Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

logica de comanda a MPP ...

XAN77

Postări Recomandate

Vreau sa comand un MPP cu 2 linii de date : sens si avansare pozitie, am realizat schema care circula pe net cu 4 porti XOR si 2 bistabili JK care comanda ori un ULN2003 ori 4 tranzistori (eu am facut cu tranzistori). Ce nu imi place este ca comanda este gen "tractiune intarita" adica sunt active mereu 2 bobine din cel 4 ale motorului unipolar iar la viteze mici am observat ca se incinge tare motorul iar la comanda clasica 1/4 bobine active temperatura este ok. Chestia e ca nu stiu cum sa fac partea logica care sa fie comandata cum am zis, sens/rotatie si sa comande doar cate o bobina. Ma gandeam la un decodor binar/zecimal gen 4028 dar ce pun inaintea lui ??? Faza e ca am experimentat cu montajul meu comanda unor motoare de imprimante si nu prea mia placut deloc viteza si mai ales puterea anemica, le comandam cu un PIC si vreau sa le comand cu unj soft de CNC care comanda module pe 2 fire :smt003 ati ghicit sens/puls Vreau musai sa fac logica asta de comanda...daca ma poate ajuta careva ...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• XAN77

4

• pavcostel

2

Cate o bobina merge la mpp unipolare. La cele bipolare dupa ce a facut miscarea si se intra in starea de "blocat" se comuta prin diferite metode semnalele de pe cele doua bobine. Adica PWM, si prin setarea curentului de "repaus" se obtine un bun management al temperaturii bobinelor si franarea axului.Costel

Link spre comentariu

pe mine ma intereseaza in principal pentru motoare unipolare care sunt mai simplu de comandat, fara punti H etc. Dar nu cred ca o sa gasesc o comanda logica cu componente discrete sa comande doar cate o bobina, cred ca voi ajunge la controlere PIC, pentru mine e mai simplu dar mai scump ca as vrea vreo 2-3 module . Deci problema mea ramane deschisa .

Link spre comentariu

Deci daca poti studiaza un pic problema. Poti face un circuit OR, cu porti, care atunci cand nu exista comanda de puls, deci motorul stationeaza, sa comute acea tensiune de pe bobina ceva gen PWM. Cu un 555 cred ca te poti scoate. Altfel, L297 sau PIC. O alta varianta e sa choppezi cumva chiar tensiunea care alimenteaza bara de plus a ULN sau a tranzistorilor, ce folosesti acolo. TOATE astea numai cand motorul trebuie sa stea ferm pe loc. Cand apare primul puls, indiferent de directie, trebuie sa dispara chopparea sau sa-i schimbi rata cu alta convenabila.Bafta,Costel

Link spre comentariu

poate nu mam facut inteles, facand abstractie de tipul de motor, tipul de comanda al lui (L297, tranzistori in punte H sau nu, etc.) eu vreau sa stiu cum fac cu componente discrete ca la o iesire pe 4 fire (iesire digitala) sa am comanda : 1000, 0100, 0010, 0001 samd. avand doar doua intrari unda de directie si cealalta de incremntare pas :rolleyes: , deoarece schemele cele mai intalnite pe net comanda driveru motoarelor cu 1100, 0110, 0011, 1001 care asigura cuplu mai mare dar imi incinge motoarele . Sper ca mam facut inteles ce nu stiu eu sa fac ... Cu un controler e super simplu dar mai costisitor, imi trebuie 3 module, cu numaratoare reversibile nu pare a merge, poate aveti vreo idee ....LE: am rezolvat, sunt eu "bizon" :smt003 , merge cu numaratoare reversibile. imi faceam probleme ca numaratoru nu se opreste la 3 ci merge mai departe precum ca de la 0 daca o ia inapoi e 15 dar mi-a picat fisa ca primele doua iesiri se comporta la fel, indfiferent ca numara el pana la 10 sau 15 :yawinkle: gata ma apuc de proiectat cablaju

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator sab0tag3

sal'tare incearca cu registre de deplasare, alea sigur o sa-ti comande pulsu si bobina, adik asa cum vrei tu 1000, 0100, 0010, 0001 etc, eu am incercat o singura data cu asa ceva si mi-a mers cam anemic MPP-ul, vezi cu CDB495 sau cu varianta CMOS. recomand sa cauti o varianta mai "rasarita" decat CDB495 k la asta e cam greu cu partea de directie. in rest sa fii atent la partea de latime a impulsurilor si mai ales la timpii morti intre fall si rising la impulsurile imediat invecinate :smt006 multa bafta si te astep cu un raspuns k si pe mine ma intere treaba asta. Lucrez la un cnc si imi e folositoare orice informatie.

Link spre comentariu

pai man treaba a cam picat, initial ramasesem la numaratoare reversibile, cum am zis mai sus, merge treaba ok, cel putin asa arata in proteus :smt003 , dar ... treaba e mai complicata de atat, cand motoru tre s stea pe loc nu trebe ca bobina la care s-a oprit sa fie alimentata continuu ci in impulsuri cu un pwm pentru ca s-ar incinge motorul. Deci, cu un MCU s-ar face treaba mai cu cap si e si simplu si suporta si update de "firmware" :supz: caci daca te lovesti de vreo stupizenie de acest gen ca cu alimentarea in impulsuri la statu pe loc doar rescri softul, nu-ti faci alt montaj de comanda mpp .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări