Tranzistor_001 Postat August 6, 2013 Partajează Postat August 6, 2013 Am realizat dupa schema atasata un controler pentru leduri rgb cu, catod comun. Am inlocuit tranzistoarele 2n3904 cu mmbt2222 care e varianta smd pentru 2n2222 si am folosit 3 rezistente de 1k pentru limitarea curentului prin baza. Tensiunea am reglat-o la 3.5v folosind un lm317 pentru ca alimentare se face din 4 baterii cu un total de 6v. Problema pe care o am eu este ca trebuie sa alimentez 5 leduri fiecare cu rezistenta sa din emiterul fiecarui tranzistor si ceea ce se intampla este ca de fiecare data cand adaug cate un led tensiunea pe grupul respectiv scade. Nu inteleg de ce se intampla asta pentru ca sunt mult sub limita curentului CE permis de 2n2222. Este normal sa se intample asta? Spre exemplu daca nu am nici un led conectat tensiunea este 3.4, adaung un led si scade la 3.2 si tot asa Aici se gaseste proiectul complet http://www.instructables.com/id/Cheap-a ... Ds-Driver/ Link spre comentariu
Dr.L Postat August 6, 2013 Partajează Postat August 6, 2013 Tensiunea am reglat-o la 3.5v folosind un lm317Pai de ce ai face asa ceva? Ledurile se alimeteaza in curent constant, nu in tensiune constanta!Fiecare led va fi alimentat de la baterie printr-o rezistenta calculata corespunzator. Dar nu stiu cat o sa duca bateriile alea...In link nu se precizeaza nimic de LM317, sunt doar rezistentele alea intre leduri si 5V Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Pentru ca tensiunea maxima pentru pic12f675 este 5.5v, asta e motivul pentru care am folosit lm317 practic in locul stabilizatorului 7805 si un alt motiv ar fi ca atunci cand bateriile ajung la 4.8-5v tensiunea mea in circuit ar fi scazut si ea asa ca am regla-o la 3.5 pentru a avea o diferenta intre intrarea si iesirea lm-ului de minim 1.5vNu m-ar fi deranjat sa folosesc lm7805 dar ar fi trebuit sa am tensiunea de intrare de minim 7v pentru a obtine 5v constant.In legatura cu ledurile stiu ca am nevoie de curent constant pe care il reglez din resiztentele de pe 2n2222 dar daca tensiunea mea ar fi scazut de la 5v la 3v la fel s-ar fi intamplat si cu acel curent pe leduri.Problema e ce se intampla cu acele tranzistoare, am micsorat putin si rezistentele de pe baza lor dar efectul este la fel tensiunea scade cu numarul de leduri conectate.Nu inteleg de ce daca tranzistorele sunt la saturatie, nu am aceeasi tensiune furnizata de lm prin colectorul fiecarui tranzistorMultumesc Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 E atata de greu sa nu mai alimentezi ledurile prin stabilizator? Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Pai ideea e ca nu vreau sa imi scada intensitatea odata cu descarcarea bateriilor Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Pai dar nu ai de ales...De fapt ai, poti folosi o sursa de curent constant cu operational si mos-fet (e prin sectiune schema).Si folosesti aceelasi mos-fet si pt pwm Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Avand in vedere ca am facut deja cablajul cu smd-uri ce altceva as putea face?Nu as putea inlocui tranzistori mei cu altceva? Sau ce se intampla de fapt? E de vina alimentarea? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Da, tensiunea e prea mica!Ledurile vor intre 3 si 3,5V. Pe tranzistori mai pierzi 0,3-0,6V.Ai putea sa folosesti niste mos-feti cu RDSon mica si care se deschid corect la 3V Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Intr-adevar la mersul in gol pierd 0.2v, am reglat azi tensiunea la 4.5v si nu mai am pierderi asa mari dar tot exista o scadere a tensiunii.Am sa iti urmez sfatul si am sa caut un mosfet dar ca idee cat de mica ar trebui sa fie rds on? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Doar 0,2V cadere pe tranzistor?In schema prezentata in primul mesaj?Acolo trebuiau sa fie minim 0,6V.Si conecteaza tranztstorii cu emitorul la - si ledurile intre + si colectori.Folosesti cate o rez pt fiecare led? Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Da e aceeasi schema numai ca in loc de 2n3904 am folosit mmbt2222 cu rezistente de 1k in bazaNu pot sa le conectez asa pentru ca folosesc leduri cu, catod comun si da folosesc pentru fiecare cate o rezistenta de 12, 15 si 82 ohm pentru fiecare grupa de culoare, in total 15.Neavand nici un fel de experienta cu tranzistori FET vreau sa intreb, am nevoie de un tranzistor tip p la care nu e nevoie sa folosesc nici o rezistena pentru gate, corect? Avand in vedere ca am nevoie doare de tensiune pentru a-l activa sa zic asa Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Incearca sa le scoti rezistentele de 1k din baza.Cu catod comun n-o sa mearga imediat cu mos-feti.Adica trebuie sa pui canal P si sa mai inversezi semnalul.In cazul asta, rezistenta RDSon mica = <1 ohm.Eu zic sa le alimentezi direct din baterii si scapi de toate problemele. N-ar trebui sa sesizezi mare schimbare de intensitate... Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Si inversarea semnalului ar trebui sa o fac modificand codul pic-ului corect? Link spre comentariu
Dr.L Postat August 7, 2013 Partajează Postat August 7, 2013 Da, sau analogic, cu tranzistoare si rezistente Link spre comentariu
Tranzistor_001 Postat August 7, 2013 Autor Partajează Postat August 7, 2013 Avand in vedere ca nu am codul sursa cred ca cel mai simplu ar fi sa alimentez ledurile direct de la baterii asa cum as zis tu si voi avea o scadere de 1-1.2v cand se descarca bateriile.Singura modificare pe care trebuie sa o mai fac este sa leg colectoarele direct la 6v si sa schimb evident rezistentele pe leduri Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum