nuambenzina Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Am dorit mult un multimetru care sa stie masura voltaj, amperaj dar mai ales temperatura.Foarte greu am gasit un 266C in magazin, stie voltaj, amperaj si temperatura. Sunt foarte multumit de cum masoara temperatura si voltajul pe DC insa nu am observat in magazin ca stie sa masoare AMPERAJUL doar pe curent AC si pe DC nu. Ma insel cumva si stie sa masoare curentul doar pe curent alternativ si DC nu, sau nu stiu eu sa umblu cu el? Link spre comentariu
validae Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Nu masoara intensitatea in curent continuu.Sunt si aparate care masoara ,,amperajul" in curent continuu, dar sunt mai scumpe.Folosesc pentru masurarea intensitatii in curent continuu un senzor magnetic, fiindca nu se poate folosi transformatorul de masura.Eu am un Unitest CHB 37 care masoara intensitatea in curent continuu pana la 1000A, e un aparat de productie germana: http://www.messgeraete-einfach-mieten.d ... hb_37.html Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Multumesc pentru raspunsul prompt, inteligent instrumentul de la link-ul de mai sus.Ma gandeam sa il suplimentez pe acesta cu un multimetru mic de 15 lei,pentru masurarea amperajului, insa nu doresc sa fac inca o "gafa", de accea va intreb oare este bun scopului meu?In principiu amperajul il masor la acumulatori nimh, li-po, panouri solare mici, un 1.2-60V, si un 50mAh-2Ah Link spre comentariu
valangjed Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Majoritatea multimetrelor au sunt de 10A.Asta nu inseamna ca puteti masura direct (adica legand testerele multimetrului direct la bornele acumulatorului).Puteti lega in serie cu multimetrul o rezistenta de valoare cunoscuta astfel incat curentul prin circuit sa nu depaseasca 10A.Banuiesc ca vreti sa vedeti daca acumulatorul nu este descarcat.In acest caz, la un acumulator de 60V legati in serie o rezistenta de 100 ohmi si multimetrul trebuie sa va indice un curent de 600mA stabil.Rezistenta trebuie sa fie de putere(cam 40W pentru acumulator de 60V).Tinand cont ca ati scris la "Sectiunea incepatorilor" va recomand sa cititi subiectele de pe forum despre masurarea curentului la acumulatoare sau sa aplicati formulele U=RI si P=UI. Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Am niste acumulatori "suspecti"1) Un 18650 Li-Io neprotejat, pe care scrie 3500 mAh, si mi se pare super suspect faptul ca are asa de mult, de accea doream sa vad cat are el in realitate cand e incarcat "full"2) Un LiPo patrat (protejat) de la un gaget cu panou solar pe care scrie 2600 mAh insa nu imi incarca telefonul (cu acumulator 1000 mAh) la full, si banuiesc ca este mai mic, probabil un 1000 mAh (pe acesta doresc sa il upgradez)3) Diversi acumulatori nimh de care sunt curios cat au fata de cat scrie producatorul pe el4) Banuiesc ca, la masuratoarea amperilor daca as lega un acumulator incarcat full sa zicem de 100 mAh direct la multimetru ar arata 100mAh, insa daca il leg in serie cu un consumator/bec ar arata 100 sau 99 si ar tot scadea in timp, sau ar fi un fel de "drop" in functie de cat "trage" din el consumatorul si ar incepe de la un 50mAh sa scada?Sunteti amabil daca va rog frumos sa imi dati cateva linkuri sau ce cuvinte cheie sa caut pentru ca sa vad ce inseamna masurarea amperajului si formulele U=RI si P=UI? ( I - este intensitatea si R - rezistenta?)Am mai invatat una alta in liceu la electrotehnica dar cu timpul am uitat cam tot... Tin minte ca ma fascina modul de functionare al tubului cinescopic de la televizor si condensatorii aceia vechi.Mai recent am aflat ca acumulatorii/bateriile legate in paralel au acceiasi tensiune si se aduna amperajul. Asadar, din cate am inteles, mai multi amperi, cu atat lumineaza mai mult timp becul/led-ul, respectiv poti sa faci mai multe incarcari la telefon cu incarcatorul de urgenta.Am mai tot citit cate una alta pe wikipedia si cautat diverse filmulete pe youtube in legatura cu li-ion/li-po/lifepo4/nimh, dar mai e mult de invatat Link spre comentariu
validae Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Ca sa determini ce capacitate reala au acumulatorii, trebuie sa-i incarci la capacitate maxima si apoi sa-i descarci printr-o sursa de curent constant urmarind tensiunea la borne.De exemplu, un acumulator LiIon de 3,7V si 1000mA ar trebui sa se descarce la maxim pe o sarcina de 500mA in 2h, sau pe o sarcina de 250mA in 4h. Se considera descarcat complet cand tensiunea la bornele lui ajunge la 3V.Se considera incarcat complet cand tensiunea lui la borne ajunge la 4,20V (tensiune critica - nu trebuie depasita !)Sarcina trebuie sa absoarba un curent constant indiferent de valoarea tensiunii la bornele acumulatorului, de aceea as recomanda o sursa de curent constant, nu un bec sau o rezistenta.Nu se recomanda descarcarea acumulatorilor la un curent egal cu capacitatea lor in A/h. De aceea am si exemplificat ca se descarca un acumulator de 1000mA la 500mA sau 250mA. Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Acumulatorii care doresc sa ii testez au valorile date de producatori de 100, 900, 1000, 2450, 2600, 3500 mAh, nimh si li-on/li-po. Ma gandeam sa achizitionez si altii din care sa fac battery pack-uri de nimh si li-io legati in serie si paralel dar despre asta voi deschide un alt topic.Imi dati va rog frumos un exemplu de sursa curent constant / sarcina pentru descarcare? Eu speram ca este indeajuns sa leg un multimetru in serie cu acumulatorii incarcati full de o lanterna cu led de 1 w, fara lumina regulata. Link spre comentariu
validae Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Uite un exemplu de circuit care limiteaza curentul la o valoare ce depinde de rezistenta R2.De exemplu, la R2=5,6 Ohmi curentul e limitat la 100mA. Scazand valoarea rezistentei, curentul maxim va creste proportional.Rezistenta trebuie sa fie dimensionata conform puterii disipate si tranzistorul stabilizator sa fie pus pe radiator.Inseriind multimetrul (ca ampermetru) cu sursa de curent constant si acumulatorul testat, vei putea verifica curentul de descarcare. Link spre comentariu
nuambenzina Postat August 9, 2013 Autor Partajează Postat August 9, 2013 In primul rand, multumesc mult pentru raspunsurile prompte.In mod sigur este o metoda buna pentru masurarea capacitatii acumulatorilor insa este mult prea complicata, cel putin pentru mine la nivelul de cunostiinte si timp (cautare piese, montare-ansamblare)Speram sa fie mult mai simplu :o( Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum