ghinion L-am plantat in locul celui care a functionat.. a inceput la fel sa sfaraie, sa vomite. Nu am tinut cuplata tensiunea mai mult de 2 secunde, de frica sa nu ard altceva pe placa. Acum intrebarea e.. pot sa fiu sigur ca acele integrate sunt defecte din fabrica? Cum pot verifica dinainte daca o sa pocneasca sau nu cand bag curent in ele?Fiecare integrat are cate 2 alimentari, iar continuitatea intre pinii Vcc si Ground, e foarte diferita la toti amplificatorii, si diferita intre cele 2 alimentari. (de ex la ultimul integrat pe care nu l-am "testat", la prima alimentare am 12ohm, iar la a doua am 37k. La cel in functiune am la ambele intre 24k si 57k, in functie de cum pun sondele ;) )Ce altceva ar mai trebui sa verific pe placa, in afara de tensiunea de alimentare in cazul asta? Desi daca leg numai pinii de alimentare, tot la fel se intampla.Sper ca nu v-am plictisit cu detaliile!Va multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• __farad__

1

• emilberculescu

1

• dan cod

1

• leo 17

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

sanse ca circuitele cumparate sa fie defecte nu prea cred , poatge la lipirea circuitului ai facut ceva puntii pe acolo ,si poate sunt ceva componente defecte pe placa care ar trebuii sa le verifici [condesatori ,pate tranzistori rezistente ]si cand esti sigur ca toate sunt ok ii cuplezi alimentarea .e bine sa verifici sa u mai bine sa schimbii filtraje daca nu ai cu ce verifica condesatorii

Link spre comentariu

Conform datelor din datasheet TDA8947J are tensiunea de alimentare (supply) de maximum 26V şi poate suporta 28V în lipsa semnalului (clipping) adică cu intrarea la masă. Valoarea de 26V este maximul absolut pe care îl suportă integratul în condiţii ideale (25 grade temperatura capsulei,alimentare perfect stabilă etc.). Deci dacă ai făcut proba fără radiator şi ai mai avut şi o mică variaţie de tensiune, plus calitatea îndoielnică a integratelor comercializate în România (principala cauză pentru care originalul încă rezistă-probabil e chiar Philips)ai explicaţia de ce iese fum.Părerea mea este să mai reduci 5 volţi din alimentare ( în datasheet se dă alimentare tipică -typ-18V)şi să inlocuieşti conzii de filtraj. Ce tensiune de lucru au condensatorii de filtraj?

Link spre comentariu

Daca are sigla pe el ( Philips ) nu neaparat este si un produs PhilipsDaca totul este corect si TDA-ul este original , are destule protectii ca sa nu " sfaraie "

Link spre comentariu

Din pacate multi comercianti vand cu buna stiinta facaturi ordinare, am avut ocazia sa vad pana si un TDA 2005 contrafacut la un magazin din Craiova (cu numele primului semiconductor). Am cerut un TDA 2005 si vad ca vanzatoarea il vara repede-repede intr-o punga.I-am cerut sa-l scoata sa vad si eu ce cumpar si credeti-ma, avea capsula cu urme de pila !!!.I l-am dat inapoi, si tot ea era ofensata, zice : - Ce credeti ca i-mi faceti mie rau ???. Mai luasem o teapa la ei asa ca i-am promis ca o sa evit sa mai cumpar vreodata de acolo, si mai mult, o sa atentionez pe oricine sa le evite magazinul.

Link spre comentariu
Vizitator oviz82

condensatorii de filtraj sunt de 35vo sa-i schimb, dar nu prea sunt sigur cum reduc tensiunea cu 5vo idee ar fi sa il alimentez la sursa de calculator, la 5v, sau 12... asa de proba.. presimt ca la fel i se intampla :)am fost foarte atent cu lipiturile, si nu am facut proba fara radiator. Oricum sfaraie instant, nu ar trebui nici fara radiator sa faca asa.In datasheet-ul integratului sunt chiar cateva pagini despre cate protectii ar trebui sa aiba sa nu i se intample nimic, dar daca sunt facute pe barca.... se vede oricum diferenta si la aspect, finisajnu am de unde sa cumpar din alta parte, sau poate ajung la concluzia ca e mai convenabil sa inlocuiesc sistemul :)Multumesc pt raspunsuri!

Link spre comentariu

Daca are 12 ohmi rezistenta pe pinii de alimentare e CLAR defect, nu o sa functioneze in veci, indiferent la ce tensiune l-ai alimenta.Poate ar fi bine sa adaptezi alt integrat acolo, in caz ca vrei sa folosesti sistemul ala in continuare.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări